ΕΥΑΘ: Έρχεται ο διαγωνισμός των 20+20 εκατ € για τα έξυπνα υδρόμετρα

Επιχειρήσεις Τεχνολογία

Mέσα στο επόμενο δίμηνο η ΕΥΑΘ Α.Ε. πρόκειται να προκηρύξει το διαγωνισμό για ένα μεγάλο και «έξυπνο» έργο που συζητείται στην εταιρεία τουλάχιστον την τελευταία τετραετία. Πρόκειται για το έργο των «έξυπνων» υδρομέτρων, προϋπολογισμού 20+20 εκατ. ευρώ, που είναι πλέον κοντά στη γραμμή εκκίνησης της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η Εταιρεία, όπως είπε στο GRTimes.gr ο διευθύνων σύμβουλος κ. Άνθιμος Αμανατίδης, έχει σχεδόν ετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, που θα βγει στον αέρα ως το Σεπτέμβριο και θα υλοποιηθεί με συμφωνία πλαίσιο, όπως δηλαδή επιλέχθηκε να γίνει και με το έργο επισκευής του αγωγού της Αραβησσού, προκειμένου μετά την πρώτη φάση να εκτιμηθούν οι αποδόσεις από τη λειτουργία των πρώτων 100.000 έξυπνων υδρομέτρων που θα εγκατασταθούν στο δίκτυο.

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή ευθύνης της ΕΥΑΘ υπάρχουν εγκατεστημένα 540.000 υδρόμετρα. Η Α’ Φάση του έργου θα αφορά αντικαταστάσεις υδρομέτρων σε περιοχές πυκνοκατοικημένες και με παλαιότερα δίκτυα ύδρευσης.

Η ΕΥΑΘ Α.Ε. είναι ουσιαστικά σχεδόν έτοιμη να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού, αφού έχει στα χέρια της τα πολύ θετικά αποτελέσματα από το πιλοτικό έργο ‘Smart Water’ (EYAΘ, ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ, Apifon), αλλά και την κάλυψη που της παρέχει το  μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε πέρυσι με τον ΔΕΔΔΗΕ, αφού μέσω  των νέων ηλεκτρομέτρων του ΔΕΔΔΗΕ  θα συλλέγονται και θα μεταφέρονται τα μεγάλης πυκνότητας δεδομένα (σε πραγματικό χρόνο), που θα παράγονται από τα έξυπνα υδρόμετρα που θα εγκατασταθούν στο δίκτυο ύδρευσης.

Χρηματοδότηση από ίδια κεφάλαια

Το έργο, θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια της ΕΥΑΘ Α.Ε., η οποία πέραν της υψηλής της κερδοφορίας, δεν επιβαρύνεται από τραπεζικό δανεισμό και έχει μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα, που φτάνουν στα 91,3 εκατ. ευρώ.

Για την ΕΥΑΘ, η αντικατάσταση των παλιών υδρομέτρων, με νέας τεχνολογίας, έξυπνα, είναι εξαιρετικά σημαντική αφού θα μπορούν να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες απώλειες που έχει το δίκτυο ύδρευσης και οι οποίες έχουν υπολογιστεί σε 28% (μεταξύ εισροής του νερού στο δίκτυο και της μέτρησης της κατανάλωσης στον πελάτη, ιδιώτη ή επιχείρηση).

Οι απώλειες αυτές οφείλονται σε τρεις παράγοντες: Στις διαρροές του δικτύου, στις παράνομες υδροληψίες και σε χαλασμένα παλιά υδρόμετρα. Το 50% των απωλειών αυτών οφείλεται σε προβλήματα του παλιού δικτύου ύδρευσης και περίπου το 30% σε παράνομες υδροληψίες.

Η Α’ Φάση του έργου, θα είναι διαρκείας τριών ή τεσσάρων ετών και ο ανάδοχος που θα επιλεγεί, θα αναλάβει την προμήθεια των υδρομέτρων, την εγκατάστασή τους αλλά και την παρακολούθηση της λειτουργίας τους για μία δοκιμαστική περίοδο δύο ετών. Η Β’ Φάση του έργου, θα λάβει υπόψη της τα συμπεράσματα από τη λειτουργία της Α’ Φάσης.

Ο κ. Αμανατίδης εξήγησε ότι με τα έξυπνα υδρόμετρα η Εταιρεία θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο να παρακολουθεί τις καταναλώσεις των πελατών της και άμεσα να αντιμετωπίζει τυχόν διαρροές, ενώ από την άλλη πλευρά, απότομες και μεγάλες αυξήσεις σε καταναλώσεις, θα προδίδουν πιθανές παράνομες υδροληψίες.

Πέραν αυτών, η ανάλυση των στοιχείων που θα συλλέγονται, θα επιτρέψει την καλύτερη διαχείριση συνολικά  των εγκαταστάσεων ύδρευσης της Εταιρείας , άρα και την εξοικονόμηση ενέργειας για τη λειτουργία τους. Η μείωση του ενεργειακού κόστους των αντλιοστασίων της ΕΥΑΘ είναι μεγάλης σημασίας για την εταιρεία, καθώς το 2021 το κόστος ενέργειας ήταν το μεγαλύτερο από τα λειτουργικά κόστη της ΕΥΑΘ (26,9%), πάνω από το κόστος συντήρησης αλλά και το κόστος μισθοδοσίας.

Η συγκέντρωση και ανάλυση στοιχείων από τις καταναλώσεις, σε επόμενο χρόνο, ενδεχομένως να οδηγήσει και στη διαμόρφωση τιμολογίων- προϊόντων, προσαρμοσμένων καλύτερα στις ανάγκες διαφορετικών ομάδων καταναλωτών. Άλλωστε στην άκρη του έξυπνου υδρόμετρου βρίσκεται ο καταναλωτής που δικαιούται την πιο άμεση δυνατή ενημέρωση, αλλά και την παροχή της κατά το δυνατόν συμφέρουσας υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο η ΕΥΑΘ ΑΕ έχει σε εξέλιξη έργα συνολικού ύψους 76,2 εκατ. ευρώ που αφορούν : Φάση Α2 της ΕΕΝΘ (εγκατάσταση νερού). Ανακαίνιση και αναβάθμιση της ΕΕΛΘ ( εγκατάσταση λυμάτων) . Επισκευή υδαταγωγού Αραβησσού. Eπέκταση scada δικτύου ύδρευσης. Αναβάθμιση της ΕΕ Λυμάτων ¨Αίνεια».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ