Στο Κίεβο ο Δένδιας – «Αναγκαία η εθνική ομοψυχία» στην εξωτερική πολιτική

Πολιτική

Tην ανάγκη εθνικής ομοψυχίας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στις δηλώσεις του μετά το πέρας των ενημερώσεων των εκπροσώπων των κομμάτων της Βουλής.

Σε αυτές τις συναντήσεις, αναφέρομαι πάντα στην ανάγκη εθνικής ομοψυχίας για τα θέματα που αφορούν την εξωτερική μας πολιτική, τόνισε ο κ. Δένδιας, και ειδικά σήμερα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτοφανείς προκλήσεις, η συναίνεση αυτή είναι απαραίτητη.

Ο Νίκος Δένδιας με την Ντόρα Μπακογιάννη στο ΥΠΕΞ την Τρίτη/ INTIMEnews
Mε τον Γιώργο Κατρούγκαλο (ΣΥΡΙΖΑ)
Τον Γιώργο Μαρίνο (ΚΚΕ)
Τον Αντώνη Μυλωνάκη (Ελληνική Λύση)
Και τη Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ25)

Οπως είπε ο υπουργός, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις επαφές που είχε σε Κάιρο, Λονδίνο και Βαλέτα, για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που έγινε τη Δευτερα στο Λουξεμβούργο, καθώς επίσης για την επικείμενη επίσκεψή του (το απόγευμα της Τρίτης) στο Κίεβο – τρίτη κατά σειρά  στην Ουκρανία.

Ακλουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Δένδια μετα την ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων:

Στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεων, που διενεργώ κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, είχα σήμερα μία σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες συναντήσεις.

Κατόπιν συνεννόησης, βεβαίως, μαζί του, τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, θα τον συναντήσω την επόμενη Δευτέρα.

Σε αυτές τις συναντήσεις, αναφέρομαι πάντα στην ανάγκη εθνικής ομοψυχίας για τα θέματα που αφορούν την εξωτερική μας πολιτική.

Μάλιστα σήμερα, περισσότερο από ποτέ, εξαιτίας της έντασης που υφίσταται, η συναίνεση αυτή είναι απαραίτητη. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανείς.

Ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για τις επαφές που είχα στο Κάιρο, στο Λονδίνο, στη Βαλέτα, και για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ χθες στο Λουξεμβούργο. Συναντήθηκα με τους ομολόγους μου, τους ενημέρωσα, όπως ενημέρωσα και το Συμβούλιο, για το πρόσφατο “μνημόνιο” μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας.

Κρίνω ότι είναι απολύτως θετικό ότι, πέρα από τις δηλώσεις που έγιναν, υπήρξε σαφής κατανόηση των ελληνικών θέσεων. Των ελληνικών θέσεων που βασίζονται σε μια στέρεη βάση, τη Διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Και, βέβαια, θέσεις που εξυπηρετούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μεσόγειο.

Είχα την ευκαιρία, επίσης, να υπογραμμίσω το παράδειγμα του Ισραήλ και του Λιβάνου, και της πρόσφατης Συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ τους για τις θαλάσσιες ζώνες τους. Μια συμφωνία που ενισχύει το ελληνικό αφήγημα, καθώς έχει συμβολική σημασία για όλη την περιοχή.

Όσον αφορά και την ελληνοτουρκική διαφορά, υπογραμμίζω πάντα ότι η διαφορά αυτή μπορεί κάλλιστα να λυθεί μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Όμως η Τουρκία δεν τείνει ευήκοον ους σε αυτές τις προσκλήσεις. Προτιμά την παραβατική συμπεριφορά.

Θέλω να καταστήσω σαφές ότι εμείς αυτή την παραβατική συμπεριφορά θα συνεχίσουμε να την αναδεικνύουμε και να την προβάλλουμε.

Από εκεί και πέρα, ενημέρωσα τους συνομιλητές μου και για τη μετάβασή μου στο Κίεβο. Θα είναι η τρίτη επίσκεψη μου στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι δύο πρώτες ήταν στην Οδησσό, μια πόλη με τεράστια συμβολική σημασία για τον Ελληνισμό.

Η επίσκεψή μου στην Ουκρανία, πέρα από την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, έχει και ένα στοιχείο έντονου συμβολισμού. Το γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός στο σύνολό του, στέκεται δίπλα στις χώρες των οποίων απειλείται η εθνική ανεξαρτησία και η εθνική κυριαρχία.

Εχω πει επανειλημμένως ότι το Διεθνές Δίκαιο, ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών είναι “Ευαγγέλιο” για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Αυτά θα επαναλάβω και στο Κίεβο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ