Αναβάθμιση των ερευνητικών κέντρων – Η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ σε ερευνητικές υποδομές στην Ελλάδα

Επιχειρήσεις Πολιτική Τεχνολογία

Νέες προγραμματικές συμβάσεις ύψους 119 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση 6 Ερευνητικών Κέντρων της χώρας, υπέγραψαν το υπουργείο Ανάπτυξης Επενδύσεων και το Υπουργείο Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Προβλέπουν τη στήριξη του επενδυτικού προγράμματος με τη μορφή 25ετούς χαμηλότοκου δανείου, που θα καλύπτει το 50% της επένδυσης, ενώ το υπόλοιπο θα διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η συμφωνία περιλαμβάνει την υποστήριξη της κατασκευής πολλαπλών ερευνητικών υποδομών, την αναβάθμιση και επέκταση υφιστάμενων εγκαταστάσεων, καθώς και την προμήθεια υπερσύγχρονου τεχνολογικού, εργαστηριακού και επιστημονικού εξοπλισμού.

Σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Με σχέδιο προχωράμε σε νέες προγραμματικές συμβάσεις ύψους 119 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση 6 Ερευνητικών Κέντρων με τη στήριξη της ΕΤΕπ. Επενδύουμε στην καινοτομία δημιουργώντας ένα μοναδικό παράθυρο επενδυτικών ευκαιριών».

Όπως επισημαίνουν πηγές, το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΤΕπ αναμένεται να αποφέρει περισσότερες από 700 καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 525 απευθύνονται σε ερευνητικό δυναμικό υψηλής κατάρτισης. Το γεγονός αυτό υπολογίζεται να συνεισφέρει και στην αντιστροφή του brain drain, καθώς νέοι ταλαντούχοι Έλληνες επιστήμονες που είχαν αναζητήσει επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό, θα έχουν πλέον την δυνατότητα να διεξάγουν υψηλού επιπέδου έρευνα στην χώρα τους, σε υπερσύγχρονες υποδομές.

Η σύμβαση με την ΕΤΕπ, δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας «αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την δυναμική των ελληνικών Ερευνητικών Κέντρων, να αναπτύξει τον χώρο έρευνας και καινοτομίας προς όφελος της ελληνικής ερευνητικής – επιστημονικής κοινότητας και να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και οικονομία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ σε ερευνητικές υποδομές στην Ελλάδα».

«Η συμφωνία έρχεται να δώσει πλέον το πράσινο φως για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων τεχνολογικών επενδύσεων στη χώρα μας, δημιουργώντας ένα μοναδικό παράθυρο επενδυτικών ευκαιριών που μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο», επεσήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κ. Σκρέκας – Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν για τον Δεκέμβριο

Eξάλειψη της βίας κατά των γυναικών: Ποιες δράσεις προωθεί η κυβέρνηση

Κ. Χατζηδάκης: «Προσιτή και ποιοτική στέγη για νέους και ευάλωτους πολίτες»

Αθήνα: Συνελήφθη ξανά γνωστός τράπερ για οπλοκατοχή

Θεσσαλονίκη: Διαρρήκτες έβαζαν στο… μάτι ΙΧ σε κοιμητήρια και παραλίες

Χαλκιδική: 32.000 χριστουγεννιάτικα έλατα «ταξιδεύουν» από σήμερα προς τα σημεία διακίνησης

Θεσσαλονίκη: Τα ΚΤΕΛ σβήνουν τις μηχανές των λεωφορείων στις 10 Δεκεμβρίου

Θεσσαλονίκη: Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Κ. Ζέρβα ο Νικόλαος Καρανταγλής

Βουλή: Ψηφίστηκε το ν/σ για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ