ΟΕΒΕΣΣ: Περί ανατιμήσεων πρώτων υλών και αγαθών – Αναγκαιότητα λήψης περαιτέρω μέτρων

Ελλάδα Επιχειρήσεις Οικονομία

Αναγκαιότητα για δραστικότερες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων των πρώτων υλών και αγαθών.

Η επιστολή της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμποριών Σωματείων Ν. Σερρών στα αρμόδια Υπουργεία για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στον εμπορικό κλάδο:

Προς: Υπουργό Οικονομικών, κο Χρήστο Σταϊκούρα

Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κο Άδωνι Γεωργιάδη

Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κο Κώστα Σκρέκα

Κοιν.: Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, κο Κώστα Καραμανλή

Βουλευτή Σερρών, κα Φωτεινή Αραμπατζή

Βουλευτή Σερρών, κο Τάσο Χατζηβασιλείου

Βουλευτή Σερρών, κο Θεόφιλο Λεονταρίδη

Βουλευτή Σερρών, κο Ελευθέριο Αβραμάκη

Βουλευτή Σερρών, κο Κων/νο Μπούμπα

Πρόεδρο ΓΣΕΒΕΕ, κο Γιώργο Καββαθά

Πρόεδρο ΕΒΕΣ, κο Αθανάσιο Μαλλιαρά

ΘΕΜΑ: Αναγκαιότητα για δραστικότερες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων των πρώτων υλών και αγαθών Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Είναι γνωστό πως τους τελευταίους μήνες οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας ενώ ακόμη «μετρούν» τις πληγές τους από την υγειονομική κρίση, πλέον έρχονται αντιμέτωπες ΚΑΙ με τις επιπτώσεις από την αύξηση των διεθνών τιμών στις πρώτες ύλες, στα μεταφορικά και στην ενέργεια.

Σύμφωνα με  την ΕΛΣΤΑΤ, η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε κατά 108,5% τον Σεπτέμβριο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 28,9%, των καυσίμων και λιπαντικών κατά 18,1%, του ελαιόλαδου κατά 18,4%, των νωπών λαχανικών κατά 21,1%, ενώ η τιμή σε αρνί και κατσίκι αυξήθηκε κατά 17,5% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2020, ενώ σε μηνιαία βάση, το φυσικό αέριο εμφανίζει πάλι τη μεγαλύτερη αύξηση (+12,8% Αύγουστο / Σεπτέμβριο) και ακολουθεί το ελαιόλαδο με αύξηση 11,8%.

Οι ανατιμήσεις κυρίως στην ενέργεια, με υπερδιπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου που οδήγησαν σε αύξηση του πληθωρισμού στο 2,2% τον Σεπτέμβριο, σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαία βάση κατά 2,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), κάνουν πρόδηλη την αναγκαιότητα δραστικών παρεμβάσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να αναχαιτιστεί το κύμα της ακρίβειας που πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Το κύμα των απότομων και αδικαιολόγητων ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, από την μεταποίηση και τις τεχνικές εργασίες μέχρι την εστίαση και τις υπηρεσίες, επηρεάζει δραματικά τα κοστολόγια των επιχειρήσεων. Άπαντες οι επαγγελματίες και βιοτέχνες της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα, είτε να μετακυλήσουν μέρος των αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων τους, είτε να απορροφήσουν την αύξηση, μειώνοντας το περιθώριο κέρδους τους. Ωστόσο, η τυχόν συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, η διατήρηση των ναύλων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αλλά και η αύξηση του κόστους ενέργειας επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργική κερδοφορία και βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας.

Η ΟΕΒΕΣΣ συντάσσεται με την άποψη της ΓΣΕΒΕΕ και θεωρεί πως η κυβέρνηση πρέπει πλέον να εξετάσει σοβαρά και χωρίς καθυστερήσεις  την μείωση των Ειδικών  Φορών Κατανάλωσης αλλά και του  ΦΠΑ σε ενέργεια και βασικά καταναλωτικά αγαθά, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Ζητούμε ως Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Σερρών δραστικότερες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση και επιθυμούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας ως προς την κατεύθυνση ελέγχου των τιμών και τιθάσευσης των ανατιμήσεων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ