EΛΠΕ: Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε το μέγα φωτοβολταϊκό πάρκο των 130 εκ € (VIDEO)

Επιχειρήσεις Πολιτική

Τα ΕΛΠΕ επιταχύνουν ρυθμούς στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αναθεωρούν προς τα πάνω το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό τους καθώς ο στόχος παραγωγής για το 2026 ανεβαίνει στο 1 GW, αντί για τα 600 ΜW, όπως ανακοινώθηκε σήμερα κατά τα επίσημα εγκαίνια του μέγα φωτοβολταϊκού πάρκου, στα Λιβερά Κοζάνης, ενός από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπης.

Ο μεγάλος ενεργειακός Όμιλος, εγκαινίασε σήμερα, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το φ/β πάρκο, μία επένδυση 130 εκατ. ευρώ, εγκατεστημένης ισχύος 204,3 MW και παραγωγικής δυναμικότητας  350 GWh/έτος.

Το έργο, που θα ηλεκτρισθεί σταδιακά στις επόμενες ημέρες, είχε ανακοινωθεί μόλις τον Οκτώβριο του 2020, ανοίγοντας το δρόμο για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Επιχείρησης.

Μάλιστα όπως είπε ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης των  ΕΛΠΕ κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, το χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ του Ομίλου πλησιάζει τώρα τα 2 GW, έργα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια των αδειοδοτικών διαδικασιών και τα οποία αναμένεται να έχουν τεθεί σε λειτουργία, κατά πάσα πιθανότητα, ως το 2030, σημαντικότατη ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ για τον Όμιλο, που σήμερα έχει έργα εγκατεστημένης ισχύος 300 MW.

To χαρτοφυλάκιο έργων της ΕΛΠΕ ΑΠΕ περιλαμβάνει 3 μεγάλα φ/β πάρκα συνολικής ισχύος 675 ΜW, έργα αιολικά αλλά και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το μέγα Φ/Β Πάρκο στην Κοζάνη

Το  φ/β πάρκο στην Κοζάνη είναι το μεγαλύτερο ενιαίο έργο ΑΠΕ που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα Φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη, ενώ θα συμβάλει καθοριστικά στο στόχο του ομίλου για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά 50%, έως το 2030.

Το φ/β πάρκο έχει χωροθετηθεί σε μία έκταση 4.400 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τη κατασκευή συνολικά 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με ηλιακούς συλλέκτες, που συνδέονται σε υποσταθμό υψηλής τάσης εντός του έργου και διασυνδετική γραμμή υψηλής τάσης περίπου 12 χιλιομέτρων από του υποσταθμό μέχρι το ΚΥΤ Καρδιάς.

Το πάρκο, έχει κατασκευαστεί στο όρος Ανεμοβούνι, σε υψόμετρο από 920 έως 1050 μέτρα, με την συμμετοχή ( στο 35%) πολλών ελληνικών εταιρειών σε υποέργα κατασκευής και συστημάτων εξοπλισμών, ενώ τη συντήρηση και λειτουργία αναλαμβάνει η JUWI Hellas.

Τα ΕΛΠΕ στη νέα εποχή – VISION 2025

H εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του προέδρου του Ομίλου κ. Ιωάννη Παπαθανασίου ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι η καρδιά των ΕΛΠΕ συντονίζεται με την εθνική ενεργειακή καρδιά της χώρας, ενώ όλος ό Όμιλος, κάθε μονάδα του, προχωράει στον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό της.

Τον λόγο πήρε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου κ. Aνδρέας Σιάμισιης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ελληνογερμανική συνεργασία για την υλοποίηση του φ/β πάρκου της Κοζάνης, ενώ τόνισε ότι η στροφή προς τις ΑΠΕ θα συνεχισθεί με αποτέλεσμα, τα νέα έργα να συμβάλλουν κατά τα 2/5 στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Ομίλου, που θα μειωθεί κατά  50%, ως το 2030.

Ο κ. Σιάμισιης είπε πως το όφελος από το έργο της Κοζάνης, για την ελληνική οικονομία, θα είναι μεταξύ 80-100 εκατ. ευρώ ανά έτος, από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και το κόστος εκπομπών ρύπων.

Σε μία εποχή εκρηκτικής ανόδου στις τιμές της ενέργειας, το φ/β της Κοζάνης, εξασφαλίζει ενέργεια σε χαμηλή τιμή, που έχει μεσοσταθμικά, για την επόμενη 20ετία, διαμορφωθεί στα 57,72 ευρώ/MWh.

Η παραγόμενη ισχύ θα εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας σε 75.000 νοικοκυριά, ενώ το οικονομικό όφελος για τους όμορους Δήμους θα φτάνει τις 600.000 το χρόνο, ενώ η επιχείρηση αναλαμβάνει να αναδασώσει, ίση έκταση με αυτή του φ/β πάρκου, σε περιοχή ή περιοχές που θα υποδείξει το τοπικό δασαρχείο. Σημειώνεται ότι το Πάρκο έγινε σε εκτάσεις με χαμηλή χορτολιβαδική βλάστηση, ενώ έχουν αφεθεί ανοικτοί διάδρομοι για τη διέλευση του ζωϊκού κεφαλαίου της περιοχής.

Σημειώνεται τέλος, πως στο φ/β της Κοζάνης, σχεδιάζεται η δημιουργία αποθήκης ηλεκτρικής ενέργειας, σε επόμενη φάση.

Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης

Ο αναπλ. Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονίας ( σ.σ. αφορά και τη Μεγαλόπολη), τα κίνητρα που δίνονται για νέες επενδύσεις στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης – και στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου- ενώ τόνισε ότι στην περιοχή θα εισρεύσουν από ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους κεφάλαια 7 δις. ευρώ.

Το λόγο πήρε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο οποίος επισήμανε ότι η χώρα βαδίζει στο δρόμο της ενεργειακής αυτονομίας και πως στόχος παραμένει, το 2030, το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται από ΑΠΕ.

Ο κ. Σκρέκας συμπλήρωσε ότι η επένδυση των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, πολύ σύντομα θα ακολουθηθεί από την επίσης πολύ μεγάλη της ΔΕΗ σε φ/β πάρκο των 240 MW, από έργα αποθήκευσης ενέργειας 2GW, από το φιλόδοξο πρόγραμμα ‘white dragon’, από επεκτάσεις των δικτύων φυσικού αερίου, ενώ διάχυτη για την οικονομία και την κοινωνία θα είναι η επίπτωση από το «Εξοικονομώ».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Kυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υπογράμμισε το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τις περιοχές απολιγνιτοποίησης, θα έργα που θα δώσουν πολλές θέσεις εργασίας για τον τοπικό πληθυσμό.

Ο κ. Μητσοτάκης, στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας,   έκανε μία γενικότερα αναφορά στα ενεργειακά ζητήματα, θέσεις που ήδη μετέφερε το GRTimes.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ