Μοδιάνο: Το έργο της ενίσχυσης του «πληγωμένου» μνημείου

Επιχειρήσεις Πολιτισμός

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού της Αγοράς Μοδιάνο, οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι και το καλοκαίρι ενώ στόχος της «Στοά Μοδιάνο Α.Ε.» που κυρίως ελέγχεται από τον Όμιλο Φάϊς, είναι να λειτουργήσει πάλι η αγορά για το κοινό, πριν το Πάσχα του 2022.

Το κτίριο της ιστορικής αγοράς, που είναι χαρακτηρισμένο μνημείο, όπως είναι γνωστό πάσχει από σοβαρές φθορές και παρουσιάζει προβλήματα στατικής επάρκειας. Σε τούτη τη φάση των εργασιών, όπως εξήγησε στο GRTimes.gr o διευθυντής του έργου δρ. μηχανολόγος μηχανικός κ. Δημήτρης Τριάντος, τα υποστυλώματα του κτιρίου  ενισχύονται με μανδύες οπλισμένου σκυροδέματος που αγκυρώνονται στα πέδιλα της θεμελίωσης όπως και στην  πλάκα οροφής του υπογείου που επίσης ενισχύεται.

Η στερέωση της θεμελίωσης , το οποίο σημειωτέον κατασκευάσθηκε μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1917 και μεταξύ των ετών 1922-1925, γίνεται τμηματικά και εναλλάξ, τόσο από την πλευρά της οδού Ερμού, όσο και από την πλευρά της οδού Βασιλέως Ηρακλείου. Στη συνέχεια θα γίνει επίσης  αναγκαστικά τμηματικά η ενίσχυση της οροφής υπογείου και του υπόλοιπου φέροντα οργανισμού, καθώς εσωτερικά υπάρχουν οι κολώνες που στηρίζουν τη στέγη αλλά και τμήματα της υφιστάμενης τοιχοποιίας.

«Οι εργασίες ενίσχυσης του φορέα είναι οι πλέον απαιτητικές, δύσκολες και χρονοβόρες. Όταν ολοκληρωθεί η εξυγίανση και ενίσχυση του φέροντος οργανισμού, οι υπόλοιπες εργασίες θα προχωρήσουν με πιο ταχείς ρυθμούς», πρόσθεσε ο κ. Τριάντος

Να σημειωθεί ότι η εκκίνηση του έργου σκόνταψε και στον κορωνοϊό για περίπου ένα εξάμηνο, με τις πρώτες εργασίες καθαρισμού των χώρων, αφαίρεσης των πρόσθετων κατασκευών και διερεύνησης του φέροντα οργανισμού, να ξεκινούν τον Σεπτέμβριο του 2020 και έκτοτε να συνεχίζονται χωρίς διακοπή.

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη των Ρένα Σακελλαρίδου και Μόρφω Παπανικολάου ( Sparch τεχνικό γραφείο) στο ισόγειο της Αγοράς θα λειτουργήσουν έως 140 καταστήματα τροφίμων και η κάθε επιχείρηση θα διαθέτει το δικό της υπόγειο χώρο αποθήκευσης προϊόντων. Στους δύο εξώστες της Στοάς, όπου παραδοσιακά ήταν οι χώροι επιθεώρησης της αγοράς από τους φύλακες, θα λειτουργήσουν καταστήματα εστίασης. Πέραν αυτού, προβλέπεται η δημιουργία ξύλινου δαπέδου μεταξύ ισογείου και οροφής, που θα λειτουργεί σαν χώρος για ψυχαγωγικές δράσεις.