Με μέτρα για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών ανοίγουν τη Δευτέρα τα Λύκεια

Ελλάδα Επιστήμη Παιδεία Πολιτική Υγεία

Η επαναλειτουργία των Λυκείων από τη Δευτέρα θα γίνει με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων που είχαν εφαρμοστεί και στο παρελθόν, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά..

Πέρα από αυτά η κυβέρνηση -ανταποκρινόμενη σε σχετική εισήγηση της Επιτροπής- έχει φροντίσει και έχει εξασφαλίσει την εφαρμογή ενός επιπλέον προληπτικού μέτρου για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Τη διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορωνοϊού από κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου.

Το self-test θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο, και πρέπει να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, πριν την έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Για τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές. Από σήμερα Παρασκευή γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου μπορούν να το παραλάβουν από τα φαρμακεία το πρώτο τεστ δωρεάν μαζί με ενημερωτικό υλικό με το ΑΜΚΑ τους και από τη Δευτέρα το 2ο τεστ.

Ήδη έχουν δοθεί αναλυτικά όλες οι οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα δηλώνεται το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμα self-testing.gov.gr και το τι θα πρέπει ακολουθεί ανάλογα με το αν είναι θετικό ή αρνητικό.

Πώς προχωρά το πρόγραμμα των εμβολιασμών

Στην επιχείρηση «Ελευθερία», αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, λέγοντας πως πρόκειται για «μια πολύπλοκη διαδικασία, με την εμπλοκή πολλών και διαφορετικών υπηρεσιών, η οποία συνεχίζεται με υποδειγματικό τρόπο και ρυθμούς πιο γρήγορους από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Την Τετάρτη η χώρα μας ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Ξεπέρασε κατά πολύ τον πήχη των 25 χιλιάδων ανά ημέρα που έθεταν κάποιοι και ήδη πραγματοποιούνται καθημερινά σχεδόν 60 χιλιάδες.

Εκτιμάται ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν περίπου 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότεροι -ανάλογα με τις ροές εμβολίων που θα φτάνουν στη χώρα μας- τον Μάιο και τον Ιούνιο».

Επίσης επανέλαβε την «έκκληση-παράκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο γιατί αυτοί είναι αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό. Είναι ασπίδα προστασίας το εμβόλιο. Είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας ο εμβολιασμός».

Μητσοτάκης: Το ρίσκο του να είναι κανείς ανεμβολίαστος είναι πολύ μεγάλο

Την ανάγκη να ξεπεράσουν τις επιφυλάξεις τους και να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν για να θωρακιστούν απέναντι στην πανδημία επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με επτά εμβολιασμένους για την Covid-19 πολίτες, 64 έως 93 ετών.

«Θέλω κυρίως να ακουστεί η δική σας φωνή για να μπορέσουμε να πείσουμε συμπολίτες μας, πιο ηλικιωμένους, που δεν έχουν πάρει ακόμα την απόφαση να εμβολιαστούν, ότι πρέπει να το κάνουν. Διότι σήμερα έχουμε εμβόλια διαθέσιμα για συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν έχουν εμβολιαστεί, και πρέπει να τους πείσουμε, να τους πείσετε, να με βοηθήσετε να τους πείσουμε, ότι πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συζήτησης.

«Να καταλάβουν καταρχάς ότι το ρίσκο του να είναι κανείς ανεμβολίαστος είναι πολύ μεγάλο. Μην κοροϊδευόμαστε, ο κορωνοϊός είναι κακή αρρώστια και όσο πιο μεγάλος είσαι τόσο πιο επικίνδυνο είναι να πάθεις κάποια σοβαρή επιπλοκή», προσέθεσε, τονίζοντας ότι από τους 200 ασθενείς με Covid-19 που διασωληνώθηκαν τον Μάρτιο μόνο τρεις ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Οι πολίτες που συμμετείχαν στη συζήτηση στάθηκαν στο συνδυασμό ανθρώπινης αντιμετώπισης και αποτελεσματικότητας που χαρακτηρίζει την Επιχείρηση «Ελευθερία», ξεκαθάρισαν πως δεν έχουν βιώσει παρενέργειες, ενώ μίλησαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις χαρές της ζωής, όπως η αγκαλιά των εγγονιών τους, την οποία στερήθηκαν τις δύσκολες μέρες της πανδημίας.

Η θέση της κυβέρνησης για τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αναφορικά με όσα υποστηρίζει ο Κώστας Σημίτης

Αξιόπιστες πηγές υπογραμμίζουν ότι οι θέσεις της χώρας μας είναι σαφείς. Είναι διατυπωμένες πολλές φορές ρητά και ξεκάθαρα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο. Πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αυτό τόνισε άλλωστε και η κυβερνητική εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Για το αν θα γίνει συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου

Ναι, εφόσον δεν υπάρξουν προκλητικές ενέργειες, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές. Η κυβέρνηση έχει τονίσει, κατ’ επανάληψη, ότι δεν θα είναι η πλευρά μας που θα τορπιλίσει τον διάλογο και επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Η Ελλάδα επιθυμεί την αποκλιμάκωση και αυτό είναι το μήνυμα που απηύθυνε στον κ. Τσαβούσογλου, την Τετάρτη, ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης. Αποχή από προκλητικές ενέργειες και επιθετικές δηλώσεις έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά, καθώς δεν βοηθούν στην εμπέδωση θετικού κλίματος.

Για μια πιθανή κλιμάκωση της κόντρας ΝΑΤΟ-Ρωσίας στο ουκρανικό

Η ελληνική πλευρά εκφράζει την ανησυχία της για την επιδείνωση της κατάστασης στην εκεί περιοχή. Στηρίζει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στηρίζει τις προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ και καλεί όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν την ένταση.

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων αναστολής συμβάσεων στο «ΕΡΓΑΝΗ»

Έως και τη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Απρίλιο 2021.

Από τις 13 Απριλίου 2021, οι επιχειρήσεις-εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για χρονικό διάστημα από 1/4/2021 έως και 12/4/2021.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που αφορά στην εφαρμογή έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021, αναπροσαρμόζονται τα παραρτήματα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) (κυρίως για το λιανεμπόριο) και οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποβάλλουν τις δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, λαμβάνοντας υπόψη τα παραρτήματα Α1 (για όλη την Επικράτεια) και Β1 (περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου).

Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει το πρωί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η Επιτροπή των ειδικών για την αξιολόγηση της κατάστασης στις τρεις πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη) όπου δεν άνοιξε το λιανεμπόριο. Η αξιολόγηση των στοιχείων και στα δύο επίπεδα αναμένεται να συμβάλει στον καλύτερο στρατηγικό σχεδιασμό.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ