Νέα Υόρκη: Καταδίκη της γαλλικής τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge επειδή στήριξε το ISIS στη Συρία

Κόσμος

Η γαλλική τσιμεντοβιομηχανία Lafarge θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 778 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ αφού δήλωσε «ένοχη» στην κατηγορία ότι βοήθησε το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία συνέχισε να λειτουργεί ένα εργοστάσιό της στη Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία, αφού ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος το 2011.

Το εργοστάσιο είχε ανοίξει το 2010 μετά από επένδυση 680 εκατ. δολαρίων.

Είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία δηλώνει «ένοχη» στις ΗΠΑ στην κατηγορία της υλικής υποστήριξης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η Lafarge, που από το 2015 ανήκει στην ελβετική Holcim, αντιμετωπίζει επίσης, αυτή τη φορά στη Γαλλία, την κατηγορία της συνέργειας σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Με βάση τη δήλωση ενοχής, η τσιμεντοβιομηχανία συμφώνησε να πληρώσει συνολικά 778 εκατ. δολάρια.

Επειτα από εσωτερικό έλεγχο, η εταιρεία είχε παραδεχτεί ότι η συριακή θυγατρική της πλήρωνε ένοπλες οργανώσεις για να προστατεύουν το προσωπικό του εργοστασίου. Αρνήθηκε όμως ότι ευθύνεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η Holcim διαβεβαιώνει ότι τα γεγονότα που αφορούν το εργοστάσιο στη Συρία είναι αντίθετα με τις αξίες της και τα είχαν αποκρύψει από το διοικητικό συμβούλιο την εποχή της συγχώνευσης των εταιρειών, το 2015.

Το 2017, γαλλικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγόρησαν τη Lafarge ότι κατέβαλε 13 εκατ. ευρώ σε ένοπλες οργανώσεις –μεταξύ των οποίων και σε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους– για να την βοηθήσουν να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο στη Συρία το 2011 έως το ’15.

Φέρεται επίσης ότι πουλούσε τσιμέντο του εργοστασίου αυτού στο ISIS και ότι πλήρωσε μεσάζοντες για να αγοράσει πρώτες ύλες από τζιχαντιστικές φράξιες.

Η τσιμεντοβιομηχανία «αποδέχεται την ευθύνη των μεμονωμένων στελεχών που εμπλέκονται, η συμπεριφορά των οποίων ήταν κατάφωρη παραβίαση του κώδικα ηθικής» της εταιρείας, ανέφερε στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι «λυπάται βαθύτατα» για τις πράξεις της.

Πριν ανακοινωθεί η απόφαση από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν, στο χρηματιστήριο της Ελβετίας διακόπηκε η διαπραγμάτευση της μετοχής της Holcim.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ