Εξηγήσεις από το Ιράν για την επίθεση στο ισραηλινό τάνκερ ζητεί η Ρουμανία

Κόσμος

Η Ρουμανία κατηγόρησε το Ιράν ότι ευθύνεται για την πρόσφατη επίθεση εναντίον ενός πετρελαιοφόρου στη θάλασσα του Ομάν, που κόστισε τη ζωή σε έναν Ρουμάνο.

Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες κατηγορίες από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

«Υπό το φως των στοιχείων που παρουσίασαν οι διεθνείς εταίροι μας, που κάνουν λόγο για μια συντονισμένη εκ προθέσεως επίθεση εκ μέρους του Ιράν, η Ρουμανία απαιτεί από τις ιρανικές αρχές να παράσχουν εξηγήσεις χωρίς καθυστέρηση», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο πρεσβευτής του Ιράν στο Βουκουρέστι εκλήθη επειγόντως στο υπουργείο», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου υπογραμμίζεται πως η Ρουμανία «διαβουλεύεται με τους εταίρους της προκειμένου να προσδιοριστούν οι αρμόζουσες απαντήσεις».

Την Πέμπτη, 29 Ιουλίου, το πετρελαιοφόρο Mercer Street, το οποίο διαχειρίζεται εταιρία που ανήκει σε ισραηλινό εκατομμυριούχο, αποτέλεσε στόχο επίθεσης με drone, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό που διαθέτει πολεμικά πλοία στην περιοχή.

Η επίθεση, για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, προκάλεσε δύο θανάτους: ενός Βρετανού και ενός Ρουμάνου, μελών του πληρώματος, σύμφωνα με τη Zodiac Maritime που ανήκει στον Ισραηλινό Εγιάλ Οφέρ.

Το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία κατηγόρησαν το Ιράν, με την Ουάσινγκτον να απειλεί για αρμόζουση απάντηση.

Η Τεχεράνη αρνήθηκε κάθε ανάμιξη, με τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών να κάνει λόγο για αβάσιμες κατηγορίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ