Επιμελητήρια Κ. Μακεδονίας: Το «ζεστό» χρήμα θα φέρει την πολυπόθητη «Διέξοδο»; Έρευνα του GRTimes

Επιχειρήσεις

Με την οικονομία στο επιχειρείν των περιφερειακών ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας να «αιμορραγεί», με τις δυο καραντίνες να πλήττουν θανάσιμα κυρίως τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τη μέθοδο της λιανικής πώλησης με τη διαδικασία προαγοράς και παραλαβής από εξωτερικό χώρο του καταστήματος (click away) να μην αποδίδει, οι επιχειρηματίες βρίσκονται ένα βήμα πριν το οριστικό λουκέτο των επιχειρήσεων τους. «Σταγόνα στον ωκεανό» χαρακτηρίζουν την οικονομική ενίσχυση της Πολιτείας, επισημαίνοντας πως όσα βοηθήματα και αν δοθούν, εάν το λιανεμπόριο δεν ξεκινήσει να δουλεύει, οι οικονομικές απώλειες θα είναι τεράστιες. Έρευνα του GRTimes.gr σε πέντε Επιμελητήρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

«Διέξοδος» είναι ο τίτλος του προγράμματος που ανακοίνωσε πρόσφατα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους 200 εκατ. ευρώ, αφορά συνολικά 6.683 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού και μισθοδοτούν 24.500 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και θα ενισχυθούν με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης.

«Υπήρξε μαζικότατη συμμετοχή από 20.000 επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αυξήσουμε τον αρχικό προϋπολογισμό των 150 εκ. ευρώ κατά 50 εκ. ευρώ και οι συνολικοί πόροι, το ζεστό χρήμα που θα πέσει στην αγορά της Κεντρικής Μακεδονίας μέσα στους επόμενους τρεις μήνες είναι 200 εκ. ευρώ» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης του εν λόγω προγράμματος για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.

Ποια είναι ωστόσο η εικόνα των επιχειρήσεων, ανά περιφερειακή ενότητα, πώς «έκλεισε» αυτή η τόσο ιδιόμορφη χρονιά με τις δυο καραντίνες, πόσες οι εγγραφές επιχειρήσεων και πόσες οι διαγραφές; Το «click away» λειτούργησε; Τι προτείνουν οι φορείς και τι αποφάσεις θα ανακοινώσει η Κυβέρνηση; Και τελικά, η «Διέξοδος» θα φέρει την πολυπόθητη διέξοδο στο λιανεμπόριο ή θα οδηγήσει σε σωρεία λουκέτων; Οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων σε Πιερία, Σέρρες, Χαλκιδική, Κιλκίς, Πέλλα μεταφέρουν το κλίμα στο GRTimes.gr.

Πιερία – Ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχείρησης

Για μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, ανασφάλειας, αγωνίας και αβεβαιότητας για το μέλλον μιλάει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, εξηγώντας ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου αλλά και στους υπόλοιπους τομείς είναι τεράστιες.

Ο κίνδυνος να μην ξαναανοίξουν πολλές επιχειρήσεις στην Πιερία είναι πολύ μεγάλος και όπως αναφέρει στο GRTimes.gr πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε διαγραφή από τα μητρώα του Επιμελητηρίου, «διότι, και για τη διαγραφή χρειάζονται χρήματα!».

Σχετικά με το πρόγραμμα «Διέξοδος», στην ΠΕ Πιερίας το χρηματικό ποσό που της αντιστοιχεί, ανέρχεται περίπου στα 21 εκατ. ευρώ (20.600.000 ευρώ).

Το Επιμελητήριο Πιερίας επισημαίνει την ανάγκη ώστε να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχείρησης που κινδυνεύει με αφανισμό λόγω των περιορισμένων χρηματοδοτικών εργαλείων. Σχετικά με το ύψος των οικονομικών ενισχύσεων που έλαβε, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στην Π.Ε Πιερίας, ανέρχεται σε περισσότερα από 115 εκατ. ευρώ: Επιστρεπτέα Προκαταβολή 49.665.000 (μέχρι 10 Δεκεμβρίου 2020), ΤΕΠΙΧ  46.712.000 ευρώ, Αποζημίωση ειδικού σκοπού 6.947.140 (αφορά 11.000 επιχειρήσεις), Εργαζόμενοι 12.663.000 από τα οποία 10.422.000 (αναστολές), 86.000 (Συνεργασία), 2.155.000 (Τουρισμός).

Σχολιάζοντας τη μέθοδο του «click away» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας εξηγεί πως η πλειοψηφία δεν θα μπορέσει να δουλέψει μ’ αυτόν τον τρόπο, παρά μόλις το 15%-25%. «Πώς θα δουλέψει έτσι η ένδυση, η υπόδηση, τα κοσμηματοπωλεία;» αναρωτιέται ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Σχετικά με τις εγγραφές – διαγραφές του 2020, στο Επιμελητήριο Πιερίας σημειώθηκαν 408 εγγραφές και 268 διαγραφές. Στις εγγραφές οι 105 είναι στο εμπορικό, 53 στη μεταποίηση και 250 στο υπηρεσιών. Αντίστοιχα στις διαγραφές, οι 93 ήταν στο εμπορικό, 41 στη μεταποίηση και 134 στο υπηρεσιών.

Τέλος, να σημειώσουμε, πως το Επιμελητήριο Πιερίας «τρέχει» έρευνα σε επιχειρήσεις της Περιφερειακής ενότητας σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει φέρει η πανδημία.

Χαλκιδική – «Δεν υπάρχουν πλέον αντοχές»

Για «σκωτσέζικο ντους» μιλάει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης σχετικά με το άνοιγμα – κλείσιμο του λιανεμπορίου, αυτό που αποκαλείται «ακορντεόν» στην αγορά.

«Δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι η αγορά, εκτός του οικονομικού, και ψυχολογικά είναι πολύ δύσκολο να αντέξουν έτσι οι επαγγελματίες» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Κουφίδης προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν πλέον και οι αντοχές που υπήρχαν, ενδεχομένως, κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας.

Σχετικά με το πρόγραμμα «Διέξοδος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ρευστότητα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στις 11.500 επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, υπέβαλαν αίτηση 2.750 εκ των οποίων εγκρίθηκαν 1.633 επιχειρήσεις. Σ’ ότι αφορά το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί για την Χαλκιδική, ανέρχεται περίπου στα 44 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται, εγκρίθηκαν 6 στις 10 αιτήσεις, που αναλογεί σε ποσοστό 59%.

Σχολιάζοντας τη μέθοδο του «click away» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής εξηγεί ότι είναι αδύνατον, τουλάχιστον, για τις επιχειρήσεις του νομού, να λειτουργήσει. «Αυτές είναι μεσοβέζικες λύσεις» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κουφίδης προσθέτοντας «ενδεχομένως, στα παιχνίδια, στα βιβλιοπωλεία και σε κάποιες οργανωμένες επιχειρήσεις να λειτουργεί, όχι όμως και σε καταστήματα με ενδύματα, υποδήματα κτλ.». Ο ίδιος προτείνει τη μέθοδο του «click in shop».

Σχετικά με τις εγγραφές – διαγραφές του 2020, στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής σημειώθηκαν 632 εγγραφές και 199 διαγραφές. Στις εγγραφές οι 159 είναι στο εμπορικό, 48 στη μεταποίηση, 283 στο υπηρεσιών και 142 στο τουριστικό. Αντίστοιχα στις διαγραφές, οι 55 ήταν στο εμπορικό, 20 στη μεταποίηση, 84 στο υπηρεσιών και 40 στο τουριστικό.

Σέρρες – Απόγνωση

Οι επιχειρηματίες στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών είναι σε απόγνωση, «είναι πολλούς μήνες κλειστά, τα έξοδα τρέχουν και πρέπει να δοθεί μέριμνα στους μικρούς» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας.

Ο ίδιος επισημαίνει το γεγονός ότι ο νομός τελευταία επλήγη και από τις πλημμύρες καθώς επίσης και με την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, δεν πήγαν για την εορταστική περίοδο οι Σερραίοι της διασποράς, οι οποίοι ξοδεύουν χρήματα ενισχύοντας την τοπική οικονομία.

Σχετικά με το πρόγραμμα «Διέξοδος», στόχος του οποίου είναι η ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της ΠΚΜ που αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας και υφίστανται σημαντικές ζημίες από τον κορωνοϊό με μη επιστρεπτέα επιχορήγηση ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη των εξόδων τους, στην ΠΕ Σερρών από τις 10.000 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση 980 εκ των οποίων εγκρίθηκαν 285. Σ’ ότι αφορά το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί για τις Σέρρες, ανέρχεται περίπου στα 8 εκατ. ευρώ (7.745.800 ευρώ).

Σχολιάζοντας τη μέθοδο του «click away» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών εξηγεί ότι από το να είναι τελείως κλειστά τα εμπορικά καταστήματα «είναι μια λύση, προτείνουμε όμως να υπάρχει η δυνατότητα να μπαίνει ένα άτομο στο κατάστημα με τη μέθοδο του ‘click in shop’» προσθέτει ο κ. Μέγκλας.

Σχετικά με τις εγγραφές – διαγραφές του 2020, σημειώθηκαν 441 εγγραφές και 213 διαγραφές. Στις εγγραφές οι 147 είναι εμπορικές, 55 μεταποιητικές και 239 παροχής υπηρεσιών. Αντίστοιχα, στις διαγραφές, οι 75 ήταν εμπορικές, 33 στη μεταποίηση και 105 στην παροχή υπηρεσιών.

Κιλκίς – «Ο φτωχός συγγενής»

Για τεράστιες επιπτώσεις στην αγορά και για ένα δυσοίωνο 2021 με καταστάσεις πολύ χειρότερες από εκείνες που βίωσαν το 2008 – 2009, στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, μιλάει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Χρήστος Χατζημλάδης θίγοντας παράλληλα στο GRTimes.gr το ζήτημα των περαιτέρω μέτρων στήριξης που ζητούν από την Πολιτεία για τις επιχειρήσεις όπως φοροαπαλλαγές, πιο ευέλικτα προγράμματα στήριξης, χαμηλότερο φόρο εισοδήματος, μείωση του ΦΠΑ, μείωση των εργοδοτικών εισφορών κτλ. «Στη Γερμανία το ΦΠΑ έχει μειωθεί από το 19% στο 16% και στην εστίαση έχει πάει στο 8%, ενώ εδώ στην Ελλάδα, παραμένει στο 24% και στο 14% αντίστοιχα» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Χατζημλάδης.

Σχετικά με το πρόγραμμα «Διέξοδος», όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, «θεωρούμε ότι δεν κατάφερε να επιτύχει τους στόχους του, διότι όπως αποδείχθηκε οι ανάγκες ήταν και είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τον προϋπολογισμό του» προσθέτοντας χαρακτηριστικά «ως νομός είμαστε ο φτωχός συγγενής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» εξηγώντας ότι μόλις το 2% των επιχειρήσεων εγκρίθηκε στο πρόγραμμα για τόνωση της ρευστότητας. Συγκεκριμένα στην ΠΕ Κιλκίς εγκρίθηκαν μόλις 138 επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 4.154.084,15 ευρώ.

«Η κατάσταση είναι κωμικοτραγική» σχολιάζει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς εξηγώντας πως το Επιμελητήριο Κιλκίς διαφωνούσε εξαρχής με το όριο ένταξης των 10.000 ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να ήταν χαμηλότερο και συγκεκριμένα στα 5.000 ευρώ, ώστε να είχαν πρόσβαση και μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις.

«Η πρόταση του Επιμελητηρίου Κιλκίς με τα σημερινά δεδομένα και για την πραγματική στήριξη των πληττόμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι, αφενός να εξαντληθούν από τη Περιφέρεια οι δυνατότητες εύρεσης επιπλέον χρηματοδότησης ώστε να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις και αφετέρου να προκηρυχθεί νέα αντίστοιχη δράση ώστε να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία οι επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να ενισχυθούν από αυτή» συμπληρώνει ο κ. Χατζημλάδης.

Σχολιάζοντας τη μέθοδο του «click away» εξηγεί ότι πρόκειται για ένα μέτρο που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει πολύ κόσμο και υποστηρίζεται περίπου σε ποσοστό μόλις 10%.

Σχετικά με τις εγγραφές – διαγραφές του 2020, σημειώθηκαν 198 εγγραφές και 146 διαγραφές. Στις εγγραφές οι 119 αφορούσαν Ατομική επιχείρηση, 7 Ε.Ε., 1 Ε.Π.Ε., 12 Ενεργειακή Κοινότητα, 40 Ι.Κ.Ε., 19 Ο.Ε. Αντίστοιχα, οι διαγραφές ήταν 129, 1, 0, 13, 1,2. Σημειώνεται ότι το Επιμελητήριο Κιλκίς αριθμεί περί τις 5.000 επιχειρήσεις – μέλη.

Πέλλα – Λιανεμπόριο, εστίαση χτυπήθηκαν πολύ σκληρά

Με τη μείωση του τζίρου για την χρονιά που πέρασε, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, να κυμαίνεται στο 60%-70% για το λιανεμπόριο και την εστίαση, ζημία που δεν μπορεί να αναπληρωθεί σε καμία περίπτωση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας Ιορδάνης Τσώτσος μιλάει για μια σκληρή χρονιά, όπου και το 2021 θα πρέπει να υπάρξει η συνεργασία όλων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

«Από δάνεια ο τόπος έχει χορτάσει» λέει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο κ. Τσώτσος εξηγώντας πως οι επιχειρήσεις, και δη, οι μικρές και μικρομεσαίες έχουν ανάγκη για άμεσες επιχορηγήσεις.

«Οι ΜμΕ επιχειρήσεις στην Ελλάδα απορροφούν το 95%, χρειάζεται να εξοικονομηθεί μεγάλο κεφάλαιο για αυτές από το Ταμείο Ανάκαμψης» αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας, εξηγώντας πως οι μεγάλες επιχειρήσεις με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μέχρι στιγμής, έχουν αντέξει.

Ο νομός Πέλλας από τους δυναμικότερους νομούς της χώρας στον τομέα των αγροτικών δραστηριοτήτων, με το 49% του ενεργού πληθυσμού  να απασχολείται στον πρωτογενή τομέα (αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες) που είναι και η κύρια πηγή εσόδων, έχει έντονη παρουσία στο κομμάτι των εξαγωγών, αποτελεί δε το μεγαλύτερο κέντρο μεταποίησης και εξαγωγής μεταποιημένων φρούτων της χώρας και ένα από τα βασικά εξαγωγικά κέντρα νωπών φρούτων και  λαχανικών.

Όπως δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας, «οι 300 περίπου εξαγωγικές επιχειρήσεις του νομού τα πήγαν καλά».

Σχετικά με το πρόγραμμα «Διέξοδος»,  σχολιάζει ότι ο κάθε δικαιούχος θα μπορούσε να λάβει λιγότερα χρήματα, για παράδειγμα 3.000 – 30.000 ευρώ, αντί από 5.000 έως 50.000 ευρώ αναλόγως των εξόδων που είχε το 2019, ώστε να εγκριθούν περισσότερες αιτήσεις. Για την ΠΕ Πέλλας εγκρίθηκαν 350 αιτήσεις και το χρηματικό ποσό που της αντιστοιχεί  κυμαίνεται στα 8,5 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τη μέθοδο του «click away» ο κ. Τσώτσος εξηγεί ότι πρόκειται για ένα μέτρο που δεν δούλεψε ικανοποιητικά. «Αυτό το μέτρο είναι καλό για τις μεγάλες πόλεις, για την περιφέρεια προτείνουμε τη μέθοδο ‘click in shop’, λαμβάνοντας αυστηρά και περιοριστικά μέτρα» τονίζει ο κ. Τσώτσος.

Σχετικά με τις εγγραφές – διαγραφές του 2020, σημειώθηκαν 412 εγγραφές και 106 διαγραφές. Τα παραπάνω νούμερα, όπως εξηγεί ο κ. Τσώτσος, δείχνουν τη διάθεση του κόσμου να επενδύσει στο νομό Πέλλας, επισημαίνοντας πως το όλο εγχείρημα πρέπει να το στηρίξει και η Πολιτεία.

Σημειώνεται ότι το Επιμελητήριο Πέλλας αριθμεί 14.500 επιχειρήσεις – μέλη εκ των οποίων οι 12.000 είναι ενεργές.

*Το GRTimes.gr επικοινώνησε και με το Επιμελητήριο Ημαθίας για τη σχετική ενημέρωση, ωστόσο, η επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή.