Εκλογές στη Βουλγαρία: Ο Μπορίσοφ προηγείται, γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Κόσμος

Επειτα από μία πολιτικά δύσκολη χρονιά με καθημερινές διαδηλώσεις ενάντια στην διαφθορά στη χώρα, αλλά και με την πανδημία του κορονοϊού παρούσα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ  εξακολουθεί να είναι αυτός που  αναμένεται να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Η νίκη δεν σημαίνει πάντως ότι θα εξασφαλίσει και την πρωθυπουργία και η Βουλγαρία είναι πιθανόν ότι θα μπει σε μία περίοδο πολιτικών ανακατατάξεων και διεργασιών, επισημαίνει το Politico.

Το GERΒ, το κεντροδεξιό κόμμα του Μπορίσοφ, κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας εδώ και μία δεκαετία, ωστόσο οι πολυήμερες διαδηλώσεις πέρυσι κατά τις οποίες οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του Πρωθυπουργού υπήρξαν πλήγμα για τη δημοφιλία του κόμματος. Ο Μπορίσοφ  αρνήθηκε να παραιτηθεί, ενώ προχώρησε σε ευρύ ανασχηματισμό και υποσχέθηκε αλλαγές στο Σύνταγμα.

Οσο και αν φαίνεται περίεργο η οργή για τη διαφθορά που κυριαρχούσε πριν από μερικούς μήνες είναι σήμερα ξεχασμένη και το ζήτημα δεν είναι στα κεντρικά της προεκλογικής διαμάχης, εξήγησε στο Politico ο βούλγαρος  πολιτικός αναλυτής Ντάνιελ Σμίλοφ. Αν και πολλές από τις υποθέσεις διαφθοράς συνδέονται με κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ο Μπορίσοφ  δεν έχασε τους ευρωπαίους συμμάχους του (η Ανγκελα Μέρκελ και το ΕΛΚ τον στηρίζουν), ενώ και η χώρα δεν απειλήθηκε με περικοπή κονδυλίων.

«Δουλειά» και… Facebook

Ο Μπορίσοφ  επικέντρωσε στην προεκλογική του εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταδίδοντας ζωντανά βίντεο από το Facebook, χωρίς να δέχεται ερωτήσεις δημοσιογράφων. Τους τελευταίους μήνες επισκέφτηκε εργοτάξια και νέα νηπιαγωγεία και εμφανίστηκε να κουβεντιάζει με υποστηρικτές του από το ένα άκρο της χώρας στο άλλο. Το προεκλογικό του σύνθημα είναι απλό και εύγλωττο: «Δουλειά, δουλειά, δουλειά».

Πώς θα μεταφραστούν αυτά στις κάλπες; Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη δίνει στο GERB  ποσοστό 28,1%, ενώ οι Σοσιαλιστές  ακολουθούν με 19,8%. Η επικράτηση του Μπορίσοφ  διευκολύνεται και από την διασπασμένη αντιπολίτευση (οι Σοσιαλιστές, για παράδειγμα, παγιδεύτηκαν σε έναν εθνικιστικό και λαϊκιστικό λόγο), αλλά και από την ευνοϊκή στάση δημοσιογράφων υπέρ του Μπορίσοφ, εξηγεί ο Σμίλοφ.

Ενας άλλος παράγοντας που ευνοεί το κυβερνών κόμμα είναι τα ισχυρά δίκτυα πατρωνίας μέσα στην βουλγαρική κοινωνία. Πολλοί είναι αυτοί που συνδέουν την εργασία τους και τις προοπτικές τους με την παραμονή του GERB στην εξουσία.

Ενας κωμικός στην αρένα

Από την άλλη πλευρά, το νέο κόμμα του κωμικού και τηλεπαρουσιαστή Σλάβι Τριφόνοφ μπορεί να εισπράξει μέρος από το αντικυβερνητικό κλίμα. Ο Τριφόνοφ έχει εμπλακεί τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά πολιτικές πρωτοβουλίες, άλλες πιο σοβαρές (όπως ένα δημοψήφισμα για θέματα όπως η χρηματοδότηση των κομμάτων) και άλλες λιγότερο (όπως ένα ριάλιτι για επίδοξους πολιτικούς). Δημοσκοπικά, δεν αποκλείεται το κόμμα του να είναι το τρίτο μεγαλύτερο και  να έχει ρυθμιστικό ρόλο την επόμενη ημέρα.

Ο Σλάβι Τριφόνοφ  θα ήθελε να εξελιχθεί σε… Πέπε Γκρίλο των Βαλκανίων /Handout via REUTERS

Αλλα δύο μικρότερα κόμματα ευελπιστούν να κεφαλαιοποιήσουν στην κάλπη  τα συναισθήματα οργής που εξέφρασαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πέρυσι. Ενδιαφέρον, όμως, θα έχει και η επίδοση των μικρότερων εθνικιστικών κομμάτων και ο πιθανός ρόλος του σε μία νέα κυβερνητική συμμαχία.

Με αυτά τα δεδομένα, ο σχηματισμός κυβέρνησης από το GERB  φαίνεται αδύνατος,  αλλά και η σύμπηξη μιας συμμαχίας δεν είναι αυτονόητα εύκολη. Τα δύο μικρά εθνικιστικά κόμματα που στηρίζουν την απερχόμενη κυβέρνηση ενδέχεται να μην καταφέρουν να μπουν στο Κοινοβούλιο.

Η πανδημία

Ανοιχτό είναι και το ερώτημα πώς θα επηρεάσει η πανδημία τους εκλογείς. Η Βουλγαρία έχει χτυπηθεί από το τρίτο κύμα της πανδημίας με τα νέα κρούσματα και τους νεκρούς να είναι σε άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες.

Το σύστημα υγείας βρέθηκε το περασμένο φθινόπωρο στα όρια της κατάρρευσης, ενώ οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν αρκετά γρήγορα.  Αν ένα  σημαντικό τμήμα των εκλογέων αποφάσισε να μην πας στην κάλπη αυτό θα ευνοήσει τον μπορίσοφ· αν όχι, η αντιπολίτευση θα εισπράξει από την οργή για τις κυβερνητικές αστοχίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ