«Σπανός ΑΒΕΕΤ»-Πλειστηριασμός: Στην «Μάρκου Κ.Β.» το βιομηχανικό συγκρότημα

Ελλάδα Επιχειρήσεις

Στην «Κωνσταντίνος Β. Μάρκου ΑΒΕΕ» κατακυρώθηκαν, στους δύο ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που πραγματοποιήθηκαν στις 12 Μαΐου, τόσο το βιομηχανικό συγκρότημα των ορυζόμυλων «Σπανός ΑΒΕΕΤ» στη Σίνδο, όσο και κινητά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

Οι τρίτοι κατά σειρά, δίδυμοι πλειστηριασμοί, ήταν αυτοί που επέφεραν το μεγάλο πλήγμα στη «Σπανός ΑΒΕΕΤ», μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας και εμπορίας ρυζιού, η οποία, πριν τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα, επεξεργαζόταν μεγάλο μέρος της παραγωγής των ορυζώνων στον κάμπο της Θεσσαλονίκης αλλά και σημαντικές ποσότητες από άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα ακίνητα και κινητά στοιχεία που εκπλειστηριάσθηκαν με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς, κατακυρώθηκαν για τα ποσά των 1.183.000 ευρώ και 439.785 ευρώ στην «Μάρκου Κ.Β.», οικογενειακή επιχείρηση με έδρα τη Λιβαδειά Βοιωτίας. Η οικογένεια Μάρκου,  συγκαταλέγεται στις τρεις μεγαλύτερες οικογένειες εκκοκκιστών της χώρας μας.

Η «Μάρκου Κ.Β.», δυναμική εξαγωγική επιχείρηση, διαθέτει δύο ιδιόκτητα εκκοκκιστήρια, σπορελαιουργείο, 7 καταστήματα με ένα εξ’ αυτών να βρίσκεται στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία παράγει και εμπορεύεται εκκοκκισμένο βαμβάκι, βαμβακόσπορο, βαμβακέλαιο, ενώ επίσης εμπορεύεται δημητριακά και άλλα αγροτικά προϊόντα και εφόδια. Μέλη της οικογενείας Μάρκου ελέγχουν και την «ΒΙΟΛΑΡ», βιομηχανία βάμβακος.

Το GRTimes.gr, επικοινώνησε τόσο με την εταιρεία «Μάρκου» προκειμένου να πληροφορηθεί το πως σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα ακίνητα της «Σπανός», όσο και με την «Σπανός ΑΒΕΕΤ», προκειμένου να πληροφορηθεί τις τυχόν επόμενες κινήσεις των αδελφών Σπανού.

Η εταιρεία «Μάρκου» σε τούτη τη φάση δεν είναι έτοιμη να προβεί σε ανακοινώσεις, ενώ η «Σπανός», όταν θα έχουν ληφθεί αποφάσεις, θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις.

Η «Σπανός ΑΒΕΕΤ», που ιδρύθηκε από τον Χρήστο Σπανό (σ.σ. απεβίωσε),  δραστηριοποιείται στην επεξεργασία ρυζιού από το 1992. Καθαρώς εξαγωγική και η «Σπανός», μέχρι σχετικά πρόσφατα, ανήκε στις υγιείς και αναπτυσσόμενες εταιρείες του κλάδου.

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, ήρθαν στην επιφάνεια όταν η Τράπεζα Πειραιώς, για ομολογιακό δάνειο που είχε χορηγηθεί και έχοντας προσημειώσει υποθήκες, προχώρησε στον πλειστηριασμό μίας πολύ σημαντικής περιουσίας σε πάγια, πολλών μηχανημάτων, αποθηκών, βιομηχανικού συγκροτήματος περίπου 5.000 τ.μ. , σε γη 21 στρεμμάτων.

Να σημειωθεί ότι από το πλειστηρίασμα,  θα ικανοποιηθούν πλήρως οι απαιτήσεις του Δημοσίου (ΔΟΥ ΦΑΕ Θεσσαλονίκης και Α΄Τελωνείου, συνολικά 33.427 €) αλλά και του ΕΦΚΑ (88.417€), ακολουθούν Τράπεζα και ομολογιούχος δανειστής, ενώ έπονται ιδιώτες- αγρότες και εταιρείες, που λαμβάνουν μόνο μέρος των απαιτήσεών τους και μάλιστα ισχνό. Μόνο μικρός αριθμός παραγωγών, που είχε παραδώσει προϊόν στην “Σπανός” και δεν είχε  εξοφληθεί , προσέφυγε στα Δικαστήρια και είχε στα χέρια του τελεσίδικες διαταγές πληρωμής.

Η παραγωγική κατάρρευση της «Σπανός», που ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ορυζόμυλους, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για την περιοχή καθώς παραλάμβανε άνω των 50.000 τόνων ρυζιού,  σχεδόν το 1/4 του ρυζιού που παράγεται στον κάμπο της Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ