«Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» ναι, Αλλά ποιος θα έχει τα λεφτά;

Αιτωλοακαρνανία
«Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» ναι, Αλλά ποιος θα έχει τα λεφτά;


«Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» ναι, Αλλά ποιος θα έχει τα λεφτά; Όπως τονίζει η εφημερίδα “Συνείδηση” ο Δήμος Αγρινίου θεωρεί θετικό το σχέδιο για ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων στις κρίσεις αλλά…

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Ο νέος μεγαλεπήβολος στόχος του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη – και της Δημόσιας Διοίκησης εν γένει- είναι η «Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα» που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Πρόκειται για φιλόδοξη προσπάθεια που θα επιτευχθεί με νομοσχέδιο που θα επιλύσει το σύνθετο και πολύπλοκο ζήτημα της κατανομής και της ανακατανομής αρμοδιοτήτων σε Κεντρική Διοίκηση, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Περιφερειακή- Τοπική Αυτοδιοίκηση) μέσω ενός μηχανισμού ο οποίος θα ξεδιαλύνει ποιος κάνει τι. Αν κάποιος νομίζει ότι πρόκειται για κάτι απλό ή αμελητέο, αρκεί να ειπωθεί ότι η Γαλλία απαίτησε 10 χρόνια για να μπορέσει να οργανώσει κάτι τέτοιο! Προτεραιότητα είναι τα θέματα διαχείρισης φυσικών καταστροφών και υδάτινων πόρων, όπου, εν ολίγοις, επικρατεί χάος!

Θεωρητικά θα επιδιωχθεί να είναι συντονιστής ο Υπουργός Εσωτερικών και υπεύθυνος για την υλοποίηση ο Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα ενώ θα φτιαχτεί και το Εθνικό Συμβούλιο όπου θα γνωμοδοτούν και οι Ενώσεις Δήμων και Περιφερειών.

Το φινλανδικό μοντέλο- «Τροχονόμος»

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους πρώτους τομείς που η «Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση» θα προχωρήσει σε καταγραφή αρμοδιοτήτων θα είναι η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, στον απόηχο και των όσων είχαν συμβεί, για παράδειγμα, στο Μάτι ή στην κακοκαιρία «Μήδεια» αλλά και στην διαχείριση του νερού, όπου οι αρμοδιότητες ασκούνται από δεκάδες φορείς όπως οι ΔΕΥΑ, το ΥΠΕΝ, οι Περιβαλλοντικοί φορείς, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ κλπ.

Προβλέπεται να συσταθεί «Επιχειρησιακό Κέντρο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης», κάτι σαν «τροχονόμος» του Δημοσίου,  το οποίο θα υπάγεται οργανικά στη Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών και θα αναλάβει τη διαρκή καταγραφή, κατηγοριοποίηση και κατανομή των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων σύμφωνα με μια κοινή και αντικειμενικά ορισμένη μεθοδολογία, αξιοποιώντας όλες τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες. Η συγκεκριμένη Διεύθυνση του ΥΠΕΣ θα στελεχωθεί από εξειδικευμένα στελέχη είτε μέσω νέων προσλήψεων είτε από ήδη υπηρετούντες στο Δημόσιο, με έμφαση στους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) και αρχικά θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το πρότυπο είναι το γνωμοδοτικό όργανο που συγκροτείται από εκπροσώπους της κεντρικής διοίκησης και της Ένωσης των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Φινλανδίας με βασικό σκοπό τη διαβούλευση επί σχεδίων ανάπτυξης και νομοσχεδίων που αφορούν στα οικονομικά και στη διοίκηση της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά το προπαρασκευαστικό στάδιο, ομοίως και επί της πρότασης προϋπολογισμού ως προς τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο φινλανδικός δίαυλος συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης για σημαντικά διοικητικά και οικονομικά ζητήματα αποτέλεσε και το συγκριτικό πρότυπο για τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης.

Τι λένε δύο αντιδήμαρχοι Αγρινίου

Όπως είναι φυσιολογικό, η είδηση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προκάλεσε το ενδιαφέρον των αιρετών στους δήμους και ειδικά όσων είναι σε θέσεις ευθύνης. Το πρώτο σχόλιο του αντιδημάρχου Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής στον δήμο Αγρινίου (που συνεπικουρεί τον δήμαρχο σε θέματα Πολιτικής Προστασίας), Δημήτρη Σκορδόπουλου, έχει να κάνει με την επιφύλαξη για το ποιος θα έχει στα χέρια του τους πόρους για να ενεργοποιηθεί άμεσα.

Ο Δημήτρης Σκορδόπουλος

«Είναι προς την σωστή κατεύθυνση όλο αυτό, ειδικά αν μετά το νομοσχέδιο ακολουθήσουν κι άλλες πρωτοβουλίες ώστε να εμπεδωθεί, όμως είναι βασικό να επιμεριστούν, έτσι οι πόροι ώστε να μην επικαλύπτονται οι υπηρεσίες. Πολύ σωστά πρέπει κάποτε να ξεκαθαρίσει το ποιος δρα και σε ποια περίπτωση, αλλά αν η Αυτοδιοίκηση ζητά λεφτά από το Κράτος πάλι, τι να τον κάνεις τον επιμερισμό αρμοδιοτήτων; Η επιφύλαξή μου είναι ότι σε αυτά θα πρέπει να πειστούν και οι δημόσιες υπηρεσίες, πχ τα Δασαρχεία στις κρίσεις να ακούν τους δήμους».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος των Οικονομικών Υπηρεσιών Βασίλης Φωτάκης εξηγεί πως χρειάζεται ένα μοτίβο που θα καθορίσει την εμπέδωση όλης αυτής της προσπάθειας και κυρίως η πίστη, η εμπιστοσύνη που θα χρειαστεί, ώστε να αλλάξει ο τρόπος που δρουν 325 δήμοι, 13 Περιφέρειες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και κεντρικό Κράτος. «Το φινλανδικό μοντέλο έχει επιτύχει ίσως στην Φινλανδία, αλλά πρέπει εδώ να δούμε τις διατάξεις και τα εργαλεία με τα οποία θα επιτευχθεί όλο αυτό.

Ο Βασίλης Φωτάκης

Το σίγουρο είναι πως όλοι ξέρουμε πως χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση, μιλάμε για 20.000 διαφορετικές αρμοδιότητες που εμπλέκονται και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό στις έκτακτες καταστροφές, για παράδειγμα. Χρειάζεται συνεργασία κι ένα κλίμα εμπιστοσύνης για να πειθαρχήσουν φορείς που πριν από χρόνια ήταν έξω από κάθε έλεγχο, δεν είναι απλό. Επίσης, το θέμα των πόρων είναι πολύ σημαντικό, οι χώρες που έχουν πολλή Αυτοδιοίκηση της αφήνουν και δικά της Οικονομικά που εισπράττει μόνη της. Εδώ, εκτός από τις άλλες ανισότητες, υπάρχουν κι εκείνες απέναντι στο Κεντρικό Κράτος, τις Γραμματείες που είναι γενικές, ειδικές και πολλά άλλα…», επισημαίνει ο κ. Φωτάκης.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Αγρινίου για το 2023

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ