Αύριο οι δεσμευτικές προσφορές για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Επιχειρήσεις

Αύριο κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για το 67% του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και βεβαίως το ενδιαφέρον είναι μεγάλο,  καθώς θα φανεί ποια από τα τέσσερα σχήματα που έχουν περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης της ΟΛΑ Α.Ε., θα «χτυπηθούν» για μία εταιρεία που έχει πάρει υπεραξία λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και του ζωηρού αμερικανικού ενδιαφέροντος και του ΝΑΤΟ, για την περιοχή.

«Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;» οι Αμερικανοί θέλουν διακαώς τον έλεγχο του συγκεκριμένου λιμανιού και ήδη δύο από τα σχήματα που μετέχουν στο διαγωνισμό που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ και, έχουν περάσει στην φάση των δεσμευτικών προσφορών, είναι αμερικανικό και ελληνο-αμερικανικό. Πιθανώς, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να είναι το ελληνικό περιφερειακό λιμάνι που έχουν περισσότερες φορές επισκεφθεί Αμερικανοί διπλωμάτες, πρέσβεις των ΗΠΑ στη χώρα μας.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Αλεξανδρούπολη είχε τονίσει ο τέως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάϊκ Πομπέο, όταν το 2020 είχε επισκεφθεί την Ελλάδα  και έκτοτε, ο ΟΛΑ αναφέρεται ως «η Σούδα του Βορρά», ενώ  πριν ένα μήνα, στις 17 Αυγούστου, το Λιμάνι είχε επισκεφθεί ο γνωστός για τις φιλελληνικές θέσεις, γερουσιαστής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Παράλληλα, γίνονται αρκετά δημοσιεύματα για το πόση ανησυχία υπάρχει από αμερικανικής πλευράς, μη τυχόν και «πέσει σε λάθος χέρια», ο ΟΛΑ , δημοσιεύματα που δείχνουν προς την πλευρά του βασικού μετόχου της ΟΛΘ ΑΕ, άλλοτε απροκάλυπτα και άλλοτε κεκαλυμμένα.

Αλλά, όπως λέει και ο σοφός λαός ….Κυριακή κοντή γιορτή, αύριο το απόγευμα θα ξέρουμε ποιοι από τους τέσσερις μνηστήρες θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές και, όταν αυτές αποσφραγιστούν, θα μάθουμε και ποιος εν τέλει ήταν διατεθειμένος να «πληρώσει καλά» για να πάρει τον έλεγχο του Λιμανιού όπως και τι επενδύσεις προτίθεται να κάνει σε αυτό.

Να θυμίσουμε πως υποψήφιοι για τον ΟΛΑ είναι οι:

-QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT
-Κοινοπραξία CAMERON S.A- GOLDAIR CARGO AE- BOLLORE AFRICA LOGISTICS
-Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS -EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
-ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ