Παπαθανάσης: Το 2022 θα είναι έτος ρεκόρ για τις εξαγωγές (ΦΩΤΟ)

Επιχειρήσεις Πολιτική

Το 2022 θα είναι μία εκρηκτική χρονιά για τις εξαγωγές, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒΕ, κάνοντας αναφορά στην αύξηση του 30% που παρουσίασαν οι εξαγωγές στο πρώτο τετράμηνο του 2022, ξεπερνώντας τα 16 δισ. ευρώ.

Όπως είπε ο Υπουργός, η ελληνική οικονομία στάθηκε στα πόδια της το 2021, χάρη στις εξαγωγές που κάλυψαν το κενό που αναπτυξιακά καταγράφηκε το 2020.

Ωστόσο ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει στην άσκηση μίας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς και το 2022 θα είναι μία χρονιά ελλειμματικού προϋπολογισμού, που σημαίνει ότι η χώρα θα συνεχίσει να δανείζεται σε συνθήκες αυξανόμενων επιτοκίων. 

Πολύ σημαντική και για τις επιχειρήσεις θα είναι η κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας. “Βρισκόμαστε ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα, όταν την κατακτήσουμε,  θα χαλαρώσουν  οι όροι δανεισμού και θα ανοίξει η περίμετρος των bankable εταιριών. Σήμερα σε αυτή τη στενή περίμετρο “χωρούν” 45.000 ΑΦΜ από τα περίπου 280.000 ΑΦΜ”, είπε ο κ. Παπαθανάσης.

‘Πλέον μπορούμε να περηφανευόμαστε ότι έχουμε πρωτιές στην ΕΕ, στο ΕΣΠΑ και στο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης. Ολα τα εργαλεία μας στηρίζουν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και έχουμε ιδιαίτερα καθεστώτα για μεταποίηση και εφοδιαστική αλυσίδα, μικρές επιχειρήσεις και αγροτικό τομέα. Αυτά τα προγράμματα δίνουν πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής στη Βόρειο Ελλάδα. Με εθνικούς πόρους, από το  ΠΔΕ, καλύπτουμε τους δημοσιονομικούς περιορισμούς”, κατέληξε ο κ. Παπαθανάσης επισημαίνοντας ότι τα 80 δισ. που θα εισρεύσουν στην εθνική οικονομία τα επόμενα χρόνια από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να μοχλεύσουν επενδύσεις 240 δισ. ευρώ.

Κωνσταντόπουλος: Kατάκτηση η αναγνώριση του Μακεδονικού Σήματος

Tα μέλη του ΣΕΒΕ, 800 εξαγωγικές εταιρείες πανελλαδικά, έχουν συνολικό κύκλο εργασιών 35 δισ. ευρώ/ έτος , από τα οποία περίπου το 25% αφορά εξαγωγές σε όλο τον κόσμο, διεθνείς πωλήσεις που αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 50% των εξαγωγών της Ελλάδας. 

Τα παραπάνω επισήμανε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος μετά την ολοκλήρωση δύο επιτυχημένων θητειών στην προεδρία του Συνδέσμου Εξαγωγέων, περίοδο κατά την οποία εγγράφηκαν 207 νέα μέλη, ενισχύοντας τη δύναμη του φορέα που πέτυχε την αναγνώριση από τη Ε.Ε., του επισήμου σήματος των μακεδονικών προϊόντων, “Μacedonia the GReat”.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι έχουν συμβασιοποιηθεί όλα τα υποέργα του προγράμματος για το Μακεδονικό Σήμα, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως θα υποστηριχθεί από όλα τα μέλη των Επιμελητηρίων της Κεντρικής, Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας ενώ ετοιμάζεται πρόγραμμα προβολής του Μακεδονικού Σήματος. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κωνσταντόπουλος στις Μικρομεσαίες Εξαγωγικές Επιχειρήσεις, τις οποίες ο ΣΕΒΕ υποστηρίζει μέσα από δράσεις εκπαίδευσης εξαγωγικών στελεχών, δημιουργία clusters επιχειρήσεων , ενίσχυση της παρουσίας τους σε διεθνή fora, αλλά και υποστήριξη των επιχειρήσεων στα σημαντικά θέματα της εταιρικής καθημερινότητας. 

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, τα μέλη του ΣΕΒΕ ψήφισαν για τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής, ενώ ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί από το νέο Δ.Σ., αφού πρώτα αυτό συγκροτηθεί σε σώμα. Τα μέλη του Δ.Σ. αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, ενώ όλες οι πληροφορίες “δείχνουν” τον κ. Σίμο Διαμαντίδη, για επόμενο πρόεδρο του Συνδέσμου.

Βράβευση Μυλωνά με τον “Χρυσό Αλέξανδρο”

Από τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΕ δεν έλειψαν και οι ανθρώπινες , συγκινητικές στιγμές . Η διοίκηση του Συνδέσμου  και ο Β’ Αντιπροέδρος κ. Γεδεών Βούλη, βράβευσε τον πρόεδρο του Ομίλου ΑΛΟΥΜΥΛ κ. Γιώργο Μυλωνά για τη συμβολή του στην εξωστρέφεια.

Ο κ. Μυλωνάς, φανερά συγκινημένος, δήλωσε πως η ενασχόλησή του με τα κοινά της επιχειρηματικής κοινότητας, ξεκίνησε πριν χρόνια από το ΣΕΒΕ, για να ακολουθήσει το πέρασμα στο ΣΒΕ ( υπήρξε πρόεδρος του ΣΒΕ). Μίλησε για τον Όμιλο που πραγματοποιεί το 85% του τζίρου με διεθνείς πωλήσεις και διαθέτει 32 εταιρείες στο εξωτερικό, ενώ χάρισε το βραβείο στο γιό του, Αλέξανδρο, “με την παρότρυνση, μέσα από το υγιές επιχειρείν, να γίνει χρήσιμος για την κοινωνία.

Καραγιάννης: Βιώσιμες υποδομές και εξαγωγές

Στη σύντομη ομιλία του ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης σημείωσε ότι η κυβέρνηση , μέσω του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών στηρίζει τις προσπάθειες των εξαγωγικών επιχειρήσεων,  δημιουργώντας τις τεχνικές προϋποθέσεις δημιουργώντας σύγχρονες και βιώσιμες υποδομές.

“Μετά από τρία χρόνια έχουμε δημιουργήσει το μεγαλύτερο τεχνικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα δημοσίων έργων των τελευταίων δεκαετιών. Η Ελλάδα είναι και πάλι ένα μεγάλο εργοταξιακό σκάμμα. Εκσυγχρονίσαμε το θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων
έργων, αντιμετωπίσαμε τη γραφειοκρατία και επιταχύναμε τις διαδικασίες δημοπράτησης και εκτέλεσης των έργων”, υπογράμμισε ο κ. Καραγιάννης.

Ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι το Μετρό θα είναι έτοιμο το 2023 και εστιάζοντας στις υποδομές της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, αναφέρθηκε στον ριζικό εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου, στην αναβάθμιση των σιδηροδρομικών συνδέσεων του
λιμανιού, στα έργα βιώσιμης κινητικότητας εντός της πόλης όπως  το Flyover αλλά και σε δεκάδες νέα οδικά και σιδηροδρομικά έργα στην Περιφέρεια που ευνοούν την κινητικότητα προσώπων και εμπορευμάτων, συντείνουν όλα μαζί στη θωράκιση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Σδούκου: Σχεδιάζονται επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε ΑΠΕ

Υπάρχουν ελληνικοί και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι που σχεδιάζουν να επενδύσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα ΑΠΕ, η Ελλάδα έχει ελεγχθεί, έχει περάσει το τεστ μεγάλων ενεργειακών ομίλων και, σε καμία περίπτωση, η προσωρινή , αναγκαστικά, αύξηση της χρήσης λιγνίτη, δεν πρόκειται να ανακάμψει ή να αλλάξει τις κρίσιμες επιλογές της χώρας, που είναι οι ΑΠΕ., δήλωσε η κα. Σδούκου  Γενική Γραμματέας Ενέργειας, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες , νομοθετικά, απλοποίησης των διαδικασιών και μείωσης των χρόνων που απαιτούνται για την αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ, στα δύο χρόνια, όπως ισχύει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η κα. Σδούκου σημείωσε ότι η Ελλάδα κινήθηκε πιο γρήγορα από άλλες χώρες της Ευρώπης, ήταν proactive σε θέματα ενέργειας και  θα είναι σε θέση να καλύψει τις δικές της ενεργειακές ανάγκες αλλά και να συμβάλλει στον εφοδιασμό των γειτονικών χωρών, με έργα όπως ο σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, ο δεύτερος FSRU επίσης στην Αλεξανδρούπολη, επέκταση των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας , ενώ σημαντικό έργο είναι ο αγωγός  IGB που τίθεται πλέον σε λειτουργία,  αλλά και ο σχεδιαζόμενος  αγωγός με τη Βόρεια Μακεδονία.

Η κυρία Σδούκου αναγνώρισε ότι συνεπεία του Ουκρανικού, “είναι πολύ ζόρικα τα πράγματα”. Θα πρέπει να μειώσουμε τις εισαγωγές ρωσικού Φυσικού Αερίου κατά 2/3 μέσα στο έτος και εντελώς ως το 2027, να αυξήσουμε  το μερίδιο των ΑΠΕ αλλά και την  εξοικονόμηση ενέργειας, στόχοι που τέθηκαν με το Repower EU.

Η Γενική Γραμματέας επίσης αναφέρθηκε στην παραδοξότητα της κατάστασης που ζούμε, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. “Σήμερα”, είπε,  “η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποχρεωμένη από τη μία πλευρά να υποστηρίζει όσο μπορεί τους Ουκρανούς και, από την άλλη, παράλληλα, να αγοράζει φυσικό αέριο από τη ρωσική Gazprom. Οι προκλήσεις για την Ευρώπη είναι μεγάλες και βάζουν σε δοκιμασία τους Ευρωπαίους πολίτες, όπως είναι επόμενο”.

Στη συνέχεια του ανοικτού μέρους της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒΕ, προσωπικότητες του επιχειρείν συζήτησαν για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία και την εταιρικής καθημερινότητα, την  προοπτική των ΑΠΕ και τη χρηματοδότηση των επενδύσεων. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της Pelopac ABEE, Koσμάς Φέσσας, αντιπρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της EREN HELLAS και ο Θάνος Βλαχόπουλος , Γενικός Διευθυντής, επικεφαλής Εταιρικής Τραπεζικής & Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς.  Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος  και διευθύντρια του GRTimes.gr, κα. Μαρία Σαμολαδά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Θεσσαλονίκη: Νεκρή ανασύρθηκε ηλικιωμένη λουόμενη

OKAΝA: Εξαρτήσεις, Γονεϊκότητα & Ευάλωτα Παιδιά – Ενισχύοντας τους Προστατευτικούς Παράγοντες

Εγκαινιάστηκε το τοπικό κέντρο εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών του δήμου Ασπροπύργου

Θεσσαλονίκη: Η ανακοίνωση του Λιμενικού για τον θάνατο λουόμενης στην Καλαμαριά 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ