ΑΠΘ: Διαμαρτυρία φοιτητών ενάντια στην ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Παιδεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν αυτήν την ώρα φοιτητές.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Κρατώντας πανό και πλακάτ στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτύρονται για την πανεπιστημιακή αστυνομία ενώ τονίζουν ότι «φοιτητές και εργαζόμενοι που διεκδικούν όχι μόνο δεν προστατεύονται αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι με άγρια καταστολή».

“Με συνοπτικές διαδικασίες βάζουν μπροστά την ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αποδεικνύοντας ότι οι δήθεν «προβληματισμοί» που παρουσίαζαν στους φοιτητές και τα ΜΜΕ οι Πρυτάνεις όλο αυτό το διάστημα είναι ψιλά γράμματα μπροστά στη σύμπλευση τους με τα σχέδια της κυβέρνησης. Οι επικλήσεις στην «προστασία της φοιτητικής κοινότητας», που για αυτή δήθεν θα μπει η αστυνομία στις σχολές, καταρρέουν στην πράξη. Όλο αυτό το διάστημα φοιτητές και εργαζόμενοι που διεκδικούν όχι μόνο δεν προστατεύονται αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι με άγρια καταστολή. Τα ίδια τα μέτρα που ετοιμάζουν για την Ανώτατη Εκπαίδευση και συμφώνησαν στη Σύνοδο δείχνουν ότι η αστυνόμευση, το face control στις Σχολές και η ποινικοποίηση των αγώνων του λαού και της νεολαίας είναι όπλο προκειμένου να εξασφαλίσουν τα αντιλαϊκά τους σχέδια”, σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Ακόμη, καταδεικνύουν την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αλλά και τη θέσπιση ορίου φοίτησης.

Οι φοιτητές ζήτησαν να συναντηθούν με εκπρόσωπο της πρυτανείας ούτως ώστε να παραδώσουν τα αιτήματα τους.

Παράλληλα ανακοίνωσαν νέα κινητοποίηση την ερχόμενη Πέμπτη στις 11 το πρωί έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης).

Δείτε αναλυτική όσα δήλωσε ο Τάσος Παπαδόπουλος, Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Νομικής:

Αναλυτικά τα αιτήματα των φοιτητών:

-Να δοθούν όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την τηλε-εκπαίδευση στους φοιτητές. Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα και για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια με την άρση των μέτρων περιορισμού(προσλήψεις προσωπικού διδακτικού, διοικητικού, καθαριότητας, φύλαξης. Αναβάθμιση υποδομών, διαμόρφωση κατάλληλων χώρων).

-Να γίνουν δεκτές όλες οι μετεγγραφές χωρίς βαθμολογικούς και οποιουσδήποτε άλλους «κόφτες». Να εξασφαλιστεί ότι οι μετεγγραφέντες δε θα χάσουν το χειμερινό εξάμηνο.

-Να δοθεί μόνιμο μηνιαίο επίδομα στέγασης για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι, να εξασφαλιστεί επίδομα για τους πρακτικάριους φοιτητές.

-Ούτε σκέψη για όρια φοίτησης. Άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Φοιτητές των πρώην ΤΕΙ να πάρουν πτυχίο από το αντίστοιχο πανεπιστημιακό Τμήμα χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση και εμπόδια. Να αναγνωριστούν και να αντιστοιχηθούν όλα τα μαθήματα που έχουν περάσει.

-Ένα πτυχίο ανώτατου επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο.

-Πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα με όλα τα δικαιώματα.

-Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων και πιστοποιήσεων για απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στις επαγγελματικές ενώσεις ή σε οποιοδήποτε φορέα πιστοποίησης, κρατικό ή ιδιωτικό.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ