Χριστούγεννα αυτοπεριοριστικά – Τι θα γίνει με καταστήματα, εστίαση και σχολεία

Ελλάδα Επιστήμη Επιχειρήσεις Οικονομία Παιδεία Πολιτική Υγεία

Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα ξεκίνησε, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα όσον αφορά στην άρση του lockdown, αλλά ούτε και ενθαρρυντικά νέα, λαμβάνοντας υπόψιν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης ή των σχολείων. Οι απόψεις των επιστημόνων διίστανται σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς. Τις απορίες θα λύσει με τηλεοπτικό μήνυμα ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, ο οποίος θα ανακοινώσει τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτεί η χώρα, έως ότου εφοδιαστεί με το εμβόλιο.

Η αντίστροφη μέτρηση για την άρση του lockdown, μάλλον έχει ξεκινήσει. Κυβερνητικά στελέχη ωστόσο, αποφεύγουν να μιλούν με ημερομηνίες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε: «Τα δεδομένα θα δείξουν πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, είναι ξεκάθαρο ότι οι ημερομηνίες δεν βοηθούν». Συγκεκριμένες απαντήσεις, πρόκειται να δοθούν την Παρασκευή, μέσω του τηλεοπτικού μηνύματος του Πρωθυπουργού, χωρίς να είναι ακόμη σίγουρο ότι θα διεξαχθεί δια στόματός του, ή μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, ή ακόμη και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά.

Όλα δείχνουν, ότι το lockdown πρόκειται να πάρει μία παράταση, το πιθανότερο, έως τις 14 Δεκεμβρίου, ενώ όπως επεσήμανε σήμερα η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά κ. Παγώνη, η παράταση του lockdown θα φέρει νέα δεδομένα. Αμέσως μετά, θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Για τα σχολεία

Οι απόψεις για το άνοιγμα των σχολείων διίστανται, με ορισμένους επιστήμονες να είναι κάθετοι, προτείνοντας το άνοιγμά τους με το νέο έτος. Ωστόσο η κυβέρνηση εξετάζει το άνοιγμά τους, χωρίς να υπάρχουν ακόμη οριστικοποιημένες αποφάσεις, αφού όπως έχει αναφερθεί πολλάκις, τα παιδιά δεν αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου, αλλά προκαλεί προβληματισμό η κινητικότητα πέριξ των σχολείων. Ρητή και κατηγορηματική ήταν σήμερα και η καθηγήτρια Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, κ. Αθηνά Λινού, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι: «Όπως είναι σήμερα τα πράγματα, δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν. Πρέπει να μειώσουμε τον συνωστισμό έξω από τα σχολεία». Το σενάριο το οποίο επικρατεί, είναι το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές.

Για τα εμπορικά καταστήματα

Όσον αφορά ακόμη και στα εμπορικά καταστήματα, παρ’ όλο που το άνοιγμά τους θεωρείτο δεδομένο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σήμερα απέφυγε να απαντήσει, παραπέμποντας στις απαντήσεις που θα δοθούν την Παρασκευή. Ωστόσο, ανέφερε ότι είμαστε κοντά στο άνοιγμα των κομμωτηρίων. Την ανησυχία τους εκφράζουν, όμως οι επιστήμονες, δεδομένων των αριθμών κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών. Χαρακτηριστικά, ο κ. Δερμιτζάκης, ανέφερε ότι με 2.000 κρούσματα, δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς. Κυβερνητικά στελέχη ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι το υποσύνολο της αγοράς το οποίο πρόκειται να ανοίξει, θα ανοίξει με μεγάλη προσοχή και υπό πολύ αυστηρά μέτρα, τονίζοντας ότι το λόγο για τις τελικές αποφάσεις δεν τον έχει η κυβέρνηση, αλλά η επιτροπή λοιμωξιολόγων. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι πρόκειται για Χριστούγεννα αυτοπεριορισμού.

Για την εστίαση

Το σχέδιο για το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης όλο και απομακρύνεται. Ακόμη και να ανοίξει ωστόσο, θα γίνει υπό αυστηρούς περιορισμούς, καθώς δεν θα υπάρχουν όρθιοι. Ένα σενάριο το οποίο εξετάζεται είναι το άνοιγμα των εστιατορίων. Οι ειδικοί ωστόσο, προτείνουν η εστίαση να παραμείνει κλειστή, απολαμβάνοντας φυσικά τη μέριμνα της κοινωνίας. Η ίδια η Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, αναφέρουν μιλώντας στο GRTimes.gr, πως ο κλάδος δεν αντέχει σε καμία περίπτωση μία τακτική «ακορντεόν» και ότι θα πρέπει να ανοίξει η εστίαση «μία και καλή» και όχι με το ρίσκο να κλείσει ξανά σε 15 ημέρες.