Ψηφιακοί νομάδες και εργασία εξ αποστάσεως: Η νέα τάση που κερδίζει έδαφος στον τουρισμό

Ελλάδα Επιχειρήσεις Οικονομία Τεχνολογία

Ταξιδεύουν «ελαφριά», παραμένουν σ’ ένα μέρος για αρκετό χρονικό διάστημα, συνδυάζουν δουλειά και διακοπές, είναι άτομα μέσου και υψηλού εισοδήματος, δένονται με τις τοπικές κοινωνίες. Μια νέα ομάδα ταξιδιωτών αναδεικνύει σε μεγαλύτερο βαθμό η πανδημία του κορωνοϊού. Πρόκειται για τους ψηφιακούς νομάδες και τους εργαζόμενους από απόσταση. Μάλιστα, σε λίγες μέρες, σε νησί της Ευρώπης δημιουργείται το πρώτο «χωριό» για ψηφιακούς νομάδες.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Ελεύθερο και με γρήγορες ταχύτητες Ίντερνετ, ένα γραφείο και μια άνετη καρέκλα, μια όμορφη θέα, ζεστό κλίμα και φιλικό περιβάλλον, φιλόξενοι κάτοικοι και αγάπη για εργασία… και χαρά!

Μια νέα ομάδα ταξιδιωτών που ανέδειξε η πανδημία είναι αυτήν των ψηφιακών νομάδων (digital nomads) και των εργαζομένων από απόσταση (remote workers). Μια τάση, η οποία ωστόσο, έχει εμφανιστεί την τελευταία τετραετία, ωστόσο, λόγω της πανδημίας παρουσιάζει ισχυρή αύξηση και σε πολλές περιπτώσεις επιτακτική ανάγκη.

Τι είναι όμως οι Digital nomads και οι Remote workers, ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και τι αναζητούν από τα καταλύματα που θέλουν να ενοικιάσουν; Είναι ζητήματα που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του 3ουBnB Greece Conference, του διήμερου διαδικτυακού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για μισθώσεις ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και βιλών.

«Η τάση δεν είναι τόσο νέα, από το 2016 έχει ξεκινήσει, απλά, τώρα με την εξάπλωση του κορωνοϊού, είναι περισσότερη διαδεδομένη και το 2020 εκτινάχτηκε, υπήρξε διπλασιασμός» αναφέρει ο Γιώργος Βουτσής επικεφαλής μάρκετινγκ της εταιρίας διακίνησης ακινήτων Holihouse, που διαχειρίζεται ακίνητα σε Κρήτη, βασικούς νησιωτικού προορισμούς, αλλά και Πελοπόννησο (σ.σ. εκεί βρίσκεται η έδρα της εταιρίας), Χαλκιδική, Ιόνιο κτλ.

Ο ίδιος επισημαίνει πως η μέση διάρκεια διαμονής για αυτήν την κατηγορία ταξιδιωτών είναι τετραπλάσια από τους κλασικούς τουρίστες, για συγκεκριμένη περίοδο σε συγκεκριμένη περιοχή, «δηλαδή, είναι έτοιμοι να μείνουν περισσότερο καιρό, ίσως όχι ένα πεντάμηνο, αλλά έναν μήνα σίγουρα» εξηγεί.

Σχετικά με την επιλογή του προορισμού, όπως είπε ο κ. Βουτσής, επιλέγουν προορισμούς όχι τόσο δημοφιλείς, χωρίς κριτήρια εποχικότητας, ενισχύοντας τους μήνες που οι πληρότητες κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Χαρακτηριστικά και κριτήρια επιλογής προορισμού

Μια τάση με αυξητική διάθεση, ένα μοντέλο λειτουργίας που αναμφίβολα προσφέρει μεγαλύτερη παραγωγικότητα και, γιατί όχι, περισσότερη διάθεση για δουλειά.

Οι ψηφιακοί νομάδες είναι συνήθως νέοι σε ηλικία, ταξιδεύουν «ελαφριά» (δίχως πολλές αποσκευές), παραμένουν συνήθως αρκετά σ’ ένα μέρος (3 μήνες κατά μέσο όρο), επισκέπτονται προορισμούς που δεν είναι απαραίτητα δημοφιλείς, είναι άτομα μέσου και υψηλού εισοδήματος και οργανωμένοι σε «κοινότητες επικοινωνίας».

Αντίστοιχα, οι remote workers έχουν σταθερή εργασία, συχνά είναι υψηλόβαθμα στελέχη, αφορά όλες τις ηλιακές ομάδες, έχουν σταθερή έδρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μετακομίζουν με την οικογένεια τους ή κοντά στην οικογένεια τους. Επίσης, ταξιδεύουν σε μικρότερο βαθμό και συχνότητα και μοιράζουν τον χρόνο τους για δουλειά και διακοπές.

Σ’ ότι αφορά τα κριτήρια επιλογής προορισμού, είναι η διευκόλυνση διαδικασίας έκδοσης βίζας, το δίκτυο Ίντερνετ τόσο στην χώρα όσο και στο κατάλυμα, η εύκολη πρόσβαση σε Wi-fi σε κοινόχρηστους χώρους, η ποιότητα ζωής, το κόστος διαβίωσης και η ασφάλεια, οι δραστηριότητες που υπάρχουν, τα σημεία ενδιαφέροντος για να δει κανείς και να επισκεφτεί, η τοπική κοινωνία, η κοινότητα και η αποδοχή.

Σχετικά δε με την επιλογή καταλύματος, όπως επισημάνθηκε, η σύνδεση στο Ίντερνετ είναι ιδιαίτερα βασικός παράγοντας, αλλά και οι υπόλοιπες παροχές του σπιτιού παίζουν τον ρόλο τους. Για παράδειγμα το να διαθέτει πλυντήριο ενώ όπως επισήμανε η Ευαγγελία Παπαδημητρίου αρχιτέκτων από την HostCompass, βασική επιλογή αποτελεί και η μοναδικότητα του καταλύματος.

«Το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα μαζί με την τιμή είναι οι καθοριστικοί παράγοντες» ανέφερε η κα. Παπαδημητρίου παρουσιάζοντας στοιχεία διαρρύθμισης των χώρων και tips που φέρουν διαφοροποίηση και προστιθέμενη αξία από τον ανταγωνισμό, σε μια ιδιαίτερη αγορά, που όπως όλα δείχνουν, έως το 2028 οι ψηφιακοί νομάδες και οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως θα αυξηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Κορυφαίοι προορισμοί

Σχετικά με τους κορυφαίους προορισμούς για τη συγκεκριμένη κατηγορία ταξιδιωτών για το 2020 και 2021, όπως αναφέρθηκε στο 3ο BnB Greece Conference, νούμερο ένα είναι η Τιφλίδα στη Γεωργία, και όπως επισημάνθηκε έχει επενδύσει σε συγκεκριμένο πρόγραμμα προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων και remote workers. Ακολουθούν η Πράγα στην Τσεχία, το Τσανγκ Μάι στην Ταϋλάνδη, και τέταρτο είναι το Μενεγίν στην Κολομβία.

Στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς στις δημοφιλέστερες θέσεις είναι η Λισσαβώνα (Πορτογαλία), το Βερολίνο (Γερμανία), το Λας Πάλμας και η Τενερίφη (Ισπανία), στην έκτη θέση είναι το Οπόρτο (Πορτογαλία), στην έβδομη η Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), η Πράγα (Τσεχία) και το Λονδίνο (Μεγάλη Βρετανία).

Το πρώτο «χωριό» ψηφιακών νομάδων

Ένα γραφικό χωριό που συγκεντρώνει ιστορία, πολιτισμό, γεωργία, γαστρονομία και κοινότητα! Με δωρεάν χώρο εργασίας, στο κέντρο του χωριού, λίγα μόλις βήματα από τοπικά εστιατόρια, παμπ, καφετέριες και, το πιο σημαντικό, από τον όμορφο ωκεανό όπου μπορείτε να δείτε το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα!

Με τις παραπάνω περιγραφές διαφημίζεται η Ponta del Sol, στη νότια ακτή του νησιού της Μαδέρας, η οποία συγκεντρώνει τις ιδανικές συνθήκες για νομάδες που αναζητούν ζεστό καιρό, ήλιο και έναν ήσυχο τρόπο ζωής που περιβάλλεται από τη φύση.

Αυτή η περιοχή λοιπόν, με τους 8.200 κατοίκους, η οποία θεωρείται ο πιο ζεστός δήμος του νησιού, μετατρέπεται στο 1ο Χωριό Ψηφιακών Νομάδων (Digital Nomads Madeira Islands), και προσκαλεί από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2021 επαγγελματίες απ’ όλον τον κόσμο και ψηφιακούς επιχειρηματίες, να επιλέξουν ως τόπο εργασίας και παραμονής τους την Ponta del Sol, ζώντας ως ντόπιοι στις κοινότητες του νησιού.

Το Madeira Digital Nomads είναι ένα έργο που αναπτύχθηκε από την Περιφερειακή Κυβέρνηση της Μαδέρας, μέσω της εταιρίας Startup Madeira. Στόχος του είναι να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες από όλο τον κόσμο για να εργαστούν από τη Μαδέρα, μεταξύ 1-6 μηνών. Μέσα απ’ αυτό το πρότζεκτ, η Ponta do Sol θα είναι ο πιλότος για αυτό το μοναδικό έργο, το Nomad Village, το οποίο μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου, αναμένεται να έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία, αυξάνοντας παράλληλα την κατανάλωση στις τοπικές επιχειρήσεις και αντιμετωπίζοντας την τρέχουσα μείωση των τουριστών.

Σχετικά με τη Μαδέρα, πρόκειται για μια ομάδα νησιών στον Ατλαντικό ωκεανό που ανήκουν στην Πορτογαλία. Βρίσκεται βόρεια των Καναρίων Νήσων και μαζί με το Πόρτο Σάντο είναι τα μόνα κατοικημένα νησιά στο πορτογαλικό αυτόνομο αρχιπέλαγος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ