Kικίλιας: Πάμε για έσοδα 12 δισ. ευρώ στον Τουρισμό – είμαστε σε τροχιά ανάπτυξης (VIDEO)

Ελλάδα Επιχειρήσεις

Τα έσοδα από τον Τουρισμό, στο τέλος της χρονιάς, θα ξεπεράσουν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις αφού εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 12 δισ. ευρώ, πολύ υψηλότερα από τα 6 αλλά και τα 10 δισ. που υπολογίζονταν στην αρχή και το μέσο της σεζόν 2021. Όπως είπε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, στα αυξημένα τουριστικά έσοδα οφείλεται ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕ θα “γράψει” ρυθμό επέκτασης 7,1%  φέτος.

Ο κ. Κικίλιας και όλη η ηγεσία Υπουργείου Τουρισμού, ΕΟΤ και των Τουριστικών Φορέων και Οργανώσεων, βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για την 36η Philoxenia και αυτή την ώρα συμμετέχουν στο Συμβούλιο των Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων της Π.Ο.Ξ, το οποίο ξεκίνησε να πραγματοποιείται σε κλίμα αισιοδοξίας παρά τα πολύ ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα και την αύξηση του ενεργειακού κόστους σε μία περίοδο διατήρησης των πληθωριστικών τάσεων πανευρωπαϊκά και παγκόσμια.

Ο τουρισμός όμως στην Ελλάδα, πάει καλά, αφού σε ορισμένες περιοχές, μήνα Νοέμβριο, η σεζόν δεν έχει λήξει, ενώ από την εσωτερική αγορά εκδηλώνεται ενδιαφέρον για ταξίδια στη περίοδο Χριστουγέννων- Πρωτοχρονιάς, όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΞ και ΕΞΧ κ. Γρηγόρης Τάσιος, προσθέτοντας ότι η αγορά θα δώσει το στίγμα της αρχές Δεκεμβρίου.


Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος είπε ότι ο Ελληνικός Τουρισμός είναι ήδη σε τροχιά ανάκαμψης, το brand Eλλάδα είναι πολύ ισχυρό στο εξωτερικό και η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως ασφαλής προορισμός. Προέβλεψε άνοδο της τουριστικής κίνησης στην νέα σεζόν και υποστήριξε ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος ανά περιοχή, καθώς υπάρχουν περιοχές που έχουν κορεστεί ενώ άλλες πρέπει να προβληθούν αποτελεσματικότερα.

Η Υφυπουργός Τουρισμού κα. Σοφία Ζαχαράκη και η Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κα. Βίκυ Λοϊζου,  αναφέρθηκαν στα 320 εκατ. ευρώ που θα προορίζονται απευθείας για τον Τουρισμό από το Ταμείο Ανάπτυξης, όταν οι τουριστικές επιχειρήσεις θα μπορούν να αντλήσουν πόρους και για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, ενώ η Υφυπουργός ιδιαίτερα υπογράμμισε τη σημασία της ένταξης της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco.

Η Philoxenia πραγματοποιείται σε μία καλή συγκυρία για τον Τουρισμό, είπε ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, σημειώνοντας ωστόσο που η ανάπτυξη δεν έρχεται με τους ίδιους ρυθμούς για όλες τις ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καθώς τα ξενοδοχεία των ορεινών περιοχών και των αστικών κέντρων- συνεχούς λειτουργίας δηλαδή, θα έχουν μπροστά τους μία δύσκολη περίοδο, λόγω αύξησης του ενεργειακού κόστους αλλά κι επειδή ακόμη δεν έχουν εκκινήσει κανονικά συνεδριακός και εκθεσιακός τουρισμός.

Παρούσα στην εκδήλωση είναι η πρόεδρος του ΕΟΤ κα. Άντζελα Γκερέκου η οποία δήλωσε ότι στις επόμενες ημέρες ξεκινάει το μεγάλο πρόγραμμα προβολής του ορεινού όγκου της χώρας και λιγότερο προβεβλημένων περιοχών.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη Μακεδονία και τη Θράκη κ. Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε ότι ο ελληνικός τουρισμός άντεξε στην πανδημία.

Θα πρέπει να προστεθεί η επισήμανση του κ. Τάσιου, πως επείγει να επιλυθούν πλέον χρόνια προβλήματα του κλάδου, που αφορούν κυρίως αλληλοεπικαλύψεις υπουργείων και δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μανδρίνος: “Σκληρός” ο χειμώνας για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης

Δήμαρχος Επιδαύρου στο GRTimes.gr: «Μότο μας, τόπος για να ζεις»

Με rapid test στα σούπερ μάρκετ οι ανεμβολίαστοι; Γεωργιάδης: Το συζητάμε, υπάρχουν εμπόδια

Ροηλίδης: Γεμάτη η Παιδική Μονάδα Λοιμώξεων στο Ιπποκράτειο (ΗΧΗΤΙΚΟ)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ