Καλιφόρνια: Απαγόρευσαν την πρόσβαση στο ψηλότερο δέντρο του πλανήτη

Περιβάλλον

Το ψηλότερο δέντρο στον κόσμο, σύμφωνα με το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες, με ύψος 115,92 μέτρα και ηλικία 700-800 ετών, βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Ρέντγουντ στην Καλιφόρνια.

Πρόκειται για τον Υπερίωνα, ένα μεγάλο κωνοφόρο δέντρο (σεκόγια) της οικογένειας των Κυπαρισσοειδών. Tο όνομά του προέρχεται από τη μυθολογία, καθώς ο Υπερίων ήταν ένας από τους Τιτάνες και πατέρας του θεού Ηλιου και της θεάς Σελήνης.

Το πάρκο ανακοίνωσε την απαγόρευση της πρόσβασης στο δέντρο, με ποινή σε όσους δεν τη σεβαστούν έως και έξι μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 5.000 δολάρια.

«Η γιγάντια σεκόγια βρίσκεται βαθιά στο πάρκο χωρίς μονοπάτι μέσα από πυκνή βλάστηση και απαιτείται πολλή ώρα πεζοπορίας για να φτάσει κανείς κοντά του», αναφέρει η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του εθνικού πάρκου.

«Παρά τη δύσκολη διαδρομή, η αυξημένη δημοτικότητα λόγω των μπλόγκερ, των ταξιδιωτικών συντακτών και των ιστοσελίδων έχει καταλήξει στην καταστροφή του οικοσυστήματος γύρω από τον Υπερίωνα. Ως επισκέπτης, πρέπει να αποφασίσεις αν θα είσαι μέρος της προστασίας αυτού του μοναδικού τοπίου – ή αν θα είσαι μέρος της καταστροφής του» σημειώνεται.

Ο Λιονέλ Αργκουέλο, επικεφαλής των φυσικών πόρων του πάρκου, ανέφερε στο San Francisco Gate ότι οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και GPS, υπολειτουργούν στο δάσος και αυτό δυσκολεύει τους διασώστες, σε περίπτωση που κάποιος χαθεί ή τραυματιστεί μέσα στην πυκνή βλάστηση του πάρκου.

Οι επισκέπτες, ωστόσο, δεν είναι ο μόνος κίνδυνος για το γιγάντιο αυτό δέντρο. Οι φωτιές που ξεσπούν με μεγαλύτερη συχνότητα στα εθνικά πάρκα της Καλιφόρνιας αποτελούν άλλη μια μεγάλη απειλή για τα αιωνόβια αυτά δέντρα.

Το δέντρο ανακάλυψαν δύο πεζοπόροι το 2006 και από το 2010, έγινε προορισμός χιλιάδων ανθρώπων που επισκέπτονται το πάρκο, βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια του την ύπαρξη.

Το 2021, οι υπεύθυνοι των εθνικών πάρκων Sequoia και Kings Canyon έλαβαν αυστηρά μέτρα για να προστατεύσουν μερικά από τα μεγαλύτερα δέντρα του κόσμου από τη φωτιά.

Ο «Στρατηγός Σέρμαν», που θεωρείται το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο σε όγκο, τυλίχθηκε με ένα ανθεκτικό υλικό με βάση το αλουμίνιο που είναι ανθεκτικό στη φωτιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ