Σχολικά Κυλικεία: Είμαστε σε απόγνωση – Ζήτημα επιβίωσης και πείνας

Ελλάδα Παιδεία

Στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης βρίσκονται εδώ και καιρό τα σχολικά κυλικεία της χώρας, με τα Σωματεία εργαζομένων να ζητούν από την κυβέρνηση άμεσες ελαφρύνσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να επιβιώσουν εν μέσω πανδημίας. 

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης 

“Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι οδυνηρή και έχει φτάσει στο απροχώρητο. Κάποιοι από εμάς έχουμε να δουλέψουμε από τον Φεβρουάριο του 2020, συμπληρώνουμε αισίως χρόνο” σημειώνει στο GRTimes ο πρόεδρος του Σωματείου Κυλικειαρχών Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων Θεσσαλονίκης “Μακεδονία”, Στέφανος Φακούδης και προσθέτει ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στα κυλικεία που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις και τα πάγια έξοδα με αποτέλεσμα “στις γιορτές να διοργανώσουμε εράνους, προκειμένου να συγκεντρώσουμε χρήματα ώστε να μην κοπεί το ρεύμα στις οικίες των συναδέλφων μας”. 

Ο κ. Φακούδης συμπληρώνει επίσης ότι τα επιδόματα που έλαβαν αυτό το διάστημα οι περίπου 9.000 κυλικειάρχες που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα, δεν έφτασαν ούτε για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες, ενώ «όταν ανοίξαμε το Σεπτέμβριο κάποιοι αναγκάστηκαν να πετάξουν προϊόντα από τους καταψύκτες καθώς το Νοέμβριο πάρθηκε η απόφαση να ξανακλείσουμε, όπως πάρθηκε και τώρα για τη δευτεροβάθμια και τις “κόκκινες» περιοχές. Δεν είμαστε μεγάλες επιχειρήσεις εστίασης, που τώρα, και οι μεγάλες έχουν σημαντικό πρόβλημα. Εκτός αυτού, μιλάμε για δανεικά χρήματα τα οποία το κράτος δεν μας  διασφαλίζει πως μόλις ανοίξουμε θα καταφέρουμε να τα επιστρέψουμε”.  

Συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις και αιτήματα

Στο μεταξύ τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν οι Ομοσπονδίες Γονέων και Κηδεμόνων αύριο (10/2) στις 5 το απόγευμα στο Άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, εκφράζουν οι κυλικειάρχες των σχολικών συγκροτημάτων, οι οποίοι ωστόσο, δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι έχουν και δικά τους αιτήματα προς την κυβέρνηση.  

“Αυτό που ζητούμε είναι η άμεση και επιτακτική ανάγκη για μείωση των εισφορών των εργοδοτών του ΕΦΚΑ τουλάχιστον στο 50%, παράταση δύο ετών με αναστολή κάθε διαδικασίας διαγωνισμού για την εκμίσθωση σχολικού κυλικείου, τη μεταφορά χρεών του προηγούμενου καταστροφικού σχολικού έτους 2019-20, από Σεπτέμβριο του 2021 και μετά να συμπεριληφθούν τα σχολικά κυλικεία στον νέο αναπτυξιακό νόμο, να υπαχθούμε στον νόμο για τις 120 δόσεις ώστε να μπορέσουμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και να θεσπιστεί μέτρο για την παραχώρηση δεκατιανού στα παιδιά και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης” τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Κυλικειαρχών Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων Θεσσαλονίκης

“Τίθεται ζήτημα διαβίωσης, ζήτημα ζωής, ζήτημα πείνας. Είμαστε σε απόγνωση, βιώνουμε μια οικονομική κατάρρευση και πλέον δεν μπορούμε να σκεφτούμε με ποιο τρόπο θα ανταπεξέλθουμε εμείς, οι εργαζόμενοι μας και οι οικογένειές μας αυτή τη στιγμή” καταλήγει στο GRTimes o Στέφανος Φακούδης.  

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ