Οικονόμου: «Χτυπάμε καμπάνα, όχι καμπανάκι στις τράπεζες»

Οικονομία

Η κυβέρνηση «χτυπάει καμπάνα, όχι καμπανάκι», στις τράπεζες, ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία μιας «νέας γενιάς» κόκκινων υπό το βάρος των επιβαρύνσεων για χιλιάδες δανειολήπτες εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων.

Σε συνάντηση με τους τραπεζίτες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απηύθυνε συστάσεις για συγκεκριμένες παρεμβάσεις διευκόλυνσης στην εξυπηρέτηση στεγαστικών δανείων συνεπών δανειοληπτών, ζήτησε να περάσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων και στις καταθέσεις και να μειώσουν τις προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες σε διάφορες υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση, εξήγησε στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ την Παρασκευή ο κ. Οικονόμου, «πιέζει τις τράπεζες για να έρθουν σε συμφωνία για καλύτερες συνθήκες σε δανειολήπτες που έχουν πρόβλημα. Τα επιτόκια αυξάνονται και όπως μας λένε οι τράπεζες, θα αυξηθούν κι άλλο. Πρέπει να αποφύγουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Πρέπει να σκεφτούν οι τράπεζες και, για παράδειγμα, να αυξήσουν τα επιτόκια των καταθέσεων, που αυτή τη στιγμή είναι στο μηδέν».

«Υπάρχουν τρόποι, που οι τράπεζες χρησιμοποίησαν και στο παρελθόν, όπως π.χ. με την επιμήκυνση των δανείων», ανέφερε ενδεικτικά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, για να σημειώσει:

«Η στήριξη της κυβέρνησης προς τους πολίτες τα τελευταία χρόνια, με κινήσεις όπως η επιδοτήσεις δόσεων δανείου, έχει και μια θετική διάσταση των υποχρεώσεων των πολιτών προς τις τράπεζες και αυτό θα πρέπει να εκτιμηθεί και εκείνες να κάνουν κινήσεις για να βοηθήσουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr, οι τράπεζες προτείνουν παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης που θα έχουν να κάνουν με την επιδότηση επιτοκίου ή δόσης κατά τα πρότυπα του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ», η απάντηση όμως του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος.

«Εμείς χτυπάμε όχι καμπανάκι, αλλά καμπάνα στις τράπεζες για να βοηθήσουν, αφού ο κρατικός προϋπολογισμός δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες. Είναι προς τος συμφέρων όλων μας να αποφύγουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων», παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει δώσει πολλές δυνατότητες να προστατεύεται η πρώτη κατοικία.

Προσπαθήσαμε –είπε– να κάνουμε νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο να στηρίζουμε εκείνους που είναι ενήμεροι, χωρίς όμως να προστατεύουμε τους μπαταχτσήδες, τους κακοπληρωτές.

Ειδικά για το θέμα της δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού, που έσπευσε να αξιοποιήσει προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 30.000 ολοκληρωμένοι πλειστηριασμοί το 2018, ενώ τότε ανακοινώθηκε και ο πλειστηριασμός για το σπίτι Κολοβού. «Ποιος νομοθέτησε για τα funds; Ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας όμως πήγε και πούλησε αλληλεγγύη στην Κολοβού. Δεν βοηθάει η υποκρισία σε αυτές τις περιπτώσεις», ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ιωάννα Κολοβού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ