Παπαστράτος: Τρία χρόνια IQOS, 300.000 fans

LIFESTYLE Ελλάδα Επιχειρήσεις

Τρία χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει στις 27 Φεβρουαρίου το νέο εργοστάσιο παραγωγής heets της «Παπαστράτος» στον Ασπρόπυργο, με τo ΙQOS να έχει μερίδιο 11,5% στην αγορά το 2020, σημειώνοντας αύξηση 2,8% από την προηγούμενη χρονιά.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα -μετά τη Λιθουανία και τη Λετονία- με το υψηλότερο μερίδιο χώρας στην Eυρώπη. Να σημειωθεί δε, ότι από τα heets που παράγονται στην «Παπαστράτος», το 80% εξάγεται σε μεγάλο αριθμό χωρών, από την Ευρώπη ως και την Ιαπωνία.

Με στοιχεία τέλους 2020, οι χρήστες του ΙQOS και fan θερμαινόμενων ράβδων καπνού heets, έφθαναν στις 300.000, άτομα που επέλεξαν ένα εναλλακτικό προϊόν, μειωμένης βλάβης για την υγεία, αντί του κλασικού τσιγάρου.

Η στροφή στα εναλλακτικά, smoke free, προϊόντα – είτε πρόκειται για θερμαινόμενες ράβδους καπνού, είτε για ηλεκτρονικά ‘τσιγάρα’- είναι εντυπωσιακή και οι άνθρωποι της «Παπαστράτος» εκτιμούν ότι ο λόγος που το IQOS έρχεται πρώτο και με διαφορά στις προτιμήσεις των καπνιστών, είναι η…επιστήμη, η τεράστια επένδυση που έκανε η μητρική PMI στην έρευνα και ανάπτυξη του προϊόντος. Άλλωστε ο τεράστιος φάκελος που είχε κατατεθεί στο αμερικανικό FDA, αξιολογείτο επί τέσσερα χρόνια πριν αδειοδοτηθεί το προϊόν.

Το IQOS είχε μερίδιο στην Αττική 19,8% ( στοιχεία PMI, Q4 2020) από 16,5% που ήταν το ίδιο διάστημα το 2019. Η Αθήνα μάλιστα κατέχει την τέταρτη υψηλότερη θέση σε μερίδια IQOS παγκοσμίως μετά το Βίλνιους, το Τόκυο και το Κίεβο.

Ίσως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο όλων είναι, ότι τα heets ξεπέρασαν τα Marlboro , την πρώτη μάρκα τσιγάρων στην Ελλάδα, καθώς στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, το μερίδιο των heets στην Αττική ήταν 17,7% και του Μarlboro 16,7%. (Νielsen).

Σύμφωνα με τη Nielsen, ένας στους πέντε καπνιστές στην Αττική έχει επιλέξει το IQOS, το οποίο έχει πάρει μερίδιο από όλες τις μάρκες τσιγάρων ενώ τέσσερις στους 10 καπνιστές που γυρνάνε σε IQOS προέρχονται από μάρκες της «Παπαστράτος».

Τα εναλλακτικά προϊόντα για τους καπνιστές και η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας, έχει προκαλέσει μείωση στις πωλήσεις των τσιγάρων στη χώρα μας. Το 2020 η μείωση στις πωλήσεις άγγιξε το 10% , μείωση στην οποία συνέβαλε και η δραματικά μειωμένη τουριστική κίνηση.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί η πολύ εκτεταμένη διακίνηση παράνομων καπνικών προϊόντων, με την KPMG (έκθεση 2019) να εκτιμά ότι το 22,4% των τσιγάρων που καταναλώθηκαν στη χώρα μας- 3,4 δις. τσιγάρα- ήταν παράνομα.

Λιγότεροι κατά 1 εκατ. οι καπνιστές

 Σημειώνεται ότι αρχές του 2020 η «Παπαστράτος» είχε ανακοινώσει ένα τολμηρό στόχο που δεν αφορούσε μόνο την ίδια την Εταιρεία αλλά συνολικά τα προϊόντα μειωμένης βλάβης. Ο στόχος αυτός είναι, ως το τέλος του 2021, να έχουν αφήσει το τσιγάρο ένα εκατομμύριο καπνιστές. Αν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, τότε οι καπνιστές θα έχουν μειωθεί στο 50%.

Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος αυτός αφορά καπνιστές που είτε θα διακόψουν το κάπνισμα, είτε θα στραφούν σε καλύτερες εναλλακτικές, όπως είναι τα  προϊόντα θέρμανσης καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Από την πλευρά της «Παπαστράτος», η επίτευξη του στόχου προωθείται με την ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων IQOS ( 26 καταστήματα άνω των 300 σημείων πώλησης σε μεγάλες αλυσίδες εταιρειών τεχνολογίας), την ενημέρωση του κοινού, ενώ η εταιρεία εμμένει στη συμμόρφωση όλων με το νόμο,   για  άρνηση πώλησης προϊόντων νικοτίνης σε ανήλικους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ