Tεχνόπολη Θεσσαλονίκης: Επεκτείνονται ΕΚΕΤΑ και Deloitte

Επιχειρήσεις Τεχνολογία

Δύο σημαντικές αναπτύξεις στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, θα δούμε να υλοποιούνται από τη Deloitte και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με την δημιουργία νέων εγκαταστάσεων που θα προσδώσουν προωθητική δυναμική στο πρώτο Τεχνολογικό Πάρκο που έγινε στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, τις οποίες επιβεβαίωσαν τόσο ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ δρ. Δημήτριος Τζοβάρας, όσο και ο εταίρος της Deloitte και πρόεδρος Deloitte Alexander Competency Center (DACC) κ. Δημήτρης Καφάτος, οι συγκεκριμένοι δύο φορείς έχουν ήδη προχωρήσει τα σχέδιά τους για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους εντός της Tεχνόπολης.

Η Θεσσαλονίκη, μετά από χρόνια διστακτικής ανάπτυξης στη Νέα Οικονομία, τώρα δείχνει να σπάζει τα κοντέρ στις νέες τεχνολογίες, σε R& D, καινοτόμα έργα. Η πόλη έχει προσελκύσει μεγάλες πολυεθνικές ( Pfizer, Cisco, Deloitte και αρκετές γερμανικές εταιρείες του ΙΤ) που επενδύουν στο οικοσύστημα καινοτομίας, δημιουργώντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και φέρνοντας πίσω στη χώρα μας Έλληνες επιστήμονες, υψηλής εξειδίκευσης, που εργάζονταν στο εξωτερικό.

Το ΕΚΕΤΑ πάει Τεχνόπολη

«Το ΕΚΕΤΑ πρόκειται να υπερδιπλασιάσει τις εγκαταστάσεις του στα επόμενα χρόνια, εφ’ όσον εγκριθεί η πρόταση που έχει υποβληθεί για το ΕΚΕΤΑ 2.0, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης», δήλωσε στο GRTimes.gr o δρ. Δ. Τζοβάρας προσθέτοντας:

«Έχουμε ήδη υπογράψει letter of intent με το Thess INTEC, για την κατασκευή υποδομών 11.000 τ.μ., με option για επιπλέον 5.000 τ.μ., ενώ παράλληλα θα αξιοποιήσουμε το οικόπεδο των 1.200 τ.μ. που διαθέτει το ΕΚΕΤΑ στην Τεχνόπολη. Επειδή το συγκεκριμένο οικόπεδο, με τον ισχύοντα συντελεστή δόμησης (1,3) δεν αρκεί για την κάλυψη των αναγκών μας, έχουμε προχωρήσει σε συμφωνία για την εξασφάλιση και μεγαλυτέρων χώρων. Η συμφωνία δεν είναι ανακοινώσιμη μέχρι την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τα σχέδια μας».

Να σημειωθεί ότι το ΕΚΕΤΑ είναι μέτοχος της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Α.Ε. Οι εγκαταστάσεις του, που βρίσκονται στην ίδια γειτονιά με αυτές της Τεχνόπολης, εκτιμάται ότι καλύπτουν περίπου 25.000 τ.μ., υπάρχει δε πιεστική ανάγκη για την κατασκευή/δημιουργία πρόσθετων χώρων για τα πέντε Ινστιτούτα που διαθέτει το Κέντρο.

To DACC σε εκρηκτική ανάπτυξη

To Competence Center που έχει δημιουργήσει στην Τεχνόπολη η Deloitte Ελλάδος, παρουσιάζει μία ασύλληπτη, ως πριν τρία χρόνια ανάπτυξη, αφού κάθε λίγους μήνες διαπιστώνουμε ότι ξεπερνάει κατά πολύ τους στόχους που θέτει σε ό,τι αφορά την απασχόληση, κυρίως επιστημονικού προσωπικού, στα αντικείμενα της ψηφιακής διαχείρισης δεδομένων και των data analytics στα οποία ως επι το πλείστον επικεντρώνεται. .

Το DACC, εγκαινιάσθηκε το Μάιο του 2018, έχοντας συνολικά περίπου 65 άτομα προσωπικό ( 25 άτομα ήδη εργάζονταν στα γραφεία Θεσσαλονίκης), με στόχο στο τέλος του 2020 να απασχολεί περί τα 200 άτομα.

Σύντομα, oι δύο όροφοι που νοίκιασε στο κτίριο της Oktabit, δεν επαρκούσαν, οπότε επεκτάθηκε σε όλο το κτίριο και έφθασε το Σεπτέμβριο του 2020 να απασχολεί περί τα 350 άτομα. Σήμερα πλέον, όπως είπε στο GRTimes.gr o κ. Καφάτος, για το DACC δουλεύουν σχεδόν 500 άτομα, τα οποία αναπτύσσουν digital έργα και παρέχουν υπηρεσίες και στα πέντε units της Deloitte, για λογαριασμό πελατών της πολυεθνικής.

«Στην επόμενη διετία το DACC θα απασχολεί ως και 1.000 άτομα. Οι εγκαταστάσεις που έχουμε σήμερα μπορούν να δεχθούν μέχρι 300 άτομα, χρειαζόμαστε τους διπλάσιους χώρους ή και μεγαλύτερους, παρότι η εξ’ αποστάσεως εργασία κάνει πιο ευέλικτο τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν εργαζόμενοι των ειδικοτήτων που απασχολούνται στο Κέντρο», δήλωσε ο κ. Καφάτος.

H πολύ μεγάλη ανάπτυξη του DACC είναι απολύτως εξηγήσιμη, τόνισε ο κ. Καφάτος, προσθέτοντας ότι οι ανάγκες της διεθνούς Deloitte με τους 350.000 απασχολούμενους, είναι τεράστιες.

«Η Deloitte δεν είναι ιδιοκτήτης ακινήτων. Δημιουργούμε και αναπτύσσουμε Κέντρα Υπηρεσιών. Το γεγονός είναι ότι το DACC μεγαλώνει και οι νέες μεγαλύτερες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν θα είναι στη φιλοσοφία των νέων τρόπων εργασίας, οι οποίοι αποδείχθηκε, στη διάρκεια της πανδημίας, ότι είναι αποτελεσματικοί», πρόσθεσε ο κ. Καφάτος σημειώνοντας ότι άνθρωποι της Deloitte, από διαφορετικά hubs ανά τον κόσμο, εργάζονται σε μεικτές ομάδες για την ανάπτυξη projects.  Ωστόσο, η εξ’ αποστάσεως εργασία, δεν καταργεί την ανάγκη για φυσική επικοινωνία και co-working».

Η Τεχνόπολη έγινε 20 ετών

Η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, φέτος κλείνει 20 χρόνια ζωής και είναι το πρώτο Τεχνολογικό Πάρκο στη χώρα που έγινε με πρωτοβουλία επιχειρήσεων Πληροφορικής, με ενέργειες του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος ( ΣΕΠΒΕ).

Σημειώνεται ότι η Τεχνόπολη, δημιουργήθηκε σε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων, που η μισή ανήκει στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης ΑΕ και η υπόλοιπη στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Μετά την αφαίρεση του 30% για κοινόχρηστες υποδομές, έμειναν προς αξιοποίηση για τη στέγαση επιχειρήσεων τεχνολογίας, σχεδόν 65 στρέμματα.

Σήμερα στην Τεχνόπολη, εκτός από το κτίριο της Θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων, κτίρια έχουν ανεγείρει oι MLS, Logismos, Oktabit με την τελευταία να έχει εκμισθώσει τις εγκαταστάσεις της στην Deloitte. Oικόπεδα έχουν αγοράσει και άλλες εταιρείες που ακόμη δεν προχώρησαν στην ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων, ενώ η κατασκευαστική Στεφάνου Α.Ε. έχει αποκτήσει έκταση 7,1 στρεμμάτων για να δημιουργήσει ένα συγκρότημα φιλοξενίας εταιρειών τεχνολογίας. Στη Θερμοκοιτίδα της Τεχνόπουλης, φιλοξενούνται 15 start ups.

«Το Πάρκο εγκαινιάσθηκε το 2008, λίγο πριν εκδηλωθεί και στην Ελλάδα η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία έριξε πίσω τις επενδύσεις των επιχειρήσεων σε υποδομές. Πέραν αυτού, η ανάπτυξή της Τεχνόπολης όπως και όλων των τεχνολογικών πάρκων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θέσπιση κινήτρων», δήλωσε ο πρόεδρος του δ.σ. της Τεχνόπολης και πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo κ. Τάσος Τζήκας.

«Έχουμε υποβάλλει στα αρμόδια υπουργεία την πρότασή μας για κίνητρα που δεν θα επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά αλλά και δεν θα προσκρούουν στις Κοινοτικές δεσμεύσεις περί ενισχύσεων. Θέλω να πιστεύω ότι θα θεσμοθετηθούν soft κίνητρα που θα προσελκύσουν στα τεχνολογικά πάρκα της χώρας μας, επιχειρήσεις και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Η Θεσσαλονίκη κάνει πλέον βήματα στις Νέες Τεχνολογίες, στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα και αυτή η εξέλιξη θα επιβάλλει, τρόπον τινά, τη θεσμοθέτηση κινήτρων», κατέληξε ο κ. Τζήκας.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο κ. Τζήκας ενημέρωσε την Μόνιμη Επιτροπή Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τις ενέργειες και προοπτικές ανάπτυξης της Τεχνόπολης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ