Εξάμηνη παράταση για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Οικονομία Τεχνολογία

Το ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας ζητάει να δοθεί παράταση έξι μηνών, στην έναρξη της υποχρεωτικής λειτουργίας της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, που προβλέπεται για τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου και η οποία θα απαιτείται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Όπως είπε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Επαγγελματικών Θεμάτων του ΤΕΕ/ΤΚΜ πολιτικός μηχανικός Κώστας Βλαχοδημητράκος, το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας  θέτει εγγράφως στο κεντρικό ΤΕΕ το αίτημα και, δι’ αυτού, στο αρμόδιο υπουργείο, καθώς πέραν των εμποδίων που οφείλονται στον κορωνοϊό, υπάρχουν και τεχνικά θέματα που εκκρεμούν και πρέπει να επιλυθούν.

«Είμαστε αποδέκτες διαμαρτυριών τόσο από συναδέλφους μηχανικούς, όσο και από ιδιώτες, γιατί για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα πρέπει να συγκεντρωθούν πάρα πολλά έγγραφα και σχέδια, κάτι δύσκολο λόγω των συνθηκών που έχει επιβάλλει ο κορωνοϊός, ενώ εξ’ αιτίας των μέτρων προστασίας που λαμβάνονται, δεν μπορούν να ελεγχθούν τα ακίνητα που επιβάλλεται να ελεγχθούν, προκειμένου να προχωρήσει η πράξη μεταβίβασής τους.

«Να ληφθεί υπόψη ότι οι Πολεοδομίες που πρέπει να δώσουνε σχέδια των ακινήτων , δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει την ψηφιοποίηση των αρχείων τους και την  ενοποίησή τους.

«Πέραν αυτών, δεν έχει λυθεί το θέμα με τα ακίνητα που έχουν ολοκληρώσει τη νομιμοποίησή τους με τον νόμο 4014/2011, τον νόμο για αυθαίρετα που είχε κριθεί αντισυνταγματικός. Οι μηχανικοί, με τα δεδομένα του ν. 4014 έκαναν τις νομιμοποιήσεις, αλλά οι συμβολαιογράφοι δεν κάνουν συμβόλαια και ζητούν μεταφορά στα δεδομένα του νέου νόμου, κάτι που δεν μπορεί να γίνει στα ακίνητα που υπάρχουν σοβαρές πολεοδομικές παραβάσεις  (Κατηγορίας 5). Πρέπει λοιπόν , με εγκυκλίους αυτά τα ζητήματα να τακτοποιηθούν για να μπορούν στη συνέχεια να γίνουν οι Ηλεκτρονικές Ταυτότητες Κτιρίων», τόνισε ο κ. Βλαχοδημητράκος.

Πριν ενεργοποιηθεί  η Ηλεκτρονική Ταυτότητα θα πρέπει επίσης να προχωρήσουν οι ενημερώσεις οικοδομικών αδειών, κάτι που συνδέεται με την ψηφιοποίηση των αρχείων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, αλλά και να αναρτηθούν στη βάση δεδομένων του ΤΕΕ οι αεροφωτογραφίες της επικράτειας.

«Το ΤΕΕ/ΤΚΜ πάντα ήταν υπέρ της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου,  τη θεωρούμε απαραίτητη για ένα σύγχρονο κράτος», επισήμανε ο κ. Βλαχοδημητράκος, αλλά, πρόσθεσε, «θα πρέπει να επιλυθούν τα τεχνικά ζητήματα που εκκρεμούν και να ολοκληρωθεί η ενημέρωση από το ΤΕΕ όλων των μηχανικών που σχετίζονται με την ΗΤΚ. Να υπάρξει επαρκής ενημέρωση από τα ήδη δρομολογημένα ηλεκτρονικά σεμινάρια τα οποία διεξάγει το ΤΕΕ.

«Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα δεν πρέπει να γίνει ένα ακόμη «βάρος» και «βάσανο» για τον πολίτη, αλλά ούτε και ένας δρόμος μετ’ εμποδίων για το μηχανικό που καλείται να αναλάβει ευθύνες με τη σύνταξη της Ταυτότητας».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ