Και η Τουρκία καταδίκασε τα ρωσικά «δημοψηφίσματα» στην Ουκρανία

Κόσμος

Τα «παράνομα», όπως τα χαρακτήρισε, δημοψηφίσματα που σκοπεύουν να διοργανώσουν οι διορισμένες από τη Μόσχα διοικήσεις στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, με σκοπό την ενσωμάτωσή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία, καταδίκασε την Τετάρτη η Τουρκία, ο πρόεδρος της οποίας, Ταγίπ Ερντογάν, διατηρεί μία εταιρική σχέση με τον Πούτιν, παρότι η χώρα του είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Είναι χαρακτηριστικό της διαφοροποιημένης στάσης της Αγκυρας στο Ουκρανικό το ότι δε συμμετέχει στις κυρώσεις των Δυτικών σε βάρος της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ωστόσο, τα «παράνομα τετελεσμένα δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα». Αντίθετα, οι ενέργειες αυτές θα περιπλέξουν τις προσπάθειες για αναβίωση της διπλωματικής διαδικασίας και θα προκαλέσουν μεγαλύτερη αστάθεια, προσέθεσε το ΥΠΕΞ.

Η τουρκική πλευρά εξέφρασε για άλλη μία φορά, τέλος, την ετοιμότητά της να συνεισφέρει στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου.

Η ανακοίωνση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με την οποία η Αγκυρα εμφανίζεται να συμμερίζεται, αυτή τη φορά, τις αντιδράσεις Κιέβου και Δύσης απέναντι στο διάγγελμα Πούτιν και τους σχεδιασμούς του Κρεμλίνου, ήρθε μία ημέρα αφότου ο Ερντογάν εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Μόσχα να εξασφαλίσει τα ουκρανικά εδάφη που ελέγχονται από τα στρατεύματά της με αντάλλαγμα τον τερματισμό του πολέμου.

«Εάν πρόκειται να εδραιωθεί η ειρήνη στην Ουκρανία, η επιστροφή των καταληφθέντων εδαφών θα είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη του την Τρίτη, ενώ δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι εδώ και χρόνια καλεί τον Πούτιν να επιστρέψει την στο Κίεβο την Κριμαία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ