Κουκουμέρια: Ο κόσμος σταμάτησε να ζυμώνει ψωμί στο σπίτι

Ελλάδα Επιστήμη Επιχειρήσεις Υγεία

Για τις διαφορές που παρατηρήθηκαν στις συνήθειες των πολιτών μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου lockdown μίλησε μεταξύ άλλων στο GRtimes.gr η πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια. Μίλησε για την κίνηση των τελευταίων ημερών αλλά και για το ποιο ήταν το νούμερο ένα προϊόν των εορτών.

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης 

“Σε σχέση με το πρώτο lockdown οι πωλήσεις σε μαγιά και αλεύρι έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος δεν ζυμώνει πλέον ψωμί ή δεν παρασκευάζει πράγματα στο σπίτι” ανέφερε χαρακτηριστικά στο GRtimes.gr η πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια. Όπως λέει, αυτό είναι ένα δείγμα της κούρασης από τον παρατεταμένο εγκλεισμό του λόγω των μέτρων που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Εκείνο που δεν άλλαξε σε σχέση με τους πρώτους περιορισμούς είναι η βοήθεια των αρτοποιών στις ευπαθείς ομάδες με τη διανομή προϊόντων στο σπίτι. “Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ανθρώπους οι οποίοι δεν πρέπει να βγαίνουν καθόλου από το σπίτι. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να είμαστε δίπλα και να τους στηρίζουμε με ότι μέσο διαθέτουμε. Και τώρα πια είμαστε και καλύτερα προετοιμασμένοι καθώς έχουμε και τις σχετικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες από τις οποίες κάποιος μπορεί να παραγγείλει” συμπληρώνει η κ. Κουκουμέρια. 

Ικανοποιητική η κίνηση στις γιορτές

Σε ερώτηση για την κίνηση κατά την περίοδο των εορτών, η πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών, σημειώνει ότι “σε γενικές γραμμές κρίνεται ικανοποιητική. Ειδικά τις προπαραμονές και τις παραμονές των εορτών ο κόσμος προμηθεύτηκε παραδοσιακά εδέσματα, όπως βασιλόπιτες, μελομακάρονα και κουραμπιέδες”. 

Αντίθετα πριν από τις γιορτές στα αρτοποιεία της Θεσσαλονίκης “η πτώση του τζίρου έφτασε μέχρι και το 30% κυρίως στα καταστήματα του κέντρου της πόλης το οποίο ήταν άδειο, λόγω του λουκέτου στα καταστήματα. Ξέρετε στο δικό μας είδος, υπάρχουν και οι παρορμητικές αγορές. Και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα κλειστά καταστήματα δυσκόλεψε πολύ την κατάσταση. Παρόλα αυτά στις γιορτές η κίνηση αυξήθηκε σημαντικά και θέλουμε να ελπίζουμε ότι σιγά – σιγά τα πράγματα θα πάνε ακόμη καλύτερα”. 

Όλο αυτό το διάστημα τα αρτοποιεία ήταν από τα ελάχιστα καταστήματα που παρέμειναν ανοικτά. Σε ερώτηση για το αν αναφέρθηκαν ζητήματα με τον κορωνοϊό σε κάποια από αυτά, η κ. Κουκουμέρια σημείωσε πως δεν υπήρξαν τέτοιου είδους αναφορές. “Είναι πολύ δύσκολο αυτό το κομμάτι καθώς μείναμε ανοικτοί όλες τις ημέρες προσπαθώντας να καλύψουμε τις ανάγκες. Πάντα όμως με την τήρηση των μέτρων προστάσίας και πάντα με τα κατάλληλα μέσα. Γι’ αυτό και στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει αναφορά περιστατικό σε αρτοποιείο που να σχετίζεται με την πανδημία”. 

Πρωτιά για τη βασιλόπιτα

Αναφερόμενη στην ημέρα κατά την οποία η αγορά κινήθηκε περισσότερο κατά τη διάρκεια των εορτών η πρόεδρος της Ένωσης, σημείωσε ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σημειώθηκε η μεγαλύτερη κίνηση. “Εκείνη την ημέρα σαν κάτι να άλλαξε. Πραγματικά οι βασιλόπιτες φέτος έφυγαν όσο κανένα άλλο προϊόν. Δεύτερο προϊόν σε πωλήσεις ήταν τα μελομακάρονα, ενώ στην τρίτη θέση ακολούθησε ο παραδοσιακός κουραμπιές”. 

Τα προβλήματα με τα κυλικεία και την εστίαση

Μπορεί τα αρτοποιεία να παρέμειναν ανοικτά την εποχή που τα υπόλοιπα καταστήματα κατέβασαν ρολά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα ήταν εύκολα για τους επαγγελματίες του χώρου. “Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που τροφοδοτούν την εστίαση, η οποία παραμένει κλειστή εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και ακόμα δεν γνωρίζουμε πότε θα ανοίξει, ενώ κάποιοι άλλοι τροφοδοτούν τα κυλικεία των σχολείων που επίσης παραμένουν κλειστά” σημειώνει η κ. Κουκουμέρια. 

Και προσθέτει πως “στα αρτοποιεία δυστυχώς δεν μπορείς να έχεις προϊόντα στοκ. Οπότε όταν η κίνηση γίνεται με sms δεν μπορείς να γνωρίζεις και τον αριθμό των πελατών που θα επισκεφθούν το κατάστημα. Έτσι, υπήρχαν ημέρες που όλα κυλούσαν ομαλά, αλλά υπήρχαν και κάποιες άλλες που τα προϊόντα δυστυχώς δεν μπορούσαν να παραμείνουν για δεύτερη ημέρα στο αρτοποιείο”.