Αδιέξοδο μεταξύ ΕΕ και AstraZeneca – Στον αέρα το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Κόσμος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca δεν κατόρθωσαν να άρουν το αδιέξοδο για τις καθυστερημένες παραδόσεων εμβολίων κατά της Covid-19, δήλωσε αργά την Τετάρτη η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.

Οι Βρυξέλλες πιέζουν την εταιρεία να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία, αφού η AstraZeneca ανακοίνωσε σοβαρές καθυστερήσεις παράδοσης, αυξάνοντας την απογοήτευση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην ΕΕ.

«Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης», δήλωσε η επίτροπος σε tweet, προσθέτοντας ότι η ΕΕ ζητούσε ένα σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για την ταχεία παράδοση δόσεων του εμβολίου που έχει προαγοράσει το μπλοκ για το πρώτο τρίμηνο.

Νωρίτερα την Τετάρτη, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι η μείωση στις παραδόσεις από την φαρμακευτική εταιρεία είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι είχε φανεί τελικά και υπολογίζεται σε 75% και όχι 60%.

Μια τόσο μεγάλη απόκλιση -έστω με το μικρότερο ποσοστό- εκτροχιάζει τον προγραμματισμό της ΕΕ, η οποία είχε βασίσει πολλά σε ένα εμβόλιο που είναι αρκετά πιο φτηνό από αυτό της Pfizer και αποθηκεύεται ευκολότερα γιατί δεν χρειάζεται βαθιά ψύξη.

Η ΕΕ, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ζητεί από την AstraZeneca να παράγει στα εργοστάσιά της στη Βρετανία εμβόλια και για την ΕΕ (σήμερα τα παράγει μόνο για το Λονδίνο) καθώς ισχυρίζεται ότι αυτό είναι εντός της σύμβασης που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ