Ετσι μαζεύτηκαν σε πέντε χρόνια 500 τόνοι τρόφιμα!

Ελλάδα

Μέσω του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή», η οργάνωση «Μπορούμε», μαζί με τους πωλητές από 30 λαϊκές αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και εκατοντάδες εθελοντές-Food Saving Warriors, από το 2015 έως τώρα έχουν σώσει 500.000 κιλά αδιάθετα, αξιοποιήσιμα φρούτα και λαχανικά, τα οποία στήριξαν το έργο 55 κοινωφελών φορέων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Από τον Νοέμβριο του 2015 που ξεκίνησε πιλοτικά το πρόγραμμα «Μπορούμε στη Λαϊκή», οι εκατοντάδες εθελοντές τού «Μπορούμε» και των κοινωφελών φορέων επισκέπτονται σε εβδομαδιαία βάση τις συνεργαζόμενες λαϊκές αγορές στο τέλος της εργάσιμης ημέρας τους και συγκεντρώνουν τα αδιάθετα, αξιοποιήσιμα φρούτα και λαχανικά που οι πωλητές επιλέγουν να προσφέρουν σε κοινωφελείς φορείς, αντί να τα πετάξουν.

Στις περισσότερες από 2.600 δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την έναρξη του προγράμματος, οι πωλητές των 30 λαϊκών αγορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν προσφέρει πάνω από 500.000 κιλά φρούτα και λαχανικά σε τοπικούς φορείς.

Αυτή η αλυσίδα διάσωσης και προσφοράς τροφίμων του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή» στηρίζεται ανελλιπώς, εδώ και 5 χρόνια, από την Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας (The Hellenic Initiative Australia).

Η υπεύθυνη του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή», Αννα Καμπουροπούλου, αναφέρει: «Η σπατάλη των τροφίμων είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Δυστυχώς, στη χώρα μας το ποσοστό των τροφίμων που σπαταλάμε κάθε χρόνο είναι υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό της σπατάλης. Μέσω του προγράμματος “Μπορούμε στη Λαϊκή” προσπαθούμε κάθε μέρα με οργανωμένο τρόπο να συμβάλλουμε στη διάσωση αυτών των τροφίμων που πολλοί χρειάζονται, αλλά δυσκολεύονται να προμηθευτούν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ