Κεφάλαια 230 δισ $, περιμένουν να επενδυθούν σε start ups τεχνολογίας

Επιχειρήσεις Οικονομία Τεχνολογία

Κεφάλαια ως και 230 δισ. δολάρια περιμένουν να επενδυθούν σε τεχνολογικές start ups από όλο τον κόσμο, που βρίσκονται στα πρώτα στάδια ανάπτυξής τους, τόνισε  ο Αμερικανός επενδυτής και εκπαιδευτής Stephen Ciesinski, από το Technology Forum, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Beyond 2022.

O oμιλητής, με ένα εντυπωσιακό track record στις εταιρείες τεχνολογίας , μίλησε για την διεθνή οικονομία των Venture Capitals, των funds δηλαδή από τα οποία αντλούν κατά κύριο λόγο κεφάλαια οι νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας , για να πει ότι στην τελευταία δεκαετία συντελέστηκε μία τεράστια επενδυτική έκρηξη αφού οι επενδύσεις των 62 δισ δολαρίων του 2012, εκτινάχθηκαν στα 630 δισ $ του 2021.

Τα πράγματα όμως “σφίγγουν” το 2022, λόγω των αναταράξεων στη παγκόσμια οικονομία, της αύξησης του κόστους χρήματος και της αβεβαιότητας που επικρατεί, ενώ όλα δείχνουν ότι το 2ο εξάμηνο της χρονιάς θα “πνεύσουν” κρύοι άνεμοι. Οι επενδυτικοί ρυθμοί σε τεχνολογικές start ups, πέφτουν τόσο σε ΗΠΑ, όσο και στην Ασία, με την Ευρώπη όμως να συνεχίζει ανοδικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ Ciesinski, oι Ευρωπαϊκές εταιρείες με αξία του 1 δισ ευρώ, αυξήθηκαν κατά 35% στο πρώτο εξάμηνο του 2022, φθάνοντας συνολικά στα 378 δισ. ευρώ, ενώ οι λεγόμενοι “μονόκεροι” (start ups με αξία άνω του 1 δισ) από 80, ξεπέρασαν τους 110 μόλις μέσα σε ένα χρόνο.

Αλλάζει το τοπίο στις ΗΠΑ 

Ο ομιλητής αναφέρθηκε για το πως αλλάζει το επενδυτικό τοπίο διεθνώς καθώς πλέον οι επενδυτές, ειδικά στις ΗΠΑ, δεν παίρνουν τα ίδια ρίσκα, βάζουν αυστηρότερες απαιτήσεις στις start ups, επειδή η έμφαση στρέφεται από την ανάπτυξη στην κερδοφορία. 

Οι επενδύσεις των VC έριξαν ρυθμούς στην Αμερική αλλά και την Ασία, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης που καταγράφεται στην Κίνα. Έτσι, οι επενδύσεις σε early stages start ups μειώθηκαν κατά 22%, στο β! τρίμηνο του 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό, οι επενδύσεις σε seed capital μειώθηκαν κατά 11%, ενώ οι εισαγωγές στο Χρηματιστήριο  είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες, αφού πραγματοποιήθηκαν μόλις 23, όταν το 2021 είχαν εισαχθεί 183 εταιρείες και το 2020, ήταν  108. 

Τώρα πλέον, σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλά θα εξαρτηθούν σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεις, από τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία. Επενδυτική κεφάλαια υπάρχουν, 230 δισ. $ για να πέσουν σε start ups στα επόμενα 3-5 χρόνια, αλλά οι προϋποθέσεις γίνονται πιο αυστηρές.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ