Μέσω gov.gr οι καταγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Πολιτική

Ψηφιακά θα μπορούν εφεξής οι πολίτες να υποβάλουν τις καταγγελίες τους για πάσης φύσεως εγκλήματα στον κυβερνοχώρο (διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας, «πειρατεία», παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, παραβίαση τηλεφωνικών ή ηλεκτρονικών επικοινωνιών), μετά και την υπογραφή της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης από τους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη, Κυριάκου Πιερρακάκη και Τάκη Θεοδωρικάκου.

Μέσω της ψηφιακής πύλης της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Καταγγελίες»,  ο πολίτης θα μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά την καταγγελία του προς τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, για

– αδικήματα τελούμενα σε βάρος ανηλίκων μέσω διαδικτύου

– παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή

– παράνομη διακίνηση οπτικοακουστικών έργων μέσω διαδικτύου

– παραβίαση του απορρήτου των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών επικοινωνιών

– περιπτώσεις απάτης με υπολογιστή

– οικονομικά κυβερνοεγκλήματα όπου εμπλέκονται ηλεκτρονικά/ψηφιακά νομίσματα

Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, ο πολίτης ενημερώνεται από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας για τυχόν επόμενα βήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 είχαν υποβληθεί περίπου 7.500 καταγγελίες στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2022 έχουν ήδη υποβληθεί 3.000 καταγγελίες.

Οπως γίνεται αντιληπτό, χάρη στη νέα υπηρεσία στο gov.gr αποφεύγονται ισάριθμες φυσικές επισκέψεις για την υποβολή τους.

Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κέντρου Διαλειτουργικότητας και τις Ηλεκτρονικές Θυρίδες του gov.gr που έχουν αποδοθεί στις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, επιτυγχάνοντας έτσι την εξάλειψη της απαίτησης για φυσική παρουσία του πολίτη.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από την Ελληνική Αστυνομία, τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), με την υποστήριξη εφαρμογών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ