Ο Πούτιν λέει ότι οι άμαχοι πρέπει να εγκαταλείψουν τη Χερσώνα

Κόσμος

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρακευή πως οι άμαχοι στην ουκρανική περιοχή Χερσώνα, την οποία η Ρωσία ανακοίνωσε ότι προσάρτησε τον Σεπτέμβριο, πρέπει να απομακρυνθούν από τη ζώνη της σύγκρουσης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα με το RIA, o Πούτιν είπε στη διάρκεια συνάντησης με νέους «ακτιβιστές υπέρ του Κρεμλίνου»: «Τώρα, βέβαια, εκείνοι που ζουν στη Χερσώνα θα πρέπει να απομακρυνθούν από τη ζώνη των πιο επικίνδυνων ενεργειών, επειδή ο άμαχος πληθυσμός δεν θα πρέπει να υποφέρει».

Αξιωματούχοι τους οποίους έχει εγκαταστήσει η Ρωσία στην περιοχή της Χερσώνας, μίας από τις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που ο Πούτιν προσάρτησε στη Ρωσία σε μια τελετή στο Κρεμλίνο τον Σεπτέμβριο, κάλεσαν τους αμάχους να φύγουν από το δυτικό τμήμα της περιοχής, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες.

Την Πέμπτη, ο διορισμένος από τους Ρώσους αναπληρωτής κυβερνήτης της Χερσώνας Κίριλ Στρεμούσοφ απηύθυνε εκκλήσεις μέσω βίντεο στους αμάχους να εγκαταλείψουν το τμήμα της περιοχής που βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου. Είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό σύντομα να εγκαταλείψουν τη δυτική όχθη του Δνείπερου.

Επίσης, ο ρώσος πρόεδρος υπέγραψε έναν νόμο που επιτρέπει την επιστράτευση ανθρώπων που έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα, σύμφωνα πάντα με το RIA.

Ο νόμος αποκλείει εκείνους που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, κατασκοπεία ή τρομοκρατία.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως η Ρωσία έχει στρατολογήσει 318.000 άτομα στις ένοπλες δυνάμεις της, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Στις 21 Σεπτεμβρίου ο Πούτιν ανακοίνωσε «μερική επιστράτευση» εν μέσω μιας σειράς στρατιωτικών αποτυχιών στην Ουκρανία. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε πως η επιστράτευση αφορούσε 300.000 εφέδρους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ