Θεσσαλονίκη: Εταιρεία κάνει «CSI» σε προϊόντα – DNA Barcoding και σε σταλακτίτες (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ελλάδα Επιστήμη Τεχνολογία

Μία εκπληκτική τεχνική που εφαρμόζεται σε παντός τύπου προϊόντα δημιούργησε μία εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιεί DNA Barcoding σε αυτά και ουσιαστικά ταυτοποιεί εάν ένα προϊόν είναι νοθευμένο ή όχι.

Η «Mobase» με την εφαρμογή του DNA Barcoding δίνει ταυτότητα όχι μόνο σε φυτικά είδη και σε διάφορες ποικιλίες τους, αλλά και σε προϊόντα που προέρχονται από αυτά, όπως το αλεύρι από το σιτάρι.

Η ερευνητική μέθοδος της εταιρείας «διαβάζει» το DNA των φυτικών ειδών και των προϊόντων που προκύπτουν από αυτά και γίνεται «όπλο» κατά των φαινομένων νοθείας στην αγορά. Η τεχνική ονομάζεται DNA barcoding ή αλλιώς Γραμμωτός Κώδικας του DNA.

«Αυτή είναι μία τεχνική που μας βοηθά να «διαβάσουμε» το DNA του κάθε οργανισμού είτε είναι πρώτη ύλη (π.χ. φυτό, βακτήριο) είτε είναι επεξεργασμένο, όπως κάποιο τρόφιμο (π.χ. αλεύρι, τυρί) που είναι βρώσιμο. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο μπορούμε να διαβάσουμε DNA ακόμη και από σταλακτίτες και ουσιαστικά από οτιδήποτε έχει γενετική ταυτότητα» αναφέρει στο GRTimes.gr ένας εκ των ιδρυτών της εταιρείας, αλλά και καθηγητής Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος ΔΕΠ στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ, Παναγιώτης Μαδέσης.

Παράλληλα, το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά είναι οι νοθείες και ιδίως στα προϊόντα υψηλής αξίας, όπως ΠΟΠ, κάτι που μπορεί να αυξήσει το κέρδος με βάση τη νοθεία.

Επιπλέον, με αυτή την τεχνική το είδος αποκτάει μοριακή ταυτότητα, με αποτέλεσμα να μπορεί να ταυτοποιηθεί και οι ειδικοί να είναι σίγουροι για την αυθεντικότητά του. Μία ακόμη τεχνική που πραγματοποιείται, είναι η χαρτογράφηση του Γονιδιώματος και πιο συγκεκριμένα η ταυτοποίηση των ποικιλιών με το DNA ενός οργανισμού.

Γιατί είναι σημαντική η χαρτογράφηση ενός προϊόντος

«Η χαρτογράφηση είναι πολύ σημαντική, διότι εφόσον είναι νοθευμένο ένα προϊόν, ο αγοραστής μπορεί να χάσει πολλά χρόνια από την καλλιέργειά του. Δηλαδή, αγοράζει κάποιος 1.000 δέντρα καρύδια «τσάντλερ» και τελικώς δεν έρχεται αυτή η ποικιλία. Ο παραγωγός θα το καταλάβει μετά από τρία χρόνια, όταν τα δέντρα θα έχουν μπει στην παραγωγή… και τότε θα είναι πολύ αργά. Ουσιαστικά θα χαθούν πέντε έτη, ενώ θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε πριν την εγκατάσταση ώστε να μην υπάρξει «χασούρα» σε χρήματα, αλλά και σε χρόνο» προσθέτει ο κ. Μαδέσης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το DNA Barcoding δεν είναι μόνο η ανίχνευση της νοθείας, αλλά είναι και η εξασφάλιση του παραγωγού και του καταναλωτή, ώστε αυτό που αγοράζουν… να είναι αυτό που κυριολεκτικά παίρνουν. «Ουσιαστικά η συγκεκριμένη μέθοδος αποτρέπει τους επίδοξους «κλέφτες» να νοθέψουν ένα προϊόν, ωστόσο η νοθεία δεν σταματάει, διότι θεωρούν πως με κάποιον τρόπο (βρασμός, ψήσιμο) θα ξεγελάσουν τον αγοραστή».

Πώς γίνεται το «CSI» στα προϊόντα

Η μέθοδος είναι η εξής:

– Παίρνουμε το DNA από το προϊόν και εφαρμόζουμε την τεχνική του DNA Barcoding, μαζί με άλλες δύο τεχνικές και βρίσκουμε ακριβώς εάν είναι νοθευμένο ή όχι.

«Δουλεύουμε την συγκεκριμένη τεχνική από το 2012, οπότε έχουμε δημιουργήσει μία τεράστια βάση δεδομένων, με εκατοντάδες ποικιλίες κι έτσι άμεσα μπορούμε να συγκρίνουμε τις ποιότητες. Βασικά… κάνουμε CSI στα προϊόντα, για να είναι ένας παραγωγός 100% σίγουρος γι’ αυτό που καλλιεργεί, αλλά και DNA Certified» τονίζει ο ένας εκ των ιδρυτών της Mobase, Παναγιώτης Μαδέσης.

Το οικονομικό σκέλος και πότε ζητούν οι παραγωγοί το DNA Barcoding

Οι περισσότεροι έλεγχοι σύμφωνα με τον κ. Μαδέση πραγματοποιούνται στη Μαστίχα Χίου, διότι είναι ένα σπάνιο προϊόν και αρκετοί την νοθεύουν. Επίσης, αρκετές δυσκολίες σημειώθηκαν και στην Φάβα Σαντορίνης, ώσπου να πιστοποιηθεί η συγκεκριμένη καλλιέργεια, ότι είναι η αυθεντική.

Όσον αφορά τους ανθρώπους που επιλέγουν την συγκεκριμένη διαδικασία, οι περισσότεροι είναι εκείνοι που ήδη αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, δηλαδή το έχουν διαπιστώσει. Ενώ, μικρότερος είναι ο αριθμός επιχειρηματιών που πραγματοποιεί το DNA Barcoding προκαταβολικά και συνήθως είναι ιδιοκτήτες φυτωρίων με εκατοντάδες ποικιλίες.

«Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος του DNA Barcoding είναι πολύ πιο οικονομικό από κάποιες άλλες μεθόδους που μοιάζουν με αυτό που κάνουμε. Πάντως η τιμή είναι πάρα πολύ ανταγωνιστική με τα πλεονεκτήματα που δίνουμε, σε σχέση με άλλες μεθόδους. Η εν λόγω τεχνική, είναι ότι πιο «τελευταίο» στην τεχνολογία ανίχνευσης, διότι «ναι μεν» πληρώνεις, αλλά ταυτόχρονα, εξασφαλίζεις μελλοντικά, ώστε να μην πληρώσεις αποζημιώσεις σε τρίτους, να χάσεις χρόνια από την παραγωγή και να δημιουργηθεί μία δυσφήμηση γύρω από το Brand Name του προϊόντος» συμπληρώνει στο GRTimes.gr ο κ. Μαδέσης.

Τέλος, ο ίδιος παρομοιάζει τη συγκεκριμένη τεχνική ως επένδυση για τον μέλλον και ταυτόχρονα δίνει ένα παράδειγμα για την αξιοπιστία του Γραμμωτού Κώδικα του DNA.

«Από την μία ο παραγωγός «σκέφτεται» να επενδύσει σε κάτι τέτοιο, εξαιτίας και της ακρίβειας αυτή την περίοδο, ωστόσο εάν δεν το κάνει, είναι σαν να μην βάζει λάστιχα στον αυτοκίνητό του ένας οδηγός. Για παράδειγμα ένας πελάτης, μας έφερε για DNA Barcoding ένα τοξικό είδος από ψαροτροφές, διότι τάισε τα ψάρια του με αυτή την τροφή, με αποτέλεσμα όλα να πεθάνουν. Εκεί ανακαλύψαμε ότι η τροφή ήταν ένα τοξικό είδος από την Αφρική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Θεσσαλονίκη: Στην κυκλοφορία από σήμερα η Καραολή & Δημητρίου -Oλοκληρώθηκαν νωρίτερα οι εργασίες (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: ΙΧ παρέσυρε νεαρή και την εγκατέλειψε 

Θεσσαλονίκη: Αποχή δικηγόρων της πόλης στις 9/11

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε τρία άτομα – Έκρυψαν ηρωίνη σε χόρτα και μπουρί σόμπας (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει εντός Νοεμβρίου η παιδική χαρά που χτύπησε η 8χρονη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: «Γέφυρα ζωής» από την ΕΛ.ΑΣ. σε ανήλικη για την μεταφορά της στο «Ιπποκράτειο»

Θεσσαλονίκη- ΟΕΕΘ: Έμποροι και επαγγελματίες στην απεργία της 9ης Νοεμβρίου

Θεσσαλονίκη: Κινητοποίηση γονέων & μαθητών-Καταγγελία για έξαρση περιστατικών βίας στα δημοτικά (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: «Ντου» πατέρα σε σχολική τάξη-Επιτέθηκε φραστικά σε συμμαθητές του γιου του

Θεσσαλονίκη: Συμμορία μαθητών απειλεί και χτυπά καθηγητές και παιδιά – Στο νοσοκομείο συμμαθητής τους (VIDEO)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ