Ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο με «κεραυνούς» για Ερντογάν

Πολιτική

Σε μια στιγμή αναμφίβολα ιστορική, καθώς έγινε ο πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας που μίλησε σε κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και αναφέρθηκε ανοιχτά στο Κυπριακό και την τουρκική επιθετικότητα υπό το θερμό χειροκρότημα των εκπροσώπων του αμερικανικού λαού.

Παράλληλα, κατά την ομιλία του, υπό το βλέμμα της αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάμαλα Χάρις, και της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας απέναντι στην επιθετικότητα του Πούτιν» με τις δύο ισχυρές κυρίες των ΗΠΑ να τον χειροκροτούν όρθιες μαζί με ολόκληρη την αίθουσα. 

«Ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτός», τόνισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και απέρριψε καταχειροκροτούμενος τη «λύση» των δύο κρατών που επιδιώκει η Άγκυρα.  

Γνωρίζοντας ότι η Τουρκία και ο Ερντογάν είχαν προαναγγείλει ότι θα παρακολουθήσουν προσεκτικά κάθε του λέξη, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η τουρκική επιθετικότητα και οι υπερπτήσεις των Τούρκων πάνω από τα ελληνικά νησιά πρέπει να σταματήσουν και προχώρησε καταχειροκροτούμενος σε ένα σαφές μήνυμα προς το Κογκρέσο για τα νέα εξοπλιστικά της Τουρκίας. 

Μιλώντας στα αγγλικά ενώπιον του σώματος που προβάλλει -τα τελευταία χρόνια- ισχυρή αντίσταση σε νέες πωλήσεις όπλων στην Τουρκία του Ερντογάν, o Πρωθυπουργός κάλεσε τους Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές να μη ξεχάσουν την εισβολή και τη διχοτόμηση της Κύπρου, ζητώντας λύση πάνω στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Εν μέσω χειροκροτημάτων, καταδίκασε απερίφραστα την τουρκική προκλητικότητα, στέλνοντας μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί καμία παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας: «Δεν θα δεχθούμε καμία συμπεριφορά που παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία. Θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά».

Τα συνεχή χειροκροτήματα από βουλευτές και γερουσιαστές, οι οποίοι σηκώνονταν πολλές φορές όρθιοι από τις θέσεις τους, οδήγησαν τον κ. Μητσοτάκη και σε μια χιουμοριστική αναφορά, καθώς σημείωσε ότι στην ελληνική Βουλή δεν δέχεται τόσες επευφημίες…

Ο Πρωθυπουργός εστίασε ιδιαίτερα στο ιστορικό βάθος των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και στα 201 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. «Οι δύο χώρες μας πάντα βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πολέμησαν τους εσωτερικούς τους δαίμονες, αλλά εξήλθαν ισχυρότερες δικαιώνοντας τις αξίες των προγόνων μας. Αυτή η 200η επέτειος είναι μία υπενθύμιση των αξιών που μας φέρνουν κοντά και των καθηκόντων που έχουμε μπροστά μας» τόνισε.

Αίσθηση προκάλεσε και ο παραλληλισμός που έκανε με το δράμα των ουκρανικού λαού. «Αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία, θα δείτε τρομακτικές ομοιότητες με το σήμερα. Όπως συμβαίνει με τη Μαριούπολη, το Μεσολόγγι έδωσε τεράστια μάχη πριν από την τελική Έξοδο. Όταν βλέπουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια θλίψη σε μία πόλη με ελληνικό όνομα, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα». 

Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να απευθυνθεί στο αμερικανικό ακροατήριο αλλά και στην ομογένεια που έδωσε και κέρδισε μάχες τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η πρόταση για την διακοινοβουλευτική και αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ που έγινε νόμος του αμερικανικού κράτους, ήταν μια πρόταση που υλοποιήθηκε χάρη στη συμβολή της ομογένειας, αλλά και προσώπων που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι (εδώ) την οποία ευχαρίστησε για την τιμή να γίνει ο πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας που μίλησε σε κοινή συνεδρίαση των δυο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου (Βουλής των Αντιπροσώπων και Γερουσίας).

Το πρόγραμμα της επίσκεψής του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο περιλάμβανε επίσης διμερείς επαφές με προέδρους σημαντικών Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και η αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η προσοχή του εστιάστηκε σε πρόσωπα που έχουν στηρίξει και στηρίζουν ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ