Θεσσαλονίκη: Προειδοποίηση ΟΑΣΘ για φρένο σε δρομολόγια λόγω…θεριακλήδων μαθητών

Ελλάδα Παιδεία

Αυστηρές συστάσεις προς το 1ο Γυμνάσιο Πεύκων Θεσσαλονίκης, απηύθυναν στελέχη του ΟΑΣΘ για άμεση συνέτιση μαθητών οι οποίοι συχνά πυκνά προκαλούν προβλήματα στους οδηγούς της γραμμής 59. Οι συστάσεις μάλιστα, συνοδεύονται και από προειδοποίηση για διακοπή δρομολογίων στην περίπτωση που η κατάσταση δεν διορθωθεί άμεσα.

Το περιστατικό έγινε γνωστό, έπειτα από έγγραφο που εστάλη διαδικτυακά από τη διευθύντρια του σχολείου προς τους γονείς, στο οποίο η εκπαιδευτικός τόνιζε πως «στα μεσημεριανά δρομολόγια του τοπικού λεωφορείου, κατά την επιστροφή των παιδιών στο σπίτι, παρατηρήθηκαν φαινόμενα, άσχημης και απρεπούς συμπεριφοράς από την πλευρά των μαθητών που δημιούργησαν την έντονη αντίδραση των υπαλλήλων του ΟΑΣΘ».

Σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει η διευθύντρια στην επιστολή της, «πολλά παιδιά δε φορούν τη μάσκα, αν και βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο και συνήθως σε συνθήκες μεγάλου συνωστισμού. Συχνά χρησιμοποιούν απρεπείς εκφράσεις και χειρονομούν με ανάλογο τρόπο, ενώ το σημαντικότερο όλων είναι ότι ορισμένα παιδιά καπνίζουν και γενικότερα δε συμμορφώνονται στις υποδείξεις και τις παρατηρήσεις των οδηγών».

Προσθέτει επίσης ότι πρόσφατα «κάποιοι μαθητές, μετά την κάθοδό τους από το λεωφορείο, πέταξαν προς το όχημα κουτιά και διάφορα άλλα αντικείμενα με τον κίνδυνο να προκαλέσουν φθορά» για να καταλήξει πως «το θέμα είναι πολύ σοβαρό, διακυβεύεται η ασφάλεια των επιβαινόντων και για αυτό τον λόγο μας ενημέρωσαν από τον ΟΑΣΘ, ότι, αν αυτά τα περιστατικά συνεχιστούν, υπάρχει η σκέψη να ακυρωθούν ορισμένα από τα δρομολόγια που εξυπηρετούν το σχολείο μας».

Δήμκας: Τα λεωφορεία δεν είναι ταξί – Η μειοψηφία βλάπτει την πλειοψηφία

Καταθέτοντας την δική του άποψη σχετικά με την παραπάνω κατάσταση, ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Γιάννης Δήμκας τόνισε στο GRTimes πως παρόμοια φαινόμενα είναι συχνά.

«Δεν μου φαίνεται περίεργο να συμβαίνουν τέτοια πράγματα σε μία γραμμή του ΟΑΣΘ, αλλά τα αστικά λεωφορεία δεν είναι ταξί. Καθημερινά πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας επιβιβάζεται και αποβιβάζεται για να μεταβεί στον προορισμό του. Το να καπνίζουν ορισμένοι είναι εντελώς απαράδεκτο. Αποτελεί παραβατική συμπεριφορά και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πληροφορία για υπερβολική αντίδραση οδηγού

Μέσα από τέτοιου είδους καταστάσεις πάντως δεν λείπουν και τα ευτράπελα, όπως αυτό που σημειώθηκε πρόσφατα σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes, όταν οδηγός της γραμμής που αντιλήφθηκε ότι κάποιοι μαθητές κάπνιζαν εντός του λεωφορείου, φέρεται να μην σταμάτησε σε καμιά από τις ενδιάμεσες στάσεις αποβιβάζοντας το κοινό στον τερματικό σταθμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του συνόλου των επιβατών, καθώς οι περισσότεροι περίμεναν το λεωφορείο της επιστροφής προκειμένου να κατέβουν στη στάση που ήθελαν, ενώ κάποιοι άλλοι ξεκίνησαν περπατώντας.

Η ευθύνη στους διευθυντές  

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Δήμκας στο GRTimes, η αντίδραση των ιθυνόντων του ΟΑΣΘ να απευθύνουν συστάσεις προς το σχολείο ήταν σωστή. «Σε πολλές περιπτώσεις τα εκπαιδευτικά όργανα είναι αυτά που έχουν την ευθύνη γι’ αυτές τις συμπεριφορές. Σαφέστατα για δύο, τρεις, πέντε, δέκα δεν τους τιμωρείς όλους με διακοπή δρομολογίων, αλλά κάπως πρέπει να παρθούν μέτρα απέναντι σε τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές» τονίζει, ο πρόεδρος των Εργαζομένων του ΟΑΣΘ.

«Νομίζω ότι η αντίδραση του Οργανισμού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν πολλά περιστατικά που συμβαίνουν, ειδικά σε γραμμές που περνούν από απομακρυσμένα σχολικά συγκροτήματα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων μιλάμε για μια μειοψηφία επιβατών, η οποία όμως δημιουργεί προβλήματα στην πλειοψηφία. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να είναι μικρός ο αριθμός των παιδιών που προκαλεί ζητήματα μέσα από παραβατικές συμπεριφορές όμως τα προβλήματα αυτά υπάρχουν» κατέληξε ο Γιάννης Δήμκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ