Χωρίς πολιτικά πρόσωπα η Εξεταστική για ΜΜΕ – δημοσκοπήσεις

Πολιτική

Δεν θα κληθούν τελικά πολιτικά πρόσωπα στην Εξεταστική Επιτροπή που συγκροτήθηκε για το θέμα της χρηματοδότησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κατά την περίοδο της πανδημίας και τις δημοσκοπήσεις, καθώς το σχετικό αίτημα της αντιπολίτευσης απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να προσέλθουν ως μάρτυρες πολιτικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένωνι των υπουργών που είχαν άμεση ανάμειξη στη διαφημιστική καμπάνια για τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας, με πρώτον τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο και νυν αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλαν μάλιστα και κατάλογο 40 μαρτύρων (ανάμεσά τους και ο κ. Πέτσας), με τους βουλευτές της ΝΔ να αντιδρούν καταγγέλλοντας «απόπειρα στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων».

«Σε αυτή την επιτροπή εξετάζονται γεγονότα, προσομοιάζει η διαδικασία με αυτό που έχουμε Ποινική Δικονομία! Υπάρχει αντικείμενο! Δεν μας απασχολεί να κρύψουμε κάτι αλλά δεν θα κάμψουμε τον ΚΠΔ για μια πολιτικοποιημένη συζήτηση! Δεν θα αφήσουμε να γίνει πολιτική δίκη», είπε η εισηγήτρια της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα Παλιούρα, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη  Ραγκούση να απαντά:

«Αυτό που εξελίσσεται στην αίθουσα είναι πολύ σοβαρότερο και ξεπερνά το αντικείμενο λειτουργίας της εξεταστικής. Φάνηκε ότι η ΝΔ ήρθε με σκοπό να μην επιτρέψει να προσέλθουν οι αρμόδιοι υπουργοί».

Αδιανόητη χαρακτήρισε τη μη κλήση πολιτικών προσώπων ο βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης.

Εχουμε «Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα χωρίς τον… Πέτσα», σχολίασαν δηκτικά σε δηλώσεις τους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του – μέλη της επιτροπής, που έκαναν λόγο για «πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Απαντώντας, πηγές της ΚΟ της ΝΔ ανέφεραν σχετικά:

«Προσηλωμένη στην ουσιαστική διερεύνηση του αντικειμένου της εντολής που εξέδωσε η Ολομέλεια της Βουλής, η Εξεταστική Επιτροπή ακολουθεί πιστά την τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος.

»Με στόχο να προστατεύσει τη διαδικασία από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και αποπροσανατολιστικές προθέσεις που τελικά βλάπτουν την αναζήτηση της αλήθειας, η Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει όλους τους θεσμικούς παράγοντες που με την ιδιότητά τους μπορούν να ρίξουν φως σε όλες τις πτυχές που διερευνά η επιτροπή.

»Ο κατάλογος των μαρτύρων εγκρίθηκε με πλειοψηφία, σε μια ανοιχτή διαδικασία που υπηρετεί με σεβασμό τα δικαιώματα της μειοψηφίας». 

Οι 18 μάρτυρες που κλήθηκαν τελικά στην Επιτροπή είναι οι ακόλουθοι:

1. Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, κα Μαρία Αντωνιάδου
2. Πρόεδρος του ΔΣ της ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιου Τύπου κ. Αλ. Σκαναβής
3. Εκπρόσωπος Περιφερειακών Εβδομαδιαίων Εφημερίδων κ. Αντώνης Μουντάκης
4. Εκπρόσωπος ΕΣΡ κ. Κουτρομάνος Αθανάσιος
5. Διευθύνων Σύμβουλος INITIATIVE MEDIA κ. Μιχάλης Γκάλγκος
6. Eκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης , υπεύθυνος για την παραλαβή του έργου,
7. Νόμιμοι Εκπρόσωποι των Εταιρειών TEMPO OPTIMUM MEDIA DIRECTION ( OMD) κ. Νικόλαο Σάββα και WAVEMAKER ΕΛΛΑΣ ΑΕ κα Αγγελική Βούλγαρη
8. Eκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας υπεύθυνος για την παραλαβή του Έργου.
9. Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων και Εξωτερικού Α.Ε. (ΕNTERPRISE GREECE)
10. Νόμιμος Εκπρόσωπος του κοινοπρακτικού σχήματος Εταιριών EDELMAN
11. Πρόεδρος ΣΕΔΕΑ κα Βαλέρια Τσάμη
12.Πρόεδρος Ελεγκτικής Εταιρίας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών κοινής γνώμης.
13.Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΥΤΕ κ.Αριστείδης Σωτηρόπουλος
14.Εκπρόσωπος Opinion Poll και ΄΄REPOSITION STRATEGY΄΄κ. Ζούπης
15.Εκπρόσωπος Vox Popular
16.Εκπρόσωπος Bridging Europe
17.Εκπρόσωπος Common View
18.Eκπρόσωπος Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ