«Είναι δικτάτορας»: Ο Ντράγκι ξεσπά κατά του Ερντογάν

Κόσμος

Για τη Ρώμη ο Ερντογάν είναι πλέον ένας δικτάτορας. Αυτό συνιστά μια τεράστια μετατόπιση της ιταλικής πολιτικής —που απηχεί και στην ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην Άγκυρα.

Είναι εξόχως σημαντικό που η πρώτη σκληρή αντίδραση στην προσβολή του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να την αφήσει χωρίς θέση κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους (εδώ) ήρθε το βράδυ της Πέμπτης από τον Μάριο Ντράγκι, πρωθυπουργό της Ιταλίας.

Έως τώρα η Ιταλία ήταν μία από τις «προστάτιδες» της τουρκικής και ερντογανικής συμπεριφοράς. Όχι πλέον, τουλάχιστον σε επίπεδο συμβολισμών.

Ερωτηθείς, σε συνέντευξη Τύπου, σχετικά με την στάση του Ερντογάν, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ντράγκι ήταν αφοπλιστικός:

«Διαφωνώ κάθετα με τη συμπεριφορά του Ερντογάν στην πρόεδρο φον ντερ Λάιεν. Η συμπεριφορά του ήταν απαράδεκτη και λυπήθηκα πολύ για τον εξευτελισμό που υπέστη η Φον ντερ Λάιεν», είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και αυτό μετέδωσε το Reuters.

«Δεν συμμεριζόμαστε την στάση του Ερντογάν, δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά. Λυπάμαι ιδιαίτερα που η πρόεδρος της ΕΕ την υπέστη. Με αυτούς τους δικτάτορες, ας τους αποκαλέσουμε έτσι, πρέπει να είμαστε σαφείς: Να εκφράζουμε τις διαφορετικές μας απόψεις αλλά να καταφέρνουμε να συνεργαζόμαστε υπέρ των χωρών μας» πρόσθεσε.

Αυτή η δήλωση -που συμπτωματικά ή όχι έρχεται τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση του Ντράγκι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Τρίπολη- δεν μπορεί παρά να σηματοδοτεί και μία αλλαγή στάση της Ιταλίας απέναντι στην Αγκυρα που εδώ και αρκετό καιρό είναι αρκετά συγκαταβατική.

Φυσικά, το θέμα που προέκυψε με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν φιλοξενείται στα μεγαλύτερα διεθνή δίκτυα, τα οποία σχολιάζουν σε επικριτικό τόνο την στάση και το ύφος του Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ