Καραμανλής: Παραδίδουμε το “Θέρμη- Γαλάτιστα”, έξι μήνες νωρίτερα (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Επιχειρήσεις Πολιτική

Το “Θέρμη – Γαλάτιστα”, το οδικό έργο που  παραδόθηκε επίσημα σήμερα, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, αποτελεί εξαίρεση προς μίμηση για τα δημόσια έργα, αφού ολοκληρώθηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία έξι μήνες πριν το συμβατικό χρόνο παράδοσης. 

“Παραδίδουμε σήμερα, στην κυκλοφορία, ένα έργο που είχε ταλαιπωρήσει για πάνω από δέκα χρόνια την περιοχή, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Ειναι ένας δρόμος που μελετήθηκε από το Υπουργείο και την Εγνατία Οδό και ο οποίος χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας”, δήλωσε ο κ. Καραμανλής προσθέτοντας:

“Ο δρόμος ήταν στις προτεραιότητες του Υπουργείου από πολλά χρόνια αλλά δυστυχώς δεν ολοκληρώνονταν. Εμείς ( η παρούσα ηγεσία), όχι απλώς δημοπρατήσαμε το έργο , το συμβασιοποιήσαμε και το ολοκληρώσαμε, αλλά κάναμε  και κάτι που σπανίζει στα χρονικά τα ελληνικά, παραδίδουμε το έργο έξι μήνες πριν τη συμβατική υποχρέωση του εργολάβου, που ήταν για το Μάρτιο του 2023″.

Έργα άνω των 5 δισ. σε Θεσσαλονίκη και Μακεδονία

Όπως όπως επισήμανε ο Υπουργός, το συγκεκριμένο έργο, μήκους 12, 5 χλμ. και προϋπολογισμού 29,016 εκατ. ευρώ, είναι ένα από τα σημαντικά έργα που υλοποιούνται ή είναι δρομολογημένα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. 

Θεσσαλονίκη και Μακεδονία, με έργα όπως η οδική σύνδεση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ με τον ΠΑΘΕ, το Fly Over, τα σημαντικά σιδηροδρομικά έργα που προωθούνται, αφήνουν το χθες πίσω τους. Πρόκειται για έργα που έχουν κόστος άνω των 5 δισ. ευρώ , που δεν είναι επί χάρτου, αλλά βρίσκονται σε φάση υλοποίησης ή έχουν ήδη δρομολογηθεί. 

Παίρνοντας το λόγο ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης πρόσθεσε, ότι με την παράδοση του “Θέρμη- Γαλάτιστα”, λίγους μήνες μετά την παράδοση του “ορφανού” χιλιομέτρου της Ποτίδαιας, ολοκληρώνονται οι οδικές παρεμβάσεις για τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Χαλκιδική. Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Καραγιάννης, προχωρά στην υλοποίηση του σχεδιασμού της για την κατασκευή των έργων που χρειάζεται η Θεσσαλονίκη, τηρώντας πιστά τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. 

Μπίλλιας: Η ΠΚΜ προωθεί τον νέο άξονα Κ11Α

Μία σημαντική είδηση, έδωσε με τη σύντομη δήλωσή τους ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Μεταφορών Κεντρικής Μακεδονίας κ. Πάρις Μπίλλιας ο οποίος είπε ότι για την ΠΚΜ , το Θέρμη – Γαλάτιστα είναι τμήμα ενός οδικού άξονα που θέλει η Περιφέρεια να κατασκευαστεί και ο οποίος θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τον Πολύγυρο και τις οδικές μετακινήσεις προς και από τη χερσόνησο της Σιθωνίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη κίνηση οχημάτων, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε μία περιοχή , τη Χαλκιδική, που αναπτύσσεται ραγδαία τουριστικά. 

Εν ολίγοις ο κ. Μπίλλιας αναφέρθηκε στον οδικό άξονα «Κ11Α-Θέρμη-Ν.Ραιδεστός – Σύνδεση με Α/Κ Αεροδρομίου», έργο κόστους  περίπου 50-60 εκατ. ευρώ. 

Τα τεχνικά στοιχεία του έργου που ολοκληρώθηκε παρουσίασε στον Υπουργό ο διευθύνων σύμβουλος της Εγνατίας Οδού Α,Ε. ( επιβλέπουσα αρχή) κ. Κωνσταντίνος Κουτσούκος, ο οποίος και τόνισε τη σημασία των έργων αποχέτευσης ομβρίων που έγιναν στην περιοχή. 

Η ταυτότητα του έργου

Το συνολικό μήκος της οδού στο οποίο έγιναν επεμβάσεις στο πλαίσιο του έργου, είναι 12,5 χλμ.

Οι επεμβάσεις αφορούν την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων υποτμημάτων, την αναμόρφωση οκτώ Ισόπεδων Κόμβων ( σ.σ. Σουρωτής, Περιστεράς, δυτ. εισόδου Βασιλικών, Σφαγείων, Γαλάτιστας, ολοκλήρωσης κόμβου Σέδες). Επίσης, οργάνωση της κυκλοφορίας των πεζών με κατασκευή πεζοδρομίων, την παραλλαγή θιγόμενων δικτύων ΟΚΩ, την κατασκευή επιφανειακών και υπόγειων έργων αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας της οδού και την αναβάθμιση και αντικατάσταση του εξοπλισμού σήμανσης –ασφάλισης της οδού.

Στο έργο περιλαμβάνονται εργασίες χωματουργικών, τεχνικών, οδοστρωσίας, ασφαλτικών, φωτισμού σήμανσης – ασφάλειας οδού, Η/Μ εγκαταστάσεων και εξοπλισμού και εργασίες πρασίνου.

Σημειώνεται ότι το υπόλοιπο έργο οδοποιΐας στο «Θέρμη – Γαλάτιστα» και συγκεκριμένα το τμήμα Θέρμη- Αγία Αναστασία, είχε κατασκευαστεί με προηγούμενη εργολαβία και εποπτεύουσα υπηρεσία την Εγνατία Οδό Α.Ε. Το τμήμα που είχε πρώτα κατασκευαστεί, είχε δημοπρατηθεί το Φεβρουάριο του 2011, συμβασιοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2013 και ολοκληρώθηκε, αφήνοντας κάτι υπόλοιπα σε οδικούς κόμβους (π.χ. Σέδες) τέλος του 2017.

Παρόντες στην εκδήλωση παράδοσης ήταν: ο Δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, η Γενική Γραμματέας Υποδομών κα. Γεράρδη, ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της αναδόχου INTRAKAT  κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, ο γενικός διευθυντής της INTRAKAT κ. Τάσος Αρανίτης και στελέχη των δύο εταιρειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Θέρμη- Γαλάτιστα”: Εγκαίνια από τον Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ