Μηταράκης: Μειοψηφία προκαλεί τα επεισόδια στον Ελαιώνα – άλλα 80 χλμ φράκτη στον Εβρο

Πολιτική

Η Ελλάδα δεν θα γίνει ξανά «ξέφραγο αμπέλι», δεν μπορούμε να έχουμε πολιτική ανοικτών συνόρων, επανέλαβε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ την Παρασκευή. Καθημερινά -είπε- αποτρέπονται 1.000 αφίξεις μεταναστών μέσω του Εβρου και προανήγειλε ότι θα προστεθούν ακόμη 80 χιλιόμετρα στον φράκτη κατά μήκος των συνόρων.

«Πέρυσι», τόνισε ο κ. Μηταράκης, «είχαμε τους χαμηλότερους αριθμούς σε αφίξεις την τελευταία δεκαετία» και φέτος αναμένεται να είναι η δεύτερη χαμηλότερη χρονιά της δεκαετίας σε μεταναστευτικές ροές.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 την Πέμπτη, ο υπουργός επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι λόγω ακριβώς του φράκτη στον Εβρο, η τακτική της Τουρκίας -και των σύγχρονων δουλέμπορων που υποθάλπει- έχει αλλάξει, οδηγώντας τους μετανάστες σε νησίδες, όπως στην τελευταία περίπτωση των 38 Σύρων.

Αντίστοιχα έχει αλλάξει η τακτική και στο Αγαίο. Οπως είπε ο κ. Μηταράκης, δεν χρησιμοποιούνται πλέον τα γνωστά περάσματα στα στενά που φρουρούνται πολύ καλά από το Λιμενικό, αλλά επιχειρείται η μεταφορά δεκάδων ανθρώπων με μεγάλα ιστιοφόρα τα οποία έχουν προορισμό συνήθως την Ιταλία (σ.σ. όπως τα  τρία σκάφη που προσάραξαν μέσα σε 48ώρες στα Κύθηρα).

Σε κάθε περίτπωση, υπογράμμισε ο υπουργός, οι ελληνικές Αρχές φρουρούν με αποτελεσματικότητα τα σύνορα και για τον λόγο αυτό οι μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας είναι μειωμένες κατά 76% σε σχέση με το 2019.

Στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε και στα (μικρής έκτασης) επεισόδια κατά τη διαδικασία εκκένωσης της δομής φιλοξενίας μεταναστών του Ελαιώνα.

Οπως υποστήριξε, οι φιλοξενούμενοι μετανάστες δεν αντιδρούν στη μετεγκατάστασή τους και μόνο μια μειοψηφία πέντε – δέκα ανθρώπων διαμαρτύρεται για το κλείσιμο της δομής. Συμπεριφέρονται σαν να είναι η δομή ιδιοκτησία τους, παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός έκανε τελος γνωστό ότι αύτη τη στιγμή φιλοξενούνται στη χώρα μας σε δομές 18.000 μετανάστες από 92.000 το 2020. Σημείωσε επίσης ότι από τις 121 δομές που υπήρχαν, πλέον λειτουργούν 34 σε όλη τη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ