UN SDSN ESG Certificate: Το πρώτο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης στη χώρα από το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΟΠΑ και την PwC Ελλάδας

Επιχειρήσεις Παιδεία

Ξεκινάει τη λειτουργία του το UN SDSN ESG, το πρώτο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης στη χώρα σε θέματα ESG και Βιώσιμης Ανάπτυξης, από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την PwC Ελλάδας.

Το πρόγραμμα φέρνει κοντά την επιστημονική και εκπαιδευτική εμπειρία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με την επιχειρηματική πρακτική και τεχνογνωσία της PwC, της κορυφαίας εταιρείας συμβούλων στην Ελλάδα σε θέματα ESG και την επιστημονική εξειδίκευση του Sustainable Development Solutions Network (SDSN), του μεγαλύτερου παγκόσμιου δικτύου Πανεπιστημίων σχετικά με Λύσεις για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΓΓ. του ΟΗΕ.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, συνολικής διάρκειας 36 ωρών που για πρώτη φορά παρέχει στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό κατάρτισης σε θέματα ESG και βιώσιμης ανάπτυξης από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σκοπός του είναι να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν πλήρως τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) και να ενσωματώσουν με επιτυχία τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης κριτήρια (ESG) στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα διδάσκεται από καθηγητές διεθνούς φήμης, ερευνητές και επαγγελματίες από την αγορά και την PwC και απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων, εργαζόμενους στα πρώτα βήματα της καριέρας τους και σε όλους όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις για το ESG. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ της PwC Ελλάδας και του Οικονομικού Πανεπιστημίου και προσβλέπει στη συνεχή ενδυνάμωση της σχέσης μεταξύ επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.

Πυλώνας της παγκόσμιας στρατηγικής

Όπως δήλωσε ο κ. Δημήτρης Σακίπης, ESG Leader της PwC: «Για εμάς στην PwC το ESG και η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν βασικό πυλώνα της παγκόσμιας στρατηγικής μας, “The New Equation” και όχημα για την έμπρακτη συνεισφορά μας στη μετάβαση σε ένα σύγχρονο οικονομικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που προωθεί την κοινωνική ευημερία. Στόχος μας μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι να συμβάλλουμε στην κατανόηση του μοντέλου της βιώσιμης ανάπτυξης και της σημασίας του για το περιβάλλον, την οικονομία, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Ως η ηγέτιδα εταιρεία στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και συνεργάτης επιλογής των εταιρειών για τη στρατηγική και τον ESG μετασχηματισμό τους αξιοποιούμε την τεχνογνωσία και την πολυετή μας εμπειρία για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους, να διαμορφώσουν ένα βιώσιμο, συμπεριληπτικό μέλλον. Αποσκοπούμε στην δημιουργία μιας διευρυμένης δεξαμενής επαγγελματιών που θα θέσουν τις βάσεις για μια σταθερή, μακροπρόθεσμη πορεία ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς».

Βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης

Από την πλευράς της η καθ. Φοίβη Κουντούρη, η οποία ηγείται του προγράμματος τόνισε: «Για την ίδια την επιβίωσή μας, χρειαζόμαστε έναν γενναίο κοινωνικο-οικονομικό μετασχηματισμό που θα μας οδηγήσει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης. Τουλάχιστον στην Ευρώπη, το ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας είναι αυστηρά προς αυτήν την κατεύθυνση. Η τεχνολογική πρόοδος μας παρέχει τις λύσεις για τη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Οι εταιρείες θα πρέπει να ενσωματώσουν άμεσα ESG and SDG criteria στη λειτουργία τους, στην παραγωγή τους, στον τρόπο που επιλέγουν τις επενδύσεις τους, καθώς και να αναδιαμορφωθούν τα business plan τους. Μέσα από το πρόγραμμα UN SDSN ESG, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την PwC Ελλάδας, δίνουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια σε στελέχη επιχειρήσεων για να μπορέσουν να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν αυτά τα κριτήρια, καθώς και να ποσοτικοποιήσουν τις επιπτώσεις της εφαρμογής τους. Οι επιχειρήσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα αυτή στα στελέχη τους θα είναι εκείνες που θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη συνέχιση και την αύξηση της κερδοφορίας τους στο νέο θεσμικό πλαίσιο».

Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχει και το Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικοοικονομικής & Περιβαλλοντικής Αειφορίας (ReSEES) του ΟΠΑ, ακολουθεί δια ζώσης μοντέλο διδασκαλίας ενώ οι διαλέξεις διεξάγονται σε διαδραστικό πλαίσιο, με τη χρήση σύγχρονων μελετών περίπτωσης (case studies).

Ο πρώτος κύκλος προγράμματος θα ξεκινήσει στις 23 Ιανουαρίου 2023 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στην ιστοσελίδα του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, από 23 Νοεμβρίου.

Δηλώσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Σχετικά με την PwC

H PwC είναι ένα δίκτυο εταιρειών σε 155 χώρες, με περισσότερα από 327.000 στελέχη που δεσμεύονται να παραδίδουν ποιοτικό έργο στις ελεγκτικές, φορολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες που αναλαμβάνουν. Είναι ηγέτιδα στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, ενώ έχει ενεργό ρόλο στον ESG μετασχηματισμό των επιχειρήσεων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος της είναι η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στην κοινωνία και η επίλυση σημαντικών προβλημάτων. Περισσότερες πληροφορίες για τη δομή και τη λειτουργία της PwC υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας,

Σχετικά με την κα. Κουντούρη

Η κα. Φοίβη Κουντούρη διαθέτει PhD από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και είναι καθηγήτρια στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διευθύντρια του Ερευνητικού Εργαστηρίου Έρευνας για την Κοινωνικοοικονομική και Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα (ReSEES) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγήτρια του Τμήματος Τεχνολογίας, Διοίκησης και Οικονομίας του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας (DTU). Παράλληλα είναι επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης του ερευνητικού κέντρου «ΑΘΗΝΑ», Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (EAERE) και κορυφαία ακαδημαϊκός στο Δίκτυο Λύσεων Αειφόρου Ανάπτυξης (SDSN) που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, διαθέτει τη θέση της προέδρου του SDSN Global Climate Hub και της συμπροέδρου του SDSN Ευρώπης & SDSN Ελλάδος, ενώ είναι ακόμη μέλος της επιτροπής υποψηφιοτήτων για το Νόμπελ Οικονομικών, μέλος της Academia Europaea, συνεργάτης και διαχειριστής της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Έχει εκτενή εμπειρία σε όλο τον κόσμο στην παροχή συμβουλών σε κυβερνήσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις σχετικά με τη μετάβασή τους στη βιωσιμότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αθήνα: Άγρια σεξουαλική επίθεση σε 14χρονη από 30χρονο μέσα σε τρόλεϊ

Σεισμός στην Τουρκία: Στους 50 οι τραυματίες – Ζημιές σε κτίρια (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ: Τουλάχιστον ένας νεκρός από την επίθεση σε στάσεις λεωφορείου (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Νέοι βομβαρδισμοί της Τουρκίας στη βόρεια Συρία: Απειλές Ερντογάν για χερσαία επιχείρηση

Γ. Οικονόμου: Συμφωνία με την Αίγυπτο για 5.000 εργάτες γης

«Κιβωτός του Κόσμου»: Πού στρέφονται οι έρευνες για «μαύρο» χρήμα – Ανοίγουν λογαριασμοί (VIDEO)

Χαλκιδική: +30% στις τιμές των ακινήτων-“Κασσάνδρα ή Νικήτη”

ΙΣΘ: Παγκόσμιο τμήμα της Pfizer θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη για την ασφάλεια των φαρμάκων 

Δραπετσώνα: Ελεύθερη η ιδιοκτήτρια του λυκόσκυλου που σκότωσε κανίς (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Σήμερα η κηδεία του καθηγητή Λάμπρου Μαργαρίτη

ΗΠΑ: Μακελειό σε σούπερ μάρκετ της Walmart – Πολλοί νεκροί και τραυματίες από πυροβολισμούς (VIDEO-ΦΩΤΟ)

FedHATTA – HATTA: Στη Θεσσαλονίκη το εξαμηνιαίο τουριστικό συνέδριο της ECTAA

Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία – 22 τραυματίες (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Όραμα, στόχοι και έργα με προεκλογική σημειολογία και μηνύματα

Ουκρανία: Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μαιευτήριο στη Ζαπορίζια – Νεκρό ένα βρέφος (ΦΩΤΟ)

ΕΟΔΥ: Που θα γίνουν rapid test σήμερα, Τετάρτη

Ο καιρός σήμερα, Τετάρτη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ