Ξενοδόχοι σε Ιωάννινα και Βόλο: Προβληματισμός για τις χαμένες πτήσεις της Ryanair

Ελλάδα Επιχειρήσεις Οικονομία

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει για άλλη μια φορά η αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους Ryanair, η οποία με σχετικές επιστολές προς το υπουργείο Τουρισμού ζητούσε μείωση φόρων για πτήσεις εκτός περιόδου αιχμής (off season) συμπεριλαμβάνοντας δυο νέους ελληνικούς προορισμούς, τα Ιωάννινα και το Βόλο. «Είναι κάτι που το επιδιώκουμε εδώ και δυο χρόνια, να φέρουμε πτήσεις στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, μας ενδιαφέρουν οι low cost εταιρίες» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Α’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Σπύρος Σουρέλης.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια απέστειλε πριν λίγες ημέρες η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, με αφορμή την είδηση ότι η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair προγραμμάτιζε να εντάξει στα χειμερινά της δρομολόγια το αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Η παραπάνω είδηση έχει προκαλέσει αναστάτωση και παράλληλα προβληματισμό στους επιχειρηματίες του τουρισμού στα Ιωάννινα και συγκεκριμένα στους ξενοδόχους, οι οποίοι, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr η έλευση αεροπορικών εταιριών στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων είναι κάτι που το επιδιώκουν τουλάχιστον τα τελευταία δυο χρόνια.

Στο άκουσμα της είδησης η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων (ΕΞΝΙ) κινητοποιήθηκε άμεσα, ζητώντας από τον υπουργό Τουρισμού κ. Κικίλια να στηρίξει, έστω και τώρα, το κρατικό αεροδρόμιο της πόλης με την προκήρυξη ενός διεθνούς διαγωνισμού προσέλκυσης εταιρειών χαμηλού κόστους, αποβλέποντας στην τουριστική ανάπτυξη που επιζητούν φορείς και πολίτες.

«Λίγοι προορισμοί προτείνονται για τουρισμό τεσσάρων εποχών και διαθέτουν τόσο μεγάλη ποικιλία σε θεματικό τουρισμό, όσο ο νόμος Ιωαννίνων. Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εξαιρετικό μέσο για τη ποιοτική και ποσοτική προσέλευση επισκεπτών, όμως οι δικές μας μεμονωμένες προσπάθειες δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη στήριξη της πολιτείας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Τουρισμού.

Όπως εξηγεί στο GRTimes.gr ο Α’ αντιπρόεδρος της ΕΞΝΙ Σπύρος Σουρέλης, η προσέλκυση low cost αεροπορικών εταιριών στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων είναι κάτι ενδιαφέρει τους ξενοδόχους και το επιδιώκουν χρόνια. «Δεν το έχουμε καταφέρει, δεν έχουμε τη δυνατότητα να το δρομολογήσουμε, δεν έχουμε ούτε κεφάλαια, ούτε πολιτική δύναμη» δηλώνει προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μια πτήση ημερησίως προς/από το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων  από Αθήνα, και κάποιες πτήσεις τσάρτερ από Σκανδιναβία, «που όμως οι τουρίστες δεν μένουν στην πόλη, πηγαίνουν στα παράλια και Νότια Αλβανία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν έμπαιναν δέκα (10) πτήσεις την εβδομάδα, και μάλιστα κατά τους χειμερινούς μήνες, την off season εποχή, που επιδιώκει η Ryanair, και με προορισμούς όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο και η Στοκχόλμη, θα τόνωνε κατά πολύ την τοπική οικονομία.

Διάθεση στήριξης από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών του Εξωτερικού

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων πριν ένα χρόνο, και συγκεκριμένα στις 13 Απριλίου 2021, είχε απευθείας γραπτή επικοινωνία με την low cost αεροπορική εταιρία, η οποία εξέφραζε την πρόθεσή της να εντάξει το Διεθνές Αεροδρόμιο Ιωαννίνων στους προορισμούς της, εφόσον τα κόστη καθιστούν ανταγωνιστικά. Ακολούθως απάντησε στην αεροπορική εταιρεία στις 14 Ιουνίου επεξηγώντας τα πλεονεκτήματα του προορισμού και προτείνοντας σχετικές κινήσεις για διαφημιστικές καμπάνιες και τακτικές προσέλκυσης επισκεπτών.

Όπως επισημαίνει η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, διάθεση για στήριξη των προσπαθειών διασύνδεσης του αεροδρομίου των Ιωαννίνων με κάποιο από τα αεροδρόμια της Γερμανίας εξέφρασε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών του Εξωτερικού, με επιστολή που της έστειλε στις 13 Μαρτίου 2022. Στην εν λόγω επιστολή υπογραμμίζεται πως περίπου 100.000 απόδημοι Ηπειρώτες ζουν και εργάζονται στη Γερμανία, οι οποίοι δυσκολεύονται να μετακινηθούν από και προς τη γενέτειρά τους, λόγω της μη ύπαρξης απευθείας πτήσεων.

Και βεβαίως, εκτός από τους ξενοδόχους, που επιδιώκουν τις απευθείας αεροπορικές συνδέσεις, το ζητούν και οι πολίτες, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι εταιρείες ψηφιακών εφαρμογών που δραστηριοποιούνται στη πόλη των Ιωαννίνων.

Να υπάρξει οργανωμένος προγραμματισμός

Άλλη μια περιοχή που προσδοκά να κατεβάζει αεροσκάφη η χαμηλού κόστους Ryanair είναι ο Βόλος και συγκεκριμένα το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου.

Όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης, σε εποχές μεγάλου ανταγωνισμού θα πρέπει να υπάρχει οργανωμένος προγραμματισμός.

«Επιτέλους, θα πρέπει οι Κυβερνήσεις να καταλάβουν τη σημασία των αεροδρομίων» δηλώνει ο κ. Ζαφείρης επισημαίνοντας πως θα πρέπει να υπάρχουν ανταγωνιστικές προσφορές. Σύμφωνα με τον ίδιο η προσέγγιση αεροσκαφών σ’ ένα αεροδρόμιο σημαίνει αναβάθμιση και περαιτέρω ευκαιρίες για την περιοχή. «Δεν είμαι υπέρμαχος τέτοιων ειδών αεροπορικών εταιριών, όμως πρέπει να χαράξουμε εθνική στρατηγική για τον τουρισμό μας» συμπληρώνει.

Σε επικοινωνία που είχε το GRTimes.gr και με τον αερολιμενάρχη Νέας Αγχιάλου Κώστα Ευθυμίου, επισημαίνεται, πώς μέχρι στιγμής, δεν έχει φτάσει κάποιο σχετικό αίτημα στο αεροδρόμιο. «Μακάρι να ισχύει κάτι τέτοιο» σχολιάζει σχετικά με ενδεχόμενη έλευση της Ryanair στη Νέα Αγχίαλο και μάλιστα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σχετικά με τη φετινή πορεία της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, όπως δηλώνει ο κ. Ευθυμίου, «είμαστε καλύτερα από το 2019 με τη σεζόν να ‘κλείνει’ στους  45.000 επιβάτες αφίξεις/αναχωρήσεις» πρόσθεσε.

Δρομολόγια για τη θερινή σεζόν θα πραγματοποιούνται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και περιλαμβάνονται δυο πτήσεις την εβδομάδα από/προς Λονδίνο με easyJet, δυο από/προς Ντίσελντορφ με Eurowings, δυο από/προς Μόναχο με Condor, για Παρίσι με Transavia κάθε Σάββατο ενώ η πτήση από/προς Βιέννη με Austrian ολοκληρώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου. Επιπρόσθετα, μέχρι τα τέλη του μήνα θα εκτελούνται δυο πτήσεις την εβδομάδα από/προς Ηράκλειο Κρήτης με Sky Express.

Κίνητρα και αναπροσαρμογή τιμολογιακής πολιτικής

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους πρόσφατα ανακοίνωσε το κλείσιμο της βάσης της στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη χειμερινή περίοδο.

Σε επιστολή της την 1η Οκτωβρίου 2021 προς το υπουργείο Τουρισμού, μεταξύ άλλων, επισήμαινε πως θα διπλασίαζε την εισερχόμενη τουριστική κίνηση προς Ελλάδα, και το 50% της σταδιακής αύξησης θα αφορούσε σε περιόδους εκτός αιχμής, συμπεριλαμβανομένων δρομολογίων από/προς Ιωάννινα και Βόλο με νέους προορισμούς σε Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο και Στοκχόλμη.

Αυτό που ζητάει είναι αναστολή του Τέλους Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων των 12 ευρώ κατά τη χειμερινή περίοδο, εισαγωγή περαιτέρω κινήτρων για τη δημιουργία βάσης αεροσκαφών και αναπροσαρμογή τιμολογιακής πολιτικής στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Συνοπτικά, η πρότασή της όπως επισημαίνει, θα επηρεάσει την εποχικότητα στον ελληνικό τουρισμό με την παροχή χαμηλού κόστους πρόσβαση σε περιοχές όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τους χειμερινούς μήνες. «Η μείωση σε μηδενικούς φόρους σε περίοδο εκτός αιχμής θα έχει δεκαπλάσια αποπληρωμή μέσω της αύξησης των καταναλωτικών δαπανών και της δημιουργίας θέσεων εργασίας που θα δώσουν περαιτέρω επενδύσεις στο σύνολο του ελληνικού τουριστικού προϊόντος» αναφέρεται,  μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας ήδη πραγματοποιεί σειρά επαφών με επικεφαλής αεροπορικών εταιριών και μεγάλους tour operators με στόχο την επέκταση της τουριστικής σεζόν. Υπενθυμίζουμε την πρόσφατη αποστολή του στο Βερολίνο όπου και συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη της Lufthansa, Eurowings, Condor περιγράφοντας το πλαίσιο της στρατηγικής που αναπτύσσει το υπουργείο Τουρισμού για τις αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να ενισχύσουν το πρόγραμμα των πτήσεών τους, τους χειμερινούς μήνες.  Αντίστοιχες συναντήσεις είχε και με τους CEO της TUI και της DER Touristik.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ