Επιμελητήριο Κιλκίς: Το «e-λιανικό» θα αποκλείσει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις

Ελλάδα Επιχειρήσεις Οικονομία

Τον αποκλεισμό μεγάλου μέρους των πολύ μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου εκτιμά το Επιμελητήριο Κιλκίς ότι θα επιφέρει η δημιουργία ή αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) που προδημοσίευσε πρόσφατα τη δράση «e-λιανικό» η Κυβέρνηση. Τι αναφέρει η επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Με την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων από σήμερα (Δευτέρα 18 Ιανουαρίου) με τη μέθοδο του «click in shop» αλλά και του «click away» στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, ένας «αέρας» αισιοδοξίας φυσάει στο επιχειρείν της αγοράς, τόσο από την πλευρά των εμπόρων όσο και των καταναλωτών, εν μέσω μάλιστα χειμερινών εκπτώσεων.

Επιπρόσθετα, η πρόσφατη προδημοσίευση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με τη δράση «e-λιανικό», στόχος της οποίας είναι η επιχορήγηση ΜμΕ επιχειρήσεων για την δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) αποτελεί ένα πρόσθετο βήμα προς το άνοιγμα της οικονομίας, ύστερα και από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ωστόσο, για την εν λόγω δράση «e-λιανικό», η οποία  εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, το Επιμελητήριο Κιλκίς με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, επισημαίνει ένα σημαντικό πρόβλημα που διαφαίνεται ότι θα αποκλείσει ουσιαστικά μεγάλο μέρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου.

Οι ΜμΕ επιχειρήσεις καλούνται να εξοφλήσουν το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών

Σύμφωνα με τη δράση «e-λιανικό», ο προϋπολογισμός της οποίας είναι 80 εκατ. ευρώ (Δημόσια Δαπάνη) για όλη την ελληνική επικράτεια, με την κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) να αποδίδεται συνολική επιχορήγηση έως του ποσού των 5.000 ευρώ για την απόκτηση εξοπλισμού πληροφορικής και την υλοποίηση άυλων ενεργειών (Λογισμικό/υπηρεσίες), για τη χρηματοδότηση απαιτείται η υποβολή αίτησης χρηματοδότησης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και στην οποία θα επισυνάπτονται, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

– Κατάσταση ενεργών δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) της επιχείρησης μέσω της ιστοσελίδας gsis.gr

– Παραστατικά προμήθειας εξοπλισμού και υπηρεσιών για την δημιουργία ή την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού καταστήματος της επιχείρησης

– Αποδεικτικά στοιχεία της δημιουργίας/αναβάθμισης του ηλεκτρονικού καταστήματος (π.χ. ηλεκτρονική διεύθυνση)

– Φωτογραφίες του φυσικού καταστήματος με εμφανή τα στοιχεία ταυτοποίησης και χωροθέτησης αυτού.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Χρήστος Χατζημλάδης, σύμφωνα με την πρόσκληση οι επιλέξιμες επιχειρήσεις που ζώντας σε ένα εμπορικό περιβάλλον εντελώς νεκρό λόγω της πανδημίας καλούνται, να υλοποιήσουν και εξοφλήσουν το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών πριν καν υποβάλουν την πρόταση τους και φυσικά πριν εγκριθούν.

«Εκτίμηση του Επιμελητηρίου Κιλκίς είναι, ότι σήμερα μετά από μια δεκαετή σφοδρή οικονομική κρίση και εν μέσω αναστολής λειτουργίας του κλάδου της λιανικής λόγω covid, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να ρισκάρουν την εκταμίευση του ποσού των 5.000 ευρώ χωρίς να έχουν τη βεβαιότητα έγκρισης της πρότασης τους» αναφέρει ο κ. Χατζημλάδης στη σχετική επιστολή του προς τον υπουργό κ. Γεωργιάδη προτείνοντας την κανονική ροή: υποβολή, έγκριση και υλοποίηση, έλεγχο με τα στάδια να ακολουθούν όπως σε όλα τα έργα ΕΣΠΑ, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μικρών επιχειρήσεων και δίνοντας τους τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν μια ιδιαίτερα σημαντική δράση του ΕΣΠΑ.

Υπενθυμίζεται, ότι μεταξύ των βασικών προϋποθέσεων συμμετοχής στη δράση «e-λιανικό» θα μπορούν να υποβάλλουν πρόταση μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, εφόσον έχουν ως κύρια δραστηριότητα το λιανεμπόριο (ΚΑΔ 47) με εξαίρεση τον τομέα της αλιείας και της εμπορίας καπνού και προϊόντων καπνού, να έχει ανασταλεί η λειτουργία τους για τουλάχιστον μία ημέρα στο διάστημα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και εφεξής, να έχουν ολοκληρώσει (υλοποίηση, τιμολόγηση, εξόφληση και λογιστικοποίηση των σχετικών δαπανών) την περίοδο από 18/03/2020 έως και πριν την υποβολή της αίτησης, την δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος κτλ.

Ως βασικό κριτήριο αξιολόγησης των υφιστάμενων επιχειρήσεων ορίζεται η μείωση του Κύκλου Εργασιών 4ου τριμήνου 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο Κύκλο Εργασιών 4ου τρίμηνου έτους 2019. Η μείωση πρέπει σε ποσοστό να είναι μεγαλύτερη ή ίση του 20% ενώ το κριτήριο δεν θα εφαρμοστεί στις Νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Η δράση αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του μηνός Ιανουαρίου 2021 και η περίοδος υποβολής θα ανακοινωθεί στην Πρόσκληση και θα έχει διάρκεια τουλάχιστον τριάντα (30) ημέρες. Επ’ αυτού, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Χρήστος Χατζημλάδης ζητάει την έγκαιρη διόρθωση του υπό δημοσίευση οδηγού της δράσης.

«Αέρας» αισιοδοξίας για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Έτοιμες για το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι οι 400 περίπου επιχειρήσεις της πόλης του Κιλκίς, και όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπύρος Μιχαηλίδης, «προχωράμε βήμα βήμα, χωρίς να παραβλέψουμε τον κορωνοϊό» προσθέτοντας ότι το άνοιγμα της αγοράς είναι θετικό, διότι αλλάζει την ψυχολογία τόσο των εμπόρων όσο και των καταναλωτών.

Σ’ ότι αφορά την εορταστική περίοδο και σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς με το «click away», ο κ. Μιχαηλίδης εξηγεί πώς ένα μικρό ποσοστό των καταστημάτων δούλεψε, ενώ στο σύνολό της η αγορά κινήθηκε περί στο 30%.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ